web analytics
Lazacfogás Jemenben - Salmon Fishing in the Yemen

Lazacfogás Jemenben

A recept egyszerű : végy egy rendezőt, jelen esetben Lasse Hallström – öt, aki megcsinálta a Csokoládét, a Casanovát vagy az Árvák hercegét, írass neki egy jó könyvet mondjuk Simon Beaufoy – jal, aki pl. összedobta már a Gettómilliomost vagy a 127 órát, szerződtess le pár jó brit színészt, és nagy eséllyel jó filmet fogsz kapni a végén.

Fred Jones (Ewan McGregor) igazán szürke alak. Halászati szakértő, feleségével szép lassan elhidegülnek egymástól. Finoman szólva sem él boldog életet a férfi, amikor egy különös felkérést kap: egy jemeni sejk (Amr Waked) a fejébe veszi, hogy ő bizony a sivatag közepébe épít egy mesterséges helyet, ahol aztán majd lazacokat nevel – és ezzel felvirágoztatja a környéket. Angliai megbízottja, Harriet Chetwod-Talbot (Emily Blunt) mindent megtesz, hogy meggyőzze Fredet, aki végig ellenáll, de amikor felsőbb utasítások érkeznek, nem tehet mást, belevág – ugyanis az angol kormánynak jót tenne egy sikerpropaganda – Bridget Maxwell (Kristin Scott Thomas), a miniszterelnök média szakembere azonnal lecsap a témára, és innen nincs megállás – indulnak a halak Jemenbe.

Romantikus komédiát sokan, sokfélét csináltak már, de az angoloknak mindig megvolt hozzá az a különös, megfoghatatlan plusz, amitől (számomra legalábbis) jobbak, kedvesebbek, mint a tengerentúli változataik. Hallström is szépen építkezik, finoman hozza össze szálakat, igaz, a végére eléggé kiszámítható lesz – akár még azt is meg merném kockáztatni, hogy egy picit hollywoodi giccsbe fordul – mégis, több és más ez, mint amit megszoktunk. McGregor egyre jobb színész lesz, nagyszerű a teljesen érdektelen, unalmas hivatalnok szerepében, aki szép lassan belefeledkezik majd belelkesedik a munkájába. A “kémia” valahogy nem akar megjelenni a két főszereplő között, de ez inkább Blunt hibája, McGregor ezt is szépen formálja ki a karakteréből. A film igazi csúcspontja azonban Kristin Scott Thomas, karikatúra szerű alakításával, vicces, könnyed, imádni való.

Romantikus komédia, némi politikai szatíra, ami, ha engeded, szép lassan magával ragad, és még az utolsó pár percet átható nyálat is elnézed neki, valamint komolyan érdeklődni kezdesz a lazachorgászat rejtelmei felől. Szerettem.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.