web analytics
Ideglelés Csernobilban - Chernobyl Diaries

Ideglelés Csernobilban – Chernobyl Diaries

1986-ban a világ valami olyasmivel szembesült, amit eddig még sosem tapasztalt : Csernobilban felrobbant egy atomreaktor, és hatalmas radioaktív szennyeződés szabadult el. A közeli Pripjaty városa a mai napig lakatlan, és még jó ideig az lesz. Dokumentumfilmet már láttunk dögivel, most egy egészen más megközelítésben kerül főszerepbe a terület.

Chris (Jesse McCartney) barátnőjével, Natalie – vel (Olivia Taylor Dudley) és közös barátukkal, Amanda – val (Devi Kelley) Európában utazgatnak (egy pillanatra Magyarország is feltűnik a vásznon). Ellátogatnak Kijevbe is, ahol Chris testvére, Paul (Jonathan Sadowski) él. Miután átbuliznak egy éjszakát, mielőtt tovább mennének Moszkvába, úgy döntenek, kipróbálnak valami igazán izgalmasat. Paul-nak van egy ismerőse, Uri (Dimitri Diatchenko), aki kalandtúrákat szervez Pripjaty – ba, az elhagyott városba. A kis csapathoz csatlakozik még egy pár, Zoe (Ingrid Bolso Berdal) és Michael (Nathan Phillips), akik szintén szeretnének részt venni a kalandban. Bár először nem járnak sikerrel, a város határán a katonák visszafordítják őket, Uri persze ismer egy rövidebb utat az erdőn át, ahol a vizekben mindenféle vicces halak úszkálnak bazi nagy fogakkal. A város tényleg kihalt, bár, a lakótelepi lépcsőházban feltűnő baromi nagy barnamedve nem kifejezetten komfort tartozék. Lehet, hogy mégsem annyira üres Propjaty, mint gondolták?

Azt vártam az eredeti címet látva, hogy egy jó kis hentelős horror filmet kapunk, amikor azonban megláttam a magyar fordítását, már sejtettem, ez bizony egy időnként kézikamerás, Blair Witch Project stílusú rémisztgetős film lesz. Vagy legalábbis a rendező azt szeretett volna csinálni. Namármost, rögtön ott elrontotta, hogy nem tudja : az UAZ soha nem döglik be, olyan nincs, hogy az orosz csoda lerohadjon, és ezért kelljen ott ragadni a városban. Másrészt a figurák annyira, de annyira semmilyenek, hogy még az állandóan mobillal fényképező, idegesítően vigyorgó Michael sem tudta átütni az ingerküszöbömet. Harmadrészt nem erőltették meg magukat a forgatókönyvírók sem, és a látványvilágról még nem is beszéltünk. A Blair Witch alatt, első nézésekor szorítani kellett a gatyát, a csernobili túra alatt egyszer sem éreztem azt, hogy húúú, most aztán nem megyek ki egyedül a wc-re, mert tuti megtámad egy szörny, vagy legalább egy mutáns kutya, ami bár mérges, és bazi nagy, de simán lefutja a társaság menekülés közben. Ja igen, a film jó pár részét itt forgatták Magyarországon.

Mi hiányzik? Az eredetiség, a feszültség, a frissesség – csak ennyi. Részemről nagy csalódás, bár nem is igazán tudom, miért vártam volna többet – talán csak a környezet miatt?

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Erika szerint:

    Nem értek egyett a filmről szóló cikk szerzőjével, szerintem nem volt annyira vészes… egy jó sztori, csak számomra lehangoló, hogy ez a film egy megtörtént tragédiával takarózik. Viszont aki legyőzi ezt a történelmi undort az akár élvezheti is a filmet… Nekem az az érzésem támadt, hogy megnézném megint.

  2. Laci szerint:

    A csernobili zóna megtekintéséhez keresünk 1 vagy 2 főutitársa(kat)t. A túra teljesen le van szervezve, eddig 7-en vagyunk, sajnos egy visszalépő miatt keresünk embert. Az indulás Március 22, 3 éjszaka a zónán kívül , 2 nap zónalátogatás és 25-én indulunk haza. Utazási iroda, repjegy, szálloda már leszervezve, leelőlegezve! Teljesen veszélytelen, egész életre szóló élmény! A szervezés önköltségü, tehát nem nyerészkedik senki! Minden ár számlával igazolt! Több hónapja szervezés alatt áll a túra, sajnos a visszalépő miatt vagyunk kénytelenek embert toborozni! Ha valakit érdekelnek a részletek üzenetbe keressen meg! 7744 kukac citromail pont hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.