web analytics
Fékezhetetlen - Lawless

Fékezhetetlen – Lawless

Amerika, szesztilalom. Erről a korszakról szerintem mindenki hallott már, és ha egy megtörtént eseményeken alapuló filmet készítenek erről a korról, aminek megírásában Nick Cave is részt vett, és a főbb szerepekben Tom Hardy, Shia LaBeouf, Gary Oldman és Guy Pearce tűnik fel, akkor arra érdemes komolyabb figyelmet fordítani. Az idei Arany Pálmára is jelölték John Hillcoat filmjét, a Fékezhetetlent.

A 20-as, 30-as években járunk, dübörög a szesztilalom ideje. A virginiai Boundurant testvérek – Forrest (Tom Hardy) Howard (Jason Clarke) és Jack (Shia LaBeouf), jövedelmüket kiegészítendő, illegális alkoholfőzéssel foglalkoznak, amit haverjuk, Pate (Dane DeHaan) árul a bárjában. Jack szemtanúja lesz annak, ahogy  a helyi nagymenő, Floyd Banner (Gary Oldman) egy akciójának, amikor is egy konkurenst tesz el éppen láb alól – ennek hatására is, úgy döntenek, fokozni kell a terjeszkedést, új piacokat kell bevonni az üzletbe. Ennek, és a többi szeszfőzőnek üzen hadat Charlie Rakes (Guy Peaerce) különleges ügynök, aki nem éppen finom módszereiről híres. Ahogy nő a fiúk befolyása, úgy durvul el a helyzet, és itt már mindenki mindenki ellen van.

John Hillcoat az Út című filmmel bennem nagyon mély nyomot hagyott. Ebben a filmben is szép nyugodtan próbálja felépíteni a cselekményt, és készíteni egy igazi gengszterfilmet. Ha ezt a vonalat viszi végig, szavam nincs a filmre, viszont időnként megtöri romantikus szálakkal, ahogy Jack próbálkozik a helyi prédikátor lányánál, Bertha – nál (Mia Wasikowska) és ahogy kapcsolat alakul a mogorva Forrest, és a korábbi showgirl, Maggie (Jessica Chastain) között. Persze ez is érthető, hiszen alapvetően kőkemény bűnözőkről szól a film, akik nem riadnak vissza semmitől, és bizony belőlük kellene valahogy “szerethető” hősöket csinálni – számomra mégis inkább törés volt ez a film lendületében. Amikor először olvastam a filmről, és ott megláttam LaBeouf nevét, kételkedve fogadtam, hogy képes lesz e ennek a szerepnek az eljátszására – nos, kellemes csalódás a törtető fiatal szeszfőző szerepében. Oldman karaktere szintén nagyon rendben van, kár, hogy elég hamar elveszti a hangsúlyát a történetben, Pearce is jó a korrupt ügynök szerepében, de a lejobb minden kétséget kizárva Hardy. Ennek a fickónak olyan karizmája van, ami egyszerűen átsüt a vásznon, és akkor is érezni, amikor nincs is benne a jelenetben. Ha másért nem is, miatta mindenképpen érdemes megnézni a filmet.

A Fékezhetetlen nem akar mást, mint aránylag pontos képet adni a korszak brutalitásáról, csipetnyi humorral és romantikával. Nem vállal nagy kockázatot, nem nyilvánít ítéletet a szereplőkről, és néha tényleg megdöccen a sztori, de a színészi játékok miatt bőven az általam ajánlott kategóriába helyezi magát.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.