web analytics
Az utolsó műszak - End of Watch

Az utolsó műszak – End of Watch

Buddy Cop movie – egy olyan stílus, amiből láttunk már bőségesen, jobbat – rosszabbat vegyesen. Amikor megnéztem az Utolsó műszak első trailerjeit, benne a kézikamerás felvételeket, valahol el is könyveltem : jön egy tucatfilm, két jó húzónévvel, majd végigküzdjük, aztán fanyalgunk egy kört. Aztán amikor kiderült, hogy a rendezői székbe David Ayer ült be, aki a Kiképzés forgatókönyvét is írta, reménykedni kezdtem.

Itt ugye a történet rövid leírása szokott következni, amit ezúttal elhagynék. Nem azért, mert nincs, némi kerettörténetet kapunk is, de itt most egyáltalán nem ez a lényeg. Adott két Los Angeles-i zsaru, Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) és Mike Zavala (Michael Peña). Évek óta együtt dolgoznak, kapcsolatuk jócskán túlmutat egyszerű kollegális viszonynál. Bár jellemük alapvetően eltérő, Mike inkább nyugodtabb, Brian lényegesen vagányabb, azzal tisztában vannak, hogy bevetések közben számíthatnak a másikra. Miután több akció során keresztbe tesznek egy helyi mexikói drogbandának hamar a célkeresztben találják magukat. A film mégsem erre épít. Bár megkapjuk a kötelező lövöldözéseket, üldözéseket, egészen pontos leírást a mexikói bandák időnként értelmetlen kegyetlenkedéseiről, de nem ez a lényeg. A két főszereplő kapcsolata és párbeszédei állnak a mozi középpontjában. Mindennapi dolgokról van itt szó, kapcsolatokról, magánéletről úgy, ahogy mi is beszélgetünk egy jó haverral a melóhelyen – csak itt a srácokra lőnek és időnként levágott fejeket találnak. Életszagú az egész, amire még megpróbál ráerősíteni a kézi kamerás felvétel, a történet szerint Brian szeretné megörökíteni kettejük munkáját.

Ayer nagyon ügyesen lavírozott a forgatókönyv megírásakor. Pont annyi humoros beszólást tett bele, ami nem engedi túlságosan komorrá, sötétté tenni a történetet. Nem csinált szuperhősöket, Brian és Mike is sérülékeny, akik magukkal viszik a munkahelyükre is a magánéletüket, annak minden örömével és esetleges bánatával együtt. Éppen ezért nagyon egyszerű azonosulni a srácokkal, a néző szinte az első pillanattól szurkolni tud nekik. Mindehhez természetesen kell Gyllenhaal és Peña játéka : igazándiból nem lehet egyikőjüket sem kiemelni, mindketten tökéletesen oldják meg a feladatot, amit a rendező kiosztott nekik. A húzónevek mellett, a mellékszerepekben javarészt ismeretlen színészeket találunk, viszont a casting itt is nagyon alapos volt : számos gyöngyszemet találhatunk a filmben.

Jómagam egy ideje már irtózom a kézi kamerás filmektől, itt viszont hozzátesz a mozihoz a használata. Még akkor is, ha időnként nem tudja eldönteni az ember, hogy most ki is kezelheti a kamerát, de ez olyan dolog, ami akkor fel sem tűnik, csak utólag visszaemlékezve gondolkodtam ezen. Végtelenül életszagú, hiteles és profin összerakott film lett az Utolsó műszak, az idei ősz egyik igen kellemes meglepetése. Bőven ajánlott kategória!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.