web analytics
Merida, a bátor - Brave

Merida, a bátor – Brave

Nagyon ritkán, sőt, szinte soha nem szokott az előfordulni, hogy egy filmet az után nézek meg, miután olvastam róla pár írást. A Merida bekerült ebbe a körbe, és mivel elég sok lehúzást kapott, úgy döntöttem, csak azért is adok neki egy esélyt.

A Skót felföldön él Fergus király és párja, Elinor, valamint 4 gyerekük, a rosszcsont hármasiker fiúk, és a lázadó tini korba érkező Merida hercegnő, akit inkább érdekel az erdőben bóklászás, íjjal lövöldözés, mint az, hogy bájos, okos uralkodó utód legyen. Apja fél lábát elveszítette egy medvével folytatott harcban, anyja pedig minden áron jó modorra akarja nevelni – illetve úgy érzi, itt az ideje, hogy férjhez menjen. A vörös hajú lány persze mindent megtesz, hogy ne kelljen a többi klán vezetőinek fiai közül választania – még egy boszorkánytól is segítséget kér. A varázssüti azonban, mint általában, nem egészen úgy működik, ahogy kell.

Pixar. Ez a név egyet jelent a fantasztikus minőségű animációval, és az újító szellemmel. Az első feltételnek tökéletesen megfelel a Merida : a skót táj minden fűszálja a helyén van, a hercegnő hajának kiszámításán egy kisebb ország összes szerverfarmja dolgozhatott – lenyűgöző. A karakterek pixarosan emberiek, a jellemek már kevésbé. Igen, itt jöhetnének a már olvasott kritikai felhangok, miszerint ez inkább egy Disney film, mintsem Pixar mozi. Na és akkor? Miért baj az, hogy a lámpás cég készített egy olyan történetet, ami nincs teletömve felnőtteknek szóló utalásokkal, amit a célközönség, gyakorlatilag a kisgyerekek – egyébként sem értenek, és csak azért vannak a filmben, hogy anyu meg apu is vigyorogjon háromszor a másfél óra alatt? Miért baj az, hogy egy kvázi klasszikus mesét csináltak, beleszőve a mai tinik mindennapi problémáit a szüleikkel – csak átültetve a középkorba? Miért baj az, hogy egyszerű a mondanivalója? Talán mert így tényleg megértik a gyerekek is? Kinek kellene a Pixarnak mozikat gyártani? Gyerekes felnőtteknek? Nem értem.

Az igaz, hogy nem ez a legjobb alkotásuk, de azt se merném kijelenteni, hogy a legrosszabb. Én kellemesen szórakoztam, ez tényleg egy igazi Disney mese, csak 2012-es látványvilággal – és szerintem semmi komoly gond nincs vele.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. Nikita szerint:

    Szia!
    Én, mikor megnéztem ezt a filmet, utána több óráig azon agyaltam, hogy vajon Ő a Sólyomszem és a Fekete özvegy lánya? Na de viccet félretéve… Számomra meglepő volt, hogy milyen jól meglett csinálva Merida. Ahogy te is írtad, hogy a haja valami elképesztően sikerült. Nekem nem igazán jött be a film, de hát ez szubjektív.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.