web analytics
Prometheus

Prometheus

Bár gyerekként féltem a csöpögős állú idegenektől,  jópár éve újra visszanézve az Alien filmeket, kiemelve az első két részt – brutálisan jó űrhorrort tisztelhetünk Ridley Scott és Cameron munkáiban. Hatlamas hype vette körül a Prometheus – t, amit Scott rendezett, és bár tudtuk, nem folytatás, hanem kvázi előzményfilm lesz, nagyon vártuk mindannyian. Ment a terelés, pontosan mit is fogunk látni – nos, most megkaptuk.

2089 – ben járunk, amikor is Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) és Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) tudósok több ezer éves barlangrajzokat találnak, eltérő korokból, de mindegyiken ott van egy szimbólum, ami idegen létformára utal – és persze egy térkép rakható össze belőle. Peter Weyland (Guy Pearce), a Weyland társaság alapítója (igen, az Alienben ők akarják mindenáron megszerezni az idegent) egy űrhajót indít, a fedélzeten Meredith Vickers – el (Charlize Theron), aki a cég egyik vezetője, David – el (Michael Fassbender), aki egy droid, a két tudóssal és még néhány emberrel, hogy a Prometheus meglátogassa az LV-233 – as bolygót, ami sokban hasonlít a mi Földünkre. 2093-ban érkeznek meg, felébredve a hibernálásból, nekilátnak felderíteni a környéket. Hamarosan meg is találják, amiért jöttek : az “Engineer” – ek hulláját. Nagyon úgy tűnik viszont, hogy menekültek valami elől – na de mi elől?

Először is : ez nem egy Alien film. Aki ahhoz akarja hasonlítani, jobb, ha meg se nézi  a filmet. Lényegesen kevesebb az akció, inkább több az elmélkedés. Ez a hardcore fan – oknak biztosan unalmas és szánalmas lesz, engem azonban kifejezetten szórakoztatott. Persze megvan az a pár jelenet, amikor kapaszkodsz rendesen a székbe, de nem sorolnám egyértelműen a horror kategóriába, igaz, az átlag sci-fi – nél több. Kérdéseket tesz fel az elején, a végén pedig még több kérdéssel fogsz felállni a székből. A látványvilágra nem lehet panasz, a 3D itt most teljesen rendben volt, nem erőltette Scott oda, ahova az nem való, viszont van néhány olyan kép, ahol igencsak elámultam. Nekem az is kifejezetten tetszett, hogy Rapace nem akart kőkemény Ripley lenni, egészen más karaktere van, mint Sigurney Weaver – nek, inkább törékeny, bár bedurvul a végére – és még tele van hittel – akit inkább hajt a tudásszomj, mint a bosszú. Theron – nak jól állnak a gonosz szerepek, akárcsak a Hófehérben, itt jó a kőkemény, határozott Meredith szerepében, de a legjobb mindenképpen Fassbender – egyszerűen tökéletes és félelmetes a droid szerepében.  Bár nincsenek érzelmei, és személyisége, mégis, valahol mintha bújkálna benne némi emberi – mindezt olyan mimikával és hanghordozással teszi, ami tényleg nagyszerű. Bár jóval több szereplővel dolgozik, mint az első Alien film, a többiek karakterére nem jut elegendő idő – bár őszintén, én nem is nagyon igényeltem, talán csak a kapitányról, Janek – ről (Idris Elba) szerettem volna többet megtudni.

Még egyszer : ez nem egy Alien film. Egy tisztességesen összerakott sci-fi, ami bőven magában hordozza a folytatás lehetőségét – nincs is kétségem afelől, ha sikeres lesz, jönnek a következő részek. Mindenesetre sokkal jobb, mint a Star Wars előzményfilmek, még ha nem is ér fel a Scott klasszikusokhoz, a Prometheus – t bátran merem ajánlani a műfaj kedvelőinek.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Beau szerint:

  Haknihalmaz. Következetlen események egymás után. Egydimenziós szereplők. A látvány se viszi el a hátán. A történet elvérzett.
  Senkinek nem ajánlom.

 2. Ned szerint:

  Szerintem nincs igazad Beau! A történet remek, egy nyugtalanító ezer éves filozofikus kérdés, amelyre meg is kapjuk a borzalmas választ, egy látványos előzményfilmben. Szerintem sejtelmes, izgalmas, és kerek történetet láthattunk a Prometheus-ban. Aki szereti a sci-fi-t annak ajánlom, megéri a mozijegy árát!

 3. Erendil szerint:

  Egyetértek Beau!
  Tesómmal néztük, betegre röhögtük magunk ezen a filmen.
  Szörnyen béna… élvezhetetlen karakterek, tele van hibákkal.

 4. Arja D. szerint:

  A filmművészet és a filmek célja: Üzenni a tömegenek.
  Megüzenni azt amit másként nem lehet a tudomásukra hozni.
  Most is ez a célja.
  Föl kell valahogy késziteni a néző tömegeket arra, hogy már nagyon régen itt van egy idegen faj amivel előbb-utóbb találkozni muszály.
  A Prometeus persze nagyon nagy bakot lő. Nem kell az ürbe menni ahhoz, hogy idegenekkel találkozzunk. Az idegenek itt élnek a földön, csak most még rejtve vannak a hétköznapi emberek elől.

 5. Zoli szerint:

  Nem tudom, én sokszor nyomtam el ásítást a film nézése közben, nagyrészt kifejezetten untatott a dolog. Én szeretm, ha egy filmnek van mondnanivalója, de valahogy az volt az érzésem, hogy a rendezőnek ötletrohama volt, amit próbált becsempészni a filmbe, de túl nagy falat volt ez a számára, ezért egy óriási katyvasszá vált az egész. Röviden: annyira én nem erőltetném itt a folytatást…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.