web analytics
Fejvadászok - Hodejegerne

Fejvadászok – Hodejegerne

Thrillerből kaptunk az utóbbi időben bőségesen. Jó thrillerből már kevesebbet. Nem amerikaiból még annál is kisebb a szám. Most itt egy norvég alkotás, ami igencsak odacsap a műfaj kedvelőinek, és 100 percre beragaszt a moziszékbe!

Roger Brown (Aksel Hennie) sikeres fejvadász. Mondhatni, jól él, azonban alacsonysága miatt egy picit túlkompenzál : hogy csodás feleségét, Diana – t (Synnove Macody Lund) még inkább elvarázsolja, unalmas óráiban festményeket lop el, nagy hatékonysággal. Amikor Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau) megjelenik az életében, először csak mint potenciális ügyfél tekint rá, majd amikor kiderül, hogy egy olyan festmény van a lakásán, amire Roger mindig is vágyott : a nagy fogás, amit, ha sikerül megszerezni, befejezheti, és meglesz mindene, amit csak szeretne. Az akció rendben le is zajlik, azonban hamar kiderül, Clas nem az az egyszerű ember, akitől csak úgy el lehet rabolni bármit is.

Nem szeretem túlértékelni az európai filmgyártást, és sosem álltam be a Hollywood-ot folyton szapulók közé, de az biztos : Morten Tyldum rendező egy olyan mozit tett le a vászonra, amilyet már régen nem láttam. Feszes, az utolsó pillanatig izgalmas, jó ritmusban előadott forgatókönyv, amihez nagyszerű színészi játékok párosultak. Roger időnkénti narrációja tökéletesen kiegészíti a filmet, van egy pár humorosabb jelenet, és olyan csavarok, amik bár néhol hihetetlenek, de egy pillanatra sem hiteltelenek. Soha nem éreztem azt, hogy ezt így nem lehet, és így nem történhet. Bár az alaptörténet hamar kirajzolódik, nem mondhatnám, hogy tudtam, hogyan és miként fogja főhősünk megoldani a problémákat, szóval legkevésbé sem kiszámítható, mint jó pár tengerentúli társa. Nincs benne semmi korszakalkotó, de az érződik, sokat dolgoztak a könyvön, és egy pillanatra sem lett izzadtságszagú.  Észre sem veszi a néző, és drukkolni kezd egy bűnözőnek, sőt, időnként meg is sajnálja – ezt csak a legjobbak tudják elérni.

Friss, legkevésbé sem elcsépelt, nagyszerű alkotás. Utálok ömlengeni, de azt kell mondjam, műfajában magasan a legjobb idén, maximálisan ajánlom mindenkinek!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.