web analytics
Elrabolva - Taken - Liam Neeson

Elrabolva – Taken

2008-ban nagyot durrant egy francia háttérrel készült, kvázi alacsony költségvetésű akciófilm, a főszerepben Liam Neeson – nal, aki akkoriban nem tartozott az “A” listás sztárok közé, a Batman ellenére sem. Az elkészítésben egy bizonyos Luc Besson bábáskodott, aki egyike azoknak az utolsó filmeseknek, akik még jobban szeretik a puszta akciót, és igyekeznek kevesebb CGI – t használni. A semmiből jött ez a zsánerfilm, és ma már a folytatását várjuk.

Bryan Mills (Liam Neeson) valamikor a titkosszolgálat egyik legjobb embere volt, de a munkája miatt családja széthullott, feleségétől, Lenore – tól (Famke Janssen) elvált, akinek már új férje van. Szeretne minél közelebb maradni 17 éves lányához, Kimhez (Maggie Grace). Mindent megpróbál, hogy jó apa legyen, de nehezen tud vetélkedni az új, kőgazdag pótapukával. Kim a szünetben barátnőjével, Amandával (Katie Cassidy) Párizsba szeretne utazni, és bár Bryan nagyon nem szeretné egyedül elengedni a lányt, végül belemegy, de csak akkor, ha a lehető legtöbbször jelentkezik, és beszámol mindenről, ami csak történik vele. A reptéren aztán máris megkezdődik a kavarás, nem is csak Párizsról van szó, ráadásul a fogadó fél sincs a párizsi lakásban. Az első telefonos bejelentkezés sem sikerül a legjobban : hirtelen idegenek törnek be a lányok lakásába, és elrabolják mindkettőjüket. Bryan elő egyenes adásban, telefonon hallgatja végig az akciót, majd azonnal a francia fővárosba indul, hogy megmentse lányát.

Roppant egyszerű sztori, igazi sztereotípiákkal. Kőkemény, “one-army” apuka, gonosz és csúnya albánokkal, pénzéhes kanos arabokkal és a bevezető fél órát követő, majd egyórás megállás nélküli akció. Neeson ritkán kérdez, viszont annál gyorsabban üt, lő, árammal sokkol, ha úgy hozza a sors, és bármit megtenne, hogy az Ő kicsi kislánya biztonságban legyen. Bármennyire is furcsa volt elsőre, de el tudtam hinni, hogy egy igazi veterán, aki tényleg képes azokra, amiket meg is tesz a filmben. Mint említettem, kb. 25 millió dollárt költöttek el a forgatásra, ami ma már egy “A” listás sztár gázsijára sem lenne elég – éppen ezért ne várjuk csilli – villi robbanásokat. Kapunk viszont tisztességesen összerakott autós üldözést, verekedést, lövöldözést, mindent, ami egy klasszikus akciómozihoz kell. Nem akar semmi újat mutatni – ez előny. Morális mondanivalót is közvetíteni szeretne – ez viszont kicsit erőltetett. Persze valós probléma a lánykereskedelem, de azt is simán el tudom képzelni, hogy jó néhány amerikai tini utazási terveit törte derékba ez a film.

220 millió fölött termelt 2009-re a film. Besson és csapata addig dolgozott, amíg összehoztak egy folytatást, aminek pár hét múlva lesz a magyarországi bemutatója. Ha csak annyit tud hozni, mint az első rész, én biztosan nagyon fogom szeretni. A Taken egy olyan akciómozi lett, amit többször is elő lehet venni, és biztosan izgalmas lesz még második megnézésre is.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2012. október 8. hétfő

    […] egy 2008-as filmről, ami akkor nagyot szólt, és az év egyik legjobb akció mozija lett : ez a Taken. Mivel rendesen kaszált a pénztáraknál, nem kerülhette el a sorsát, itt a folytatás – […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.