web analytics
Robert De Niro

Robert De Niro

Korábban az egyik hozzászólótól már megkaptam (azt hiszem, a méltán híres Szellemlovas 2 című filmet lehúzó írásom nyomán), hogy nekem csak az a jó film, amiben De Niro játszik, vagy Scorsese rendezett. Azon véleményem, miszerint ez a két ember zseni, továbbra is tartom, és egyikőjüknek ma van a születésnapja, szóval emlékezzünk meg Róla egy kis írással.

Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született New York Little Italy negyedében. Édesanyja festőművész volt, apja szobrászkodott és verseket is írt. A fiatal srác hamar kapcsolatba került a színjátszással, már 10 évesen a világot jelentő deszkákon állt. Később otthagyta iskoláit, és beiratkozott Lee Strasberg studiójába, hogy profi előadó lehessen. Off-Broadway darabokban kapott szerepeket, majd 1963-ban állt először kamera elé, a Brian De Palma rendezte Esküvői partyban volt az első megjelenése a vásznon. Első komolyabb sikerét az 1973-as Bang the Drum Slowly című filmben érte el, a haldokló baseball játékos, Bruce Pearson megformálásáért a New York-i Filmkritikusok Díját kapta meg. Jött az Aljas utcák, és egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete Martin Scorsese-vel. 31 éves, amikor Francis Ford Coppola rá osztja a Keresztapa második részének mára klasszikussá váló szerepét – jött is az első Oscar. Dübörögnek a hetvenes évek, és olyan szerepek találják meg De Niro-t, mint Travis Bickle a Taxisofőrben, vagy a Szarvasvadász címszerepe. Közben Scorsese-vel megcsinálják a New York, New York című musicalt is.

A 80-as években a csúcson találjuk De Nirot. Rögtön az évtized elején megkapja második arany szobrocskáját a Dühöngő bikáért. Máig a method acting egy legelső, és legdurvább megnyilvánulásának tartják, ahogy a szerep kedvéért a forgatás közben hízott 30 kilót. Forgatott Sergio Leone – val, a Volt egyszer egy Amerikában, eljátszotta a leghíresebb maffiafőnök szerepét az Aki legyőzte Al Caponét című De Palma filmben, az Éjszakai rohanásért Golden Globe jelölést is kapott. Utolsó, igazi aranykora (legalábbis szerintem) a 90-es években volt, amikor is sorba jöttek olyan nagyszerű alkotások, mint a Nagymenők, az Ébredések, ahol Robin Williams volt a partnere, a Rettegés foka, amiért már a hatodik Oscar jelölését is megkapta. 93-ban jött a Bronxi mese, majd jött 95, és két hatalmas film. Elsőként a Szemtől szemben, amiben Al Pacinoval alkottak felejthetetlent, majd ismét jött Scorsese, és a Casino.  Még ebben az évtizedben belefért a Rajongó, a Marvin szobája és 97-ben egy nem túlságosan elismert, de általam nagyon kedvelt filmje, a Stallone-val közösen forgatott Cop Land. Tarantino is előszedte, a Jackie Brown-ban kapott szerepet, jött a Ronin, majd elkezdődtek a vígjátékok : az Amikor a farok csóválja, a Csak egy kis pánik és az Apádra ütök.

A 2000-es években jöttek ezeknek a filmeknek a folytatásai, még több vígjáték, egyre kevesebb fajsúlyos szereppel, és sajnos egyre kisebb sikerekkel. Az évezred elején forgott a 15 perc hírnév, később a nagy bukás Szent Lajos király hídja, 2008-ban egy újabb film Al Pacinoval, a Törvény gyilkosa – sajnos meg sem tudta közelíteni a korábbi alkotásait. Idén már láthattuk a Mocsokváros utcáin-ban, és továbbra is nagyon aktív, 2013 végéig legalább 7 munkáját láthatjuk, remélem, lesz köztük olyan, ami méltó lesz De Niro hírnevéhez.

Pályája elején szívesen beszélt magánéletéről, majd egyre inkább visszahúzódott. Első feleségét Dianne Abbottnak hívták, tőle egy fia született, Raphael, de örökbe fogadta a nő korábbi házasságából született lányát, Drena-t is. Válásuk után korábbi élettársától, Toukie Smith-től ikrei születtek, Julian Henry és Aaron Kendrick. 97-ben nagy titokban újra megnősült, Grace Hightower-t vette el, akivel közös gyerekük, Elliot 98-ban született. Ma már étteremlánca is van, a Nobu, melynek Budapesten is van étterme a Kempinski Hotelben.

Az egyik legnagyobb kedvencem, ez nem is kérdés. Isten éltesse még jó sokáig!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.