web analytics
Démoni doboz - The Possession

Démoni doboz – The Possession

Volt nemrégiben ördögűzős mozi már itthon (jellemző, hogy most már a címére sem emlékszem), a Démoni doboz is ezt a témát járja körbe, annyit csavarva a történeten, hogy ezúttal zsidó vallással keveri, és állítólagos megtörtént eseményeket is felhasznál (végül is, mások is szoktak pizzázni esténként, szóval nem is hazudik ebben a körben).

Clyde (Jeffrey Dean Morgan) kosárlabdaedző, családja darabokban. Elvált feleségétől, Stephanie – tól (Kyra Sedgwick), lányai, az idősebb Hannah (Madison Devenport) és a kisebb Emily (Natasha Calis) csak hétvégén találkozhatnak vele, ráadásul már új pasi is van a háznál, Brett (Grant Show), a jólfésült fogorvos, aki még Wagner bérlettel is meglepi a nőt (még ha az utálja is a komolyzenét). Amikor Clyde elviszi a lányokat az új házába, ott rájönnek, hogy bizony jó pár alapvető cucc hiányzik onnan, ezért elmennek egy, Amerikában oly népszerű garázsvásárba szétnézni. Emily kiszúr magának egy dobozt, amit apja meg is vesz neki. Az édes kislány innentől kezdve megváltozik, és ez igazándiból akkor tudatosul az apjában, amikor reggelinél pici kincse belevágja a villát a combjába. Rövidesen rájön, hogy a dobozzal nem stimmel valami, de addigra már elhatalmasodott Em-en valami, ami nem biztos, hogy jó, ha benne van.

Ole Bornedal rendező szépen kezdi felépíteni a filmet – megismerjük a szereplőket, és már-már komoly családi dráma épül a történetből, és kíváncsi lennék a kis család korábbi életére, és arra, ami végül is kiváltotta a katasztrófát, és a szétbomlást. Emlékeztetnem kellett magam az első félóra vége felé, hogy ez állítólag egy thriller, horror elemekkel. Aztán valószínűleg a producerek rászólhattak, hogy ettől senki nem fog bepisilni a moziban, szóval megjelennek az első elemek, molylepkék, szurkáló kislány, és elindul a klisséhenger. Gyakorlatilag innentől megszűnik a karakterek súlya, minden megy  a jól kiszámítható vég felé, ami persze nem más, mint maga az ördögűzés. Oké, most nem keresztényi, hanem zsidó szokások szerint történik minden, és egy pici csavar van is a végén – de az csak zavarosabbá teszi a filmet, lévén nincs igazán megoldása a sztorinak (ha csak nem az, hogy legyen folytatás, de attól az ördög mentsen meg minket). Morgan úgy néz ki, mint Javier Bardem egy jól sikerült hízókúra után, Natasha Calis egész jó a megszállt kislány szerepében, sokan kezdték már a karrierjüket sikeres ördögűzéssel, szívesen látnám még egyéb szerepekben majd, és ugye ott van tinikorunk egyik klasszikus sorozatából Grant Show (igen, a Melrose Place-ben tolta), de az ő karaktere annyira jellegtelen, hogy a film felétől el is tűnik teljesen.

Jól indult, bíztam benne, hogy egy kicsit “mélyebb” sztorit kapunk, de az első fél óra után csak felülhetünk a jól bevált hullámvasútra, és a végén úgy szállhatunk ki belőle, hogy ettől sem lesz már senkinek sem nedves a gatyája – bár az ördögűzős feldolgozások közül láttunk már sokkal rosszabbat is. Amerikában egész jól hasított, közel jár az 50 millió dollárhoz a bevétel, szóval szépen megtérült, de mint tudjuk, ez nem mindig fokmérő. Most pl. egyáltalán nem.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.