web analytics
Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Béláim, gondolkodjunk! Mit szólnátok, ha mondjuk Buffy – ról, az egyik leghíresebb vámpír vadászról kiderülne, hogy “másodállásban” az Amerikai Egyesült Államok elnöke? Minden bizonnyal sírnátok a röhögéstől. Most pedig fordítsuk meg a dolgot : mi lenne, ha az USA egyik legismertebb vezetőjéről, Abraham Lincoln – ról tudnánk meg, hogy tulajdonképpen képzett vámpírölő, és bizony a háborúban is részt vettek a vérszívó arcok? Nehéz komolyan venni.

Abraham Lincoln (Benjamin Walker) szüleivel él Indianaban, akik a helyi ültetvény tulajdonosánál, Jack Barts – nál (Marton Csokas – igen, vannak magyar gyökerei, sőt, állampolgár is nálunk). Barts egy éjszaka rátámad Lincoln anyjára, aki nem sokkal később meghal – azt mondták, méreg végzett vele. A fiatal srác bosszút forral, és meg akarja ölni Jack – et, ami nem sikerül elsőre, lévén van egy kis titka : vámpír, akit azért nem olyan könnyű eltenni láb alól. Abraham Henry Sturgess – től (Dominic Cooper) megtudja az igazságot, és kezdetét veszi a kiképzés : a leendő elnök profi vámpírvadász lesz. Közben beindul a politikai karrierje is, és még nem is sejti, milyen harcok várnak még rá.

Sokat gondolkodtam a film előtt, hogy mit lehet ebből kihozni? Végül is, az alapsztori jó, Seth Grahame-Smith saját írásából készítette a forgatókönyvet, producerként ott volt Tim Burton – valamiért azt gondoltam, hogy ez egy fekete humorral megtűzdelt hentelős mozi lesz. Nos, a hentelés az renden is van, akciófilmnek korrekt, van pár keményebb jelenet is, de horrornak semmiképpen sem mondanám. Jól indult, és ahogy jöttek a jelenetek, már az járt a fejemben, hogy én nem ezt vártam. Timur Bekmambetov rendező túlságosan is komolyan vette a filmet – annyira, hogy időnként visszás az alapötlettel az egész. Nem, nem azt vártam, hogy egy idióta vámpírparódia legyen belőle, és nem is egy Underworld – öt szerettem volna. A látványvilággal egy részben semmi gond nincs, az akciójelenetekben van minden, Mátrix hatástól kezdve a fröcsögésen át, bár néha mintha picit sok lenne a CGI – viszont a 3D tragikus, erre több szót nem is érdemes fecsérelni.

Rajongok a történelemért, az amerikait is követem – ismerem, ezért kicsit féltem, hogy Lincoln figuráját kigúnyolják, vagy nem egészen előnyös fényben tüntetik fel. Ezzel viszont semmi gond nem volt : bár egy igazi keményfiú a filmben, de megvan benne minden hazafiság és vezetői erény, amiről híres lett. Walker jó választás volt a szerepre. Végül is, egy közepesen szórakoztató, igazi nyári popcorn mozit kapunk a pénzünkért, ha ebben a nagy melegben egy kellemesen klimatizált moziteremben ülöd végig a 100 percet, nagyon csalódott semmiképpen sem leszel a végén. Augusztus elején a hazai mozikban!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.