web analytics
Fék nélkül - Premium Rush - Joseph Gordon-Levitt

Fék nélkül – Premium Rush

Igazán jó akció – thriller régen volt már a hazai mozikban. Amik mentek, többnyire jól bevált sablonokat követtek, unalomig ismert kockákból felépítve. Üldözéses film is volt pár, a Fék nélkül is ezt a stílust követi, de egy eddig szokatlan szemszögből.

Wilee (Joseph Gordon-Levitt) egyike annak a több száz biciklis futárnak, aki New York zsúfolt, állandóan dugóban álló belvárosában teker eszeveszett tempóban, és szállít le mindenféle csomagokat. Most is éppen rohan valahova, amikor már nem tud egy balesetet elkerülni, és zakózik egy hatalmasat. Innen indulunk vissza egy kicsit az időben – nem sokat, csak pár órát. Akkor kapott ugyanis Wilee egy új megbízást, egy távol-keleti hölgy, Nima (Jamie Chung) borítékját kell elvinnie legkésőbb este hétig a kínai negyedbe. a Nő Vanessa (Dania Ramirez) szobatársa, aki történetesen Wilee kollégája, akivel amolyan se veled-se nélküled kapcsolatban vannak. A srác nem sejti, hogy a boríték egy 50000 dollár értékű cédulát tartalmaz, és tulajdonképpen váltságdíj – viszont ezt az infót tudja Bobby Monday (Michael Shannon), aki rendőr, és nem mellékesen játékszenvedélyben szenved. Na, és mije van egy valamire való póker függőnek? Igen, adóssága – ezért szeretné megszerezni azt a bizonyos csomagot. Elindul a hajsza, végig Manhattan utcáin, kerékpárral, autóval, keresztül mindenen.

Wilee kerékpárján nincs váltó, “örök-hajtós”, és természetesen fék sem. Ez a film is pontosan ilyen. Egy pillanatra sem áll meg, hihetetlen sebességgel rohan előre, még az a néhány párbeszéd, ami megszakítja az akciót – is javarészt tekerés közben történik, telefonon. Nagyszerű képek, jó vágás, ritka ügyes kaszkadőrök – egy faék egyszerűségű sztorit megtámogatandó. Egy kicsit más szemszögből próbálja meg bemutatni a film New Yorkot is : bár az őrület, a dugók, a rengeteg autó megmaradt, de van helye a kerékpárosoknak, még egy biciklis rendőr is feltűnik, bár nem veheti fel a versenyt a profikkal. Gordon-Levitt hiteles a futár srác szerepében, aki nem akar öltönyben, egy irodában dolgozni, jobban vonzza a veszély és a szabadság, amit a munkája megad neki. “Fixed speed. No brakes. Don’t want to stop.” – ahogy meg is fogalmazta az életfilozófiáját. Shannon karaktere kellően zavart – egy jó adag félelemmel és a kétségbeeséssel – ezt jól is alakítja. Kemény ellenfél, mégis, talán a legnagyobb veszélyt maga a város jelenti Wilee számára.

Ha komoly történetet szeretnél kapni, rendesen kidolgozott karakterekkel, akkor ez nem a Te filmed. Viszont ha egy friss, izgalmas akció-thrillerre vevő vagy, akkor mindenképpen nézd meg a Premium Rush – t.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.