web analytics
Dredd 3D - Karl Urban

Dredd 3D

Remake remake hátán, mostanra már eljutottunk oda, hogy sci-fi és képregény filmek újráznak. Az 1995-ös Dredd bíró Stallone-val egy borzalmasan rossz film, ezzel szerintem senki sem fog vitatkozni. Amikor híre jött, hogy újra megcsinálják a sztorit, abban legalább biztos voltam : rosszabb nem lesz, mint az előző.

Túl egy atomháborún, Észak Amerikában alig van már élhető terület. Egy ilyen a Mega-City One, Washington és Boston között. 800 millió lakos él egy ekkora helyre bezsúfolva, az erőszak tombol. A rendet a bírák próbálják valamennyire fenntartani – ők üldözik a bűnözőket, ha elkapják őket, azonnal ítélkeznek, és ha kell, hóhérként is közreműködnek. Dredd (Karl Urban) főbíró azt a feladatot kapja, hogy vizsgáztassa le a kezdő Anderson-t (Olivia Thirlby). Az első ügyük egy 200 emeletes toronyházban történik, a Peach Trees egy nyomornegyed, ahol a padlón két megnyúzott hullát találnak. Mint kiderül, az épület Madeline Madrigal, vagy ismertebb nevén Ma-Ma (Lena Headey) irányítása alatt áll, aki egy hírhedt drogterjesztő banda vezetője, aki úgy dönt, nem derülhet ki, mire is használja a házat, ezért kiadja a parancsot : a két bíró nem kerülhet ki onnan élve.

Szóval, az előző filmet felülmúlni nem volt nagy kunszt, ez bőven sikerült. Stallone játékánál jobb lenni – itt sem volt komoly bökkenő, ráadásul Urban egész jó, annak ellenére, hogy túl sok eszköze nincs, lévén fél arcát folyamatosan takarja a maszk – ezért csak a hangját és az állát tudja használni. Kicsit gépies, mint egy fél terminátor : racionálisan, érzelmek nélkül végzi a feladatát. Teljes ellentettje Thirlbly karaktere, aki bár próbál megfelelni a vizsgának, érzelmeit nehezen tudja elrejteni. Akár egy jó zsaru – rossz zsaru páros is lehetnének, ha maga a film nem másfél órás rohanás és hentelés lenne. Az alapsztori egyszerű, a cselekmény sincs túlbonyolítva, akárcsak a karakterek jellemábrázolása. Dredd ellenfele, Ma-ma szintén kőkemény, mint két westernhős, csak éppen a jövőben, és nem mindig szemtől-szembe. Pete Travis rendező azt tette, amit tennie kellett : összerakott egy dinamikus, pörgős akciófilmet. Egy pillanatra sem állunk meg. Mindehhez hozzácsaptak egy 3D-s látványvilágot, ami végre, kihasználja a technikában lévő erőt : régen láttam már ilyen mozit, ahol ennyit hozzátett az élményhez a harmadik dimenzió. Nagy kár, hogy itthon nem kerül bemutatásra, mert ezt a filmet tényleg moziban kell látni.

Piszkosul erőszakos. Ez volt az első gondolatom a film végén, viszont ott volt egy ambivalens érzés : élveztem nézni ezt az erőszakot. Tudom, ez betegesnek hangzik, de valahogy a látványvilág és a film hangulata annyira elvitt, hogy közben fel sem tűnt, mekkora hentelés is történt az elmúlt másfél órában. Aki szereti a jól összerakott akciófilmeket, semmiféleképpen ne hagyja ki.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Reka szerint:

  Nekem nagyon tetszett, es bar nem 3D-ben lattam, attol meg szuper volt a latvany 🙂

 2. Gábor szerint:

  Stallone s változat rossz???
  szerintem meg sok ember fog vitatkozni veled…
  Pl én egy hatalmas Stallone rajongó vagyok, és nekem személy szerint nagyon is tetszik.
  Biztos elvakultság beszél belőlem, de azért ilyet ne írjunk már, hogy ez az a film sz.r,rossz, stb. Embere válogatja,de ne akarjunk már lehúzni akármilyen filmet is. Nem kevés ember nem kevés idejét szólják le az ilyen kritikákkal…
  Mindenesetre érdekel a film, de Stallone nélkül a Dredd hiányos lesz, akármilyen lesz.

  • lippije szerint:

   Hidd el, én is őszinte rajongója vagyok Stallone – nak, de az a Dredd szerintem tényleg tragikus. Másrészt ez az oldal arról szól, hogy leírom, én mit gondolok bizonyos filmekről, szóval, ez az én véleményem, de korántsem hiszem azt (sok kollégával ellentétben), hogy mindig igazam van. Ennek a Dredd-nek a címén kívül semmi köze nincs a Stallone – s verzióhoz, ha azt a hangulatot várod, nagy csalódás lesz.

 3. valaki szerint:

  Nem hinném hogy csalódni fogsz, ha a régi tetszett ez is fog! Én észre sem vettem hogy Stallone nincs benne 😀 csak most döbbentem meg hogy ezt olvastam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.