web analytics
Képtelen kampány - The Campaign

Képtelen kampány – The Campaign

Véget ért az amerikai választás, Obama maradt az elnök, és miközben néztem a tudósításokat, eszembe jutott, hogy nem is olyan régen láttam egy vígjátékot, ami ezt a témát (mármint a kampányok világát) járja körbe – ez a Képtelen kampány.

Cam Brody (Will Ferrell) demokrata kongresszusi képviselő egy kis észak-karolinai körzetben, már négy ciklus óta. Ismét versenybe száll, most, hogy közelednek a választások, és még az sem rendíti meg teljesen az esélyeit, amikor nyilvánosságra kerül egy telefonbeszélgetés, amin igencsak pikáns tartalmú üzenetet hagy egy mélyen keresztény-konzervatív családanyának. Két helybeli üzletember, a Motch fivérek – Glen (John Lithgow) és Wade (Dan Aykroyd)  – ráveszik Marty Huggins – t (Zach Galifianakis), hogy induljon el a választáson. Természetesen ott van a háttérben az, hogy titokban szeretnének megegyezni kínai cégekkel, illegális gyárak létesítéséről. Marty nem egy politikus alkat, mondhatnánk akár nyámnyilának is, akit az első publikus megjelenésükkor Brody alaposan megaláz és lemossa a parkettről, ezért a fivérek felbérlik Tim Wattley – t (Dylan McDermott), aki tapasztalt kampány-manager. Megindul Huggins átalakítása, idővel Ő maga is egyre jobban belejön a szerepébe, és kezdetét veszi egy igencsak mocskos, fegyvernemekben nem válogató harc a kongresszusi helyért.

Ferrell alapvetően egy jó komikus, különösen a stand-up műfajában, bár ezen oldalát itthon nem nagyon ismerjük. A filmjei akkorát nem ütöttek, bár a Diszkópatkányok mára lassan kultikus hülyeséggé növi ki magát. Jay Roach rendező egészen jó kis gárdával dolgozhatott, és kapott egy használható forgatókönyvet is, amivel szépen el is indul a film, a vígjátéki elemek után középtájon kapunk egy kis drámai felhangot is, aztán mintha elveszett volna a lendület és az ötlet, és átment a ma oly menő, de már roppant fárasztó “f” szócska ismétlésébe, és annak stílusába. Pedig Ferrell és Galifianakis játéka rendben van, működnek köztük a párbeszédek, bár Brody figurájának “összeomlása” egy kicsit erőltetett, és talán nem is illik igazán bele a történetbe. Persze megvan a “kiszólogatás”, a Motch fivérek sem véletlenül hasonlítanak – és nem csak névben – A Koch család sarjaira, valamint az is rendben van, hogy valós CNN, NBC és más ismert amerikai híradósok tudósítanak az eseményekről. Görbe tükör, olyan, amit mi magunk is megtapasztalhatunk naponta, itt kis hazánkban is, és talán pont ez a legnagyobb problémája : nem tudja eldönteni, hogy egy beszólogatós, odamondós szatíra, vagy egy sírva röhögős vígjáték legyen, időnként altesti poénokkal. A kettő együtt ritkán szokott sikerülni, itt sem megy, és ez az ugrálás a két stílus között elveszi annak a lehetőségét, hogy egy igazán jó film lehessen a Képtelen kampány.

Mindezek ellenére merem ajánlani, nem csak Ferrell rajongóinak. Itthoni bemutatóról nincs információ, szinte bizonyos, hogy csak DVD-n fogunk találkozni vele, de úgy szinte biztosan, most, hogy van már magyar címe is.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.