web analytics
Szolgálatkészség - Compliance

Szolgálatkészség – Compliance

Stanley Milgram amerikai szociálpszichológus. Kutatásai során többek között az emberi engedelmességet vizsgálta. A világszerte elhíresült Milgram-kísérletet a Yale Egyetemen végezte el a hatvanas években, melyet a második világháború borzalmai, elsősorban a holokauszt hatására dolgozott ki. Ebben a kutatásban demonstrálni kívánta azt a jelenséget, hogy az emberek képesek agresszív cselekedetek végrehajtására, ha egy felsőbb hatalom vállalja azért a felelősséget.”

Sandra (Ann Dowd) egy ohioi étterem vezetője. Finoman szólva sem indul jól a napja, egyik alkalmazottja nyitva felejtette éjszakára az egyik fagyasztót, ezért 1400 dollár értékű árú ment veszendőbe. Ráadásul rövidesen egy telefonhívást kap, a vonal végén egy Danielsként bemutatkozó rendőr van (Pat Healy), aki elmondja, hogy panasz érkezett hozzájuk, miszerint az egyik alkalmazottjuk, Becky (Dreama Walker) pénzt lopott az egyik vásárlótól. Sandra nagyon megrémül, és amikor a rendőr közli, hogy most nem tudnak személyesen kimenni lefolytatni a vizsgálatot, vakon követi annak minden kérését. Először csak bekiséri a fiatal eladólányt egy hátsó irodába, ott átkutatja a zsebeit, majd jön a táskája, aztán a teljes ruházata. Daniels mindvégig telefonon instruálja, egy furcsább és egyre gusztustalanabb kérésekkel.

Fesztiválfilm, ami sok helyen okozott botrányt, rendszeres volt, hogy a nézők felálltak, és kimentek a vetítésről. A mű megtörtént eseményből merít, konkrétan egy McDonalds – ban játszódott le Kentucky-ban hasonló esemény, de több, mint 70 ilyen történésről tudnak. Mondhatni kamaradarab, javarészt a hátsó irodában maradunk, nem is túl sok szereplővel. Ann Dowd nagyszerűt alakít a középkorú, munkáját talán picit túl komolyan vevő nő szerepében – egyértelműen Ő a legjobb. Walker szép, és ártatlan és nagyon megrémült – igaz, mást nem is nagyon tud tenni a helyzetében. Vagy mégis? Gyakorlatilag az egész film alatt az forgott a fejemben, hogy egyszerűen nem lehetnek ennyire hülyék az emberek, egy ilyen hívást senki sem vehet be, és legfőképpen nem teljesítheti azokat a kéréseket, amiket Daniels megszab nekik. Becky karaktere egy ideig még próbál védekezni, ellenállni, de ahogy durvulnak az események, úgy lesz Ő is egyre inkább engedelmes. Bőven van szexuális frusztráció is a telefonálóban, ezeket igyekszik is kiélni – kapott olyan kritikát is a film, hogy túlzottan erotikus – nos, üzenem a kollégáknak, akiknek erről a filmről az erotika jutott az eszükbe, hogy ilyen jellegű vágyaikat inkább otthon éljék ki, és ne teregessék ki a nyilvánosság elé. Annyira erotikus ez a film, mint egy sajtreszelővel csinálni. Annál inkább nyomasztó, és fájdalmas nézni. Craig Zobel rendező biztos kézzel adagolja a feszültséget, akárcsak annak idején Milgram az áramot a vizsgált alanyai kezébe. Elmesélve teljességgel hihetetlen a sztori, végignézve viszont akár el is tudja képzelni az ember, hogy van olyan, akivel ezt végig lehet csinálni – és persze megfordul a néző fejében, hogy én meddig fogadtam volna el azt, amit egy telefonáló mond, még ha rendőrnek adja is ki magát.

Eszembe sem jutott abbahagyni a filmet – magával ragadt, és brutális nyomot hagyott bennem. Arról, hogy eljut e itthon valaha forgalmazásba, jelenleg nincs semmi hír, viszont a holnap (szeptember 14) induló Jameson CineFest 9. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon indul, ott biztosan meg lehet majd nézni.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.