web analytics
Apa ég! - That's my Boy - Adam Sandler

Apa ég! – That’s my Boy

Adam Sandler megosztó figurája a mai Hollywoodnak. Az biztos, hogy valamikor egy tehetséges komikus volt, de az utóbbi időben igencsak benézett a béka azon bizonyos testrésze alá a filmjeinek minősége, emlékezzünk csak a Jack és Jill – re. Hogy ennek ellenére miért készítettek vele folyamatosan újabb és újabb mozikat? Roppant egyszerű : szinte mindegyik, kivétel nélkül roppant sikeres volt – a pénztáraknál. Az álomgyárban meg főképpen csak ez számít.

Donny Berger (Adam Sandler) már kölyök korában baromi híres lesz azzal, hogy összejön a dögös, kicsit idősebb tanárnőjével, Mary McGarricle – lel (fiatal korában Eva Amurri Martino, majd Susan Sarandon játsza). A rövid, de annál hevesebb viszonynak két hozadéka is lesz : egyrészt a tanárnőt börtönbe küldik, másrészt kiderül, hogy terhes, és rövidesen megszületik gyermekük, Todd (Andy Samberg), akit Donny – ra bíznak. Persze hamarosan eltávolodnak egymástól, de 30 évvel később, amikor is az öreg igencsak le van égve, és tudomására jut, hogy sikeres fiacskája egy kőgazdag lányt fog elvenni úgy dönt, kapcsolatfelmelegítési álcával kicsit megpumpolja fiát. Beköltözik a fiatalokhoz, és innentől kezdve senkinek sem lesz egyszerűbb az élete – ami egy esküvő előtt nem a legjobb ómen.

Szóval, Adam Sandler, és az ő sok pénzt hozó filmjei. Az Apa ég és is valahogy úgy készülhetett, hogy a producerek (köztük maga Sandler) úgy döntött, ideje egy kis aprót hazavinni így a nyaralás előtt, szedjük elő a régi jól bevált kliséket, nem is kell igazán sztorit írni, elég lesz, ha a főhős büfög kettőt negyedóránként, elszór pár fuckot, meg egyéb altesti poént, és akkor az jó lesz. Forgatókönyv nem is kell, Sandler megoldja csuklóból a sztorit. Meg is oldotta, de ennyi izzadtságot a vászonról leömleni már régen láttam. Erőltetett, inkább undorító, mint vicces, és nekem is, aki egész jól bírja-bírta eddig az ilyen típusú filmeket – sok. A 80-as évekre kikacsintásnál azt gondoltam, talán ez megmenthet valamennyit az egészből, mókás volt Vanilla Ice-t látni a vásznon, de ez nagyon, nagyon kevés volt ahhoz, hogy értékelhető alkotást kapjunk. Egy valamiben azért bízhatunk :úgy tűnik, az Apa ég egész korrekt módon bukásra áll eddig a pénztárakban is, ami szokatlan Sandler filmjeinél – talán ettől észhez tér, és egy kis minőséget is megpróbál majd legközelebb – már ha képes még rá.

Ritkán szoktam lehúzni komolyabban egy filmet, de ezt kénytelen vagyok. Amikor azt hallottam, hogy az általam kedvelt Michael Phillips, a Chicago Tribune kritikusa szerint ez az évszázad leghülyébb vígjátéka, azt gondoltam, csak viccel, de most azt kell mondjam, nem nagyon tévedett a kolléga. Az Apa ég csak egy picivel jobb a borzalmasnál – követelem vissza a régi, jól megírt Adam Sandler filmeket (mert azért volt egy pár, még ha keresgélni is kell az emlékek között). Ja igen, és Susan Sarandon-t hogy a fenébe vették rá, hogy ebben részt vegyen?

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Klaus szerint:

    Én nem értek egyet. Jó, elég szex-centrikus volt a film, de abszolút nézhető. Jót röhögtem rajta. Jack és Jill-nél 1000x jobb.

  2. Béla Schönberg szerint:

    Szerintem sem olyan rossz, mint a Jack és Jill.
    ( Ettől persze még nem lesz jobb, de túlzás azt állítani, hogy alig jobb a borzalmasnál. )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.