web analytics
Too Big to Fail

Too Big to Fail

A 2008-ban kirobbant gazdasági világválsággal már több alkotás is foglalkozott. Először jött a Bennfentesek – Inside Job, ami inkább egy dokumentumfilm volt, picit talán bonyolult is első nézésre, majd jött a Krízispont – Margin Call, ami fiktív körítéssel, nagyvonalakban próbált rámutatni arra, hogy mi is történt. A kettő közé lelhetne belőni az HBO saját gyártású darabját, a Too Big to Fail – t.

A történetről nem igazán szeretnék beszélni, hiszen kb. mindenki tudja, mi történt. Ebben a filmben Henry Paulson (William Hurt) pénzügyminiszter szemén keresztül élhetjük meg 2008 szeptemberét. Valós személyeket láthatunk, Richard Fuld (James Woods) – tól kezdve (a Lehman Brothers igazgatója volt) Warren Buffet (Edward Asner)- en át Ben Bernanke (Paul Giamatti) – ig, a FED elnökéig a legtöbb ismert figura megfordul a filmben. Az HBO nem gurigázott azzal a bizonyos fekáliával, kőkemény gárdát hozott össze még a kiegészítő szerepekre is, Erind Dilly, Amy Carlson, Cynthia Nixon, Kathy Baker – csak hogy a női vonalat is említsük. A történelmi hűségnek igyekszik megfelelni Curtis Hanson rendező és Peter Gould valamint Andrew Ross Sorkin (akinek nincs köze a híres producer Aaron Sorkin-hoz) , de belevitt azért egy kevés “lelket” is a szereplők életébe – és megjelölte Paulson-t, mint a hőst, aki tető alá hozta a megállapodást, ami segítségével Amerika (és a világ) gazdasága elkerülte a teljes összeomlást.

Ma már tudjuk, Ő sem volt fedhetetlen, hős meg legkevésbé sem. A bankoknak kiosztott saller sem túlságosan erőteljes, bár azért jelzi, hogy nem kispályás, amit csináltak – viszont az utóéletről már nem ejt szót, pedig ott is történt jó pár bicska nyitógató esemény. Mégis, amit az Inside Job túlságosan bonyolultan, a Margin Call meg elnagyolva próbált megtenni, azt ez a film megoldja : érthetően elmagyarázza azt, hogy mi is történt, és miként alakult ki  a lakáshitelek körüli mizéria, ami aztán magával vitte az azokra kötött biztosításokat és ezek együtt miért okozhattak akkora kárt, mint amit a mai napig is tapasztalunk, a saját bőrünkön is.  Mindehhez társul még egy halom jó alakítás, Hurt, Woods, Giamatti – ez a három név nekem bőven elég ahhoz, hogy akár egy rossz film elé is leüljek – most sem okoztak csalódást. Mivel több hét feszült eseményeit kell belepréselnie másfél órába, kellően feszes, és Paulson karakterén kívül másra nem is helyez igazán hangsúlyt személyiség ábrázolás terén – de nekem itt most nem is hiányzott.

Még egy film a válságról? Wall Street vs. amerikai kormány? Mondhatjuk, ezt már láttuk – én mégis bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel egy kicsit a gazdaság működése, ha azt nagyfiúk játszák – és itt most nem a színészekre gondolok.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. CandidateTrader szerint:

    Hol lehetne megnézni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.