web analytics
A feláldozhatók 2 - The Expendables 2

A feláldozhatók 2 – The Expendables 2

A VHS korszak gyermeke vagyok, ezért amikor kijött az első Feláldozhatók, nagy reményekkel és izgatottsággal vártam – nem is csalódtam. Megkaptam benne mindent, amit a régi, hangalámondásos filmek adtak – és nem mellékesen jó volt látni a nagy öregeket. Nem volt kérdés a siker láttán, hogy lesz folytatás, és végre, Sly és a haverok újra itt vannak a moziban!

Barney Ross (Sylvester Stallone) éppen Nepálban melózik a csapatával, Lee (Jason Statham), Yin (jet Li), Hale (Terry Crews), Toll (Randy Couture), Gunnar (Dolph Lundgren) és az új tag, Billy, a kölyök (Liam Hemsworth) – egy kínai üzletembert kell kiszabadítaniuk – de ha már arra járnak, megmentik Ross régi riválisát, Trench – et is (Arnold Schwarzenegger). Pörög a hulla-számláló, majd a munka elvégzése után visszatérnek New York-ba, Billy egy kis szabit kér, hogy a barátnőjéhez utazhasson Párizsba, de megjelenik Mr. Church (Bruce Willis), aki egy egyszerűnek tűnő, ráadásul visszautasíthatatlan feladatot ad Ross-nak – irány Albánia, ahonnan egy lelőtt gépből kell elhozni egy széfet. A csapathoz csatlakozik Maggie (Yu Nan). Az akció rendben indul, de aztán megjelenik a színen Jean Vilain (Jean-Claude Van Damme) nemzetközi fegyverkereskedő, aki nem csak a cuccot akarja, de még túszt is szerez – ha pedig valaki bántja Ross csapatának bármelyik tagját, annak nem lesz egyszerű az élete.

A gárda ismert az előző részből, két új veteránnal bővítve. Van Damme mellett feltűnik Chuck Norris a jófiúk oldalán. Még több poén, visszautalás a sztárok régebbi filmjeire (van köztük olyan, amit szinte biztos, hogy a a 25-ön inneni korosztálynak már fel sem fog tűnni), hentelés ezerrel, nyugodtan ki lehetett volna tenni időnként a Hot Shots “body-counter” – ét. Nagy történetet ne várjunk, részletes jellemábrázolást sem – ez egy sok pénzből készült “B” akciófilm. Biztosan lesznek olyanok, akik fanyalogni fognak, hogy semmi új nincs a második részben – de nekem nem is kell. Gyermeki csodálattal nézem tini korom bálványait, ahogy nagypapa korban is lőnek, mint az oroszok, és közben oltják egymást olyan dolgokkal, amikre jól esik visszagondolni, és igenis, nekem hozta azt a hangulatot, amit a lesötétített szobákban, rossz minőségű VHS felvételeket néztünk, egyhangos szinkron alámondással. Lehet, hogy igénytelen vagyok, de nekem bejön ez. Még az is, amikor Chuck Norris saját magáról készült viccet mesél. Vagy amikor Arnie ezredszer is elsüti az ájjlbíííbekk – et. Willis és a volt kormányzó ezúttal több szerepet kapott, jók is, de mind közül kiemelkedik Van Damme – nagyszerűen áll neki a gonosz szerepe. Jó nézni, ahogy a nagy öregek saját maguk szobrát fényesítik és döntik le egyszerre – ez az önirónia az, amiért pl. imádtuk a Tango és Cash-ben elindult  “Rambó az egy buzi” vonulatot. A pörgő-forgó rúgás meg még mindig zseniális – főképp, ha lesz benne egy pici csavar is.

Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk, lesz harmadik rész is – remélhetőleg tényleg sikerül a már emlegetett új nevek közül párat behozni. Akkora siker nem lesz ez a rész, mint az első, de az én korosztályom férfi tagjainak (már akik nem csak Fellinit és Jancsót néztek gyermekkoruk óta) kötelező. Őszintén szórakoztatott, és ebben a részben már van annyi poén (amit persze sokan hátrányként emlegetnek, szerintem ez hülyeség), hogy a másodikat akár többször is újra lehet majd nézni.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. KENDI szerint:

    BÁRCSAK BENNE LENNE A KÉT KEDVANCEM DWAYNE JONHNSON THE ROCK ÉS VIN DIESEL DE AM JO !! 🙁 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.