web analytics

A Bourne hagyaték – The Bourne Legacy

Öt éve volt, amikor Matt Damon utoljára eltűnt Moby zenéjére, és erősen megkoptak az emlékeim az első három filmről, ezért nemrégiben újra elővettem, felfrissítendő a régen látottakat. Meglepően feszesnek és izgalmasnak tűnt még a 10 évvel ezelőtti Bourne rejtély is – bár egyben nézve a három epizódot, kicsit már erőltetettnek tűnt néhol – nem túlzás az egymilliárd fölötti bevétel. Amikor híre jött, hogy a negyedik filmben nem szerepel Damon, kicsit féltem, de amikor kiderült, Renner lesz a főszereplő, és nem Jason Bourne bőrébe bújik bele, bizakodva vártam a Hagyatékot. Nem csalódtam.

Aaron Cross (Jeremy Renner) éppen Alaszkában vesz részt egy speciális kiképzésen, amolyan túlélési gyakorlaton. Egy fülkébe kell eljutnia, hol Number Threee (Oscar Isaac) várja, aki, miután Cross két nap alatt teljesíti a feladatot, közli vele, hogy ez bizony új rekord. Mindeközben a CIA központjában forrnak az indulatok a Treadstone projekt miatt, Ezra Kramer (Scott Glenn) igazgató felkéri Eric Byer – t (Edward Norton), egy nyugalmazott ezredest a légierőtől, hogy segítsen kivizsgálni az ügyet.  Byer nem aprózza el a dolgokat – úgy dönt, eltöröl mindent, ami kapcsolatba hozható a programmal – ebbe pedig Cross is bele tartozik. Amikor az első távirányítású drón becsapódik a bunkerükbe, már sejti, itt bizony a felettesei vadásznak rá. A miértre nagyon kiváncsi, ezért kivágja magából a nyomkövetőt, és nekiindul, hogy kiderítse, miért is került célkeresztbe.

Az előző részekből már kialakulhatott a kép, mi is lehet ez a Treadstone, a Bourne Legacy pedig végleg megadja rá a választ – csak annyit hagy homályban, hogyha esetne Damon meggondolná magát, és Paul Greengrass is visszaülne a rendezői székbe, akkor lehessen még egy ötödik részt is összerakni. A negyedik filmet az a Tony Gilroy rendezte, aki eddig a forgatókönyveket jegyezte (a mostani részt szintén). Természetesen kapunk új női szereplőt is Renner mellé, Rachel Weisz személyében, aki egy, a kísérletekben részt vevő orvost alakít. A sztori megüti az eddigi részek színvonalát, talán egy picit több az akció és az üldözés, és kevesebb energia jutott a párbeszédekre – viszont erre a szerepre tökéletes választás volt Renner. Hűvösebb, mint Damon, de Ő sem szuperhős, ahogy Jason Bourne sem volt az – bár lényegesen professzionálisabbnak – és ezért erőszakosabbnak tűnik, mint az előd. Számomra Norton egy csipetnyit csalódás – üres lett a karaktere, pedig volt benne pontenciál  bőven. Több, mint 2 óra a film, mégsem vált egy pillanatra sem unalmassá – úgy gondolom, ez talán az egyik legnagyobb erénye, mert hát egy fárasztó Bourne film a franchise halálát jelentette volna.

Természetesen hiányzik Damon, és már mennek a pletykák, hogy lesz még ötödik rész, ahol visszatér Ő is, és Greengrass is. Ha ez megtörténik, akkor egy biztos : Rennert óriási hiba lenne kihagyni belőle. Ez a pasi szép csendben odakerült az “A” kategóriás akciósztárok közé, és remélem, még jó ideig ott is marad. A Bourne hagyaték nem folytatás, nem reboot, szépen beleillik a sorba. Szerintem a rajongók sem fanyaloghatnak, részemről erősen ajánlott kategória!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2012. december 31. hétfő

    […] ősz Stallone és a nyuggerklub új akciójával indult, jött a Mat Damon nélküli Bourne, ami köszönhetően Jeremy Renner – nek, nem okozott csalódást még a rajongóknak sem, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.