web analytics

Jodie Foster

Jodie Foster. 1994-ben láttam egy filmet, a Bárányok hallgatnak címmel. A főszerepet egy riadt tekintető nő játszotta, hihetetlenül megfogott, és elkezdtem komolyabban figyelni a filmjeire. Jöttek sorban az új mozik, a Más, mint a többiek, Sommersby, Maverick, Nell a remetelány, én pedig rajongó lettem. A Kapcsolat már csak “hab volt a tortán”. Bármit is játszik ez a nő, legyen az dráma, trhiller, vígjáték, sci-fi, tökéletes benne.

1962 november 19-ém született Los Angelesben, már három évesen reklámfilmekben szerepelt. Lecsapott rá a Disney, sorozatban készítette a gyermekfilmeket. Mari Scorsese 1976-ban kiszúrta a Taxisofőr című mozijába, a kiskorú prosti szerepére. Robert De Niro mellett sem tünt el a vászonról, erő és határozottság jellemezte a játékát. A szakma hatalmas jövőt jósolt a fiatal szinésznőnek, de egy tragédia majdnem kerékbetörte ezt. 1981-ben, egy bizonyos John Hinckley rálőtt Ronald Reagan amerikai elnökre, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a Jodie iránt érzett szerelmére. Ekkor Ms. Foster úgy gondolta, befejezi a filmezést, és beiratkozott a híres Yale egyetemre, ahol magna cum laude végzett angol irodalom szakon. Az egyetem után visszatért a mozivászonra. 1988-ban leforgatta a Vádlottak című filmet, ami meghozta számára az első Oscar díjat. A mai napig egy roppant erős dráma, bármikor aktuális témával. 91-ben jött a Bárányok hallgatnak, és az FBI ügynök eljátszása után megkapta a második arany szobrocskát. Ezután sorba jöttek a filmek, szinte mind kasszasiker lett. Voltak köztük könnyedebbek, mint pl Mel Gibson – nal a Maverick, drámai, mint a Más, mint a többiek vagy a Nell, majd 1997-ben érkezett a Kapcsolat, ami megint jó fogadtatást kapott. Szerettük a Pánikszobát, ahol pl. Kristen Stewart, vagyis Bellavámpír is feltűnt, vagy a Légcsavart, a Belső emberben bár mellékszereplő volt, de egy nagyon jól sikerült mozi lett az is, és 2011-ben itt volt az Öldöklés istene, egy zseniális kamaradarab.

Jodie Foster egyre kevesebb filmet vállal el, közben megalapította saját produkciós cégét, az Egg Pictures-t. Rendezett is pár filmet, 2013-ra is várható tőle egy mozi. Neve összefonódott az intelligenciával (pletykálták, hogy tagja a Mensa International-nak is, de ezt tagadta), egy “balhémentes” szinésznő, aki nagyon ritkán enged betekintést a magánéletében. Felvállalta leszbikusságát, ennek ellenére két fiát maga hordta ki, bár az apák kilétét jótékony homály fedi.

Számomra Ő a megtestesült szinésznő. Bármiben is láttam, mindig hiteles volt, még ha a film kicsit gyengébbre is sikeredett.

A dedikált fotó pedig nem egy netről mentett kép. Itt vár bekeretezésre, hogy felkerüljön a falamra, Tom Hanks aláírása mellé.

 

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.