web analytics
2012-es évértékelő

2012-es évértékelő

Véget ér a 2012-es év, ideje nekem is egy kis összesítést készíteni. Közel 250 filmet láttam idén, ami azt hiszem, nem kis mennyiség ahhoz képest, hogy ez az oldal hobbiként készül. Először is szeretném megköszönni a segítséget azoknak a filmforgalmazóknak, akik megtisztelték a filmkockát azzal, hogy meghívtak sajtóvetítésekre, jövőre is szívesen megyünk 🙂 Gondolkodtam, hogy miként és mennyi filmet kellene kiemelni, de úgy gondolom, nem lehet – szabad a mainstream és a “művész” jellegű mozikat összemosni, és talán toplistát sem tudnék csinálni, ezért csak végigszaladok azokon az alkotásokon, amelyek komoly nyomot hagytak bennem ebben az évben.

Beszélnünk kell Kevinről

Január-februárban ugye elért minket az Oscar szezon, sok olyan film került a mozikba, amik még bőven 2011-ben készültek, gondoljunk csak pl. az arany szobrocskákat begyűjtő Némafilmesre. Az első negyed és talán az egész év egyik legmegrázóbb filmje volt a Beszélnünk kell Kevinről, a zseniális Tilda Swinton – nal, és Ezra Miller – el, aki év végén Emma Watson – nal készített egy nagyszerű mozit, amiről kritika érkezik hamarosan. A lassabb filmek kedvelőinek kedvezett a Suszter, szabó, baka, kém, Gary Oldman nagyszerű alakítása egy igazi politikai thrillert eredményezett, némi hazai vonatkozással. Nagyon kellemes meglepetés volt a Martha Marcy May Marlene, és benne az egyik ügyeletes kedvencem, Elizabeth Olsen. Az erő krónikája egy egészen jól összerakott mozi lett, bár végül is nem szólt akkorát, mint amit vártunk tőle. A Szégyentelen igazi botrányfilmnek lett kikiáltva, hozta is az ilyen irányú elvárásokat.

A tavasszal láthattunk pár elég nagy buktát, elég csak pl. a John Carterre gondolni, és találkozhattunk néhány eldugott, de annál jobb filmmel, mint pl. a Charlize Theron fémjelezte Pszcihoszingli. Befutott az év egyik kiemelkedő blockbustere, az Éhezők viadala, és a mozikba került az év magyar filmje, a Csak a szél is. Sorba jöttek a butábbnál butább akció, sci-fi, ál-thriller mozik, már kezdtem volna csüggedni, de aztán április végén megérkezett a Bosszúállók, és alaposan felrázta a közönséget, valahogy így kell képregény adaptációt készíteni, részemről a folytatása az egyik legjobban várt filmek egyike. Bohóckodott fekete öltönyben Will Smith is újra, de átütő sikert nem tudott elérni, megérkezett az Iron Sky, amit rövidesen az egyik kereskedelmi adón is meg lehet majd nézni, aki bírja az agyatlan sci-fi – ket, ne hagyja ki!

Bosszúállók

Elég komolyat bukott a Cosmopolis, bár mindenki sokat várt tőle, de megérkezett mellé egy másik kedvencem, a Holdfény királyság, sztárparádéval és Wes Anderson egyedi látványvilágával. Ekkor futottam bele az idei thrillerek egyik legjobbjába, a Fejvadászokba, a Pókemberből csak annyi maradt meg, hogy Emma Stone jó nő, de borzalmas szinkront adtak Neki, kellemes volt a Míg a világvége el nem választ, és persze megérkezett a várt Batman film is, a Felemelkedés nem okozott csalódást, még ha egy kicsit nyálasra is sikeredett a vége, itt is hangot adnánk annak a kérésünknek, hogy eszébe ne jusson senkinek Nolan – en kívül egy jó ideig hozzányúlni a témához. Kaptunk két vígjátékot, ami igencsak ott kell, hogy legyen a top filmek között, az egyik a Ted, a másik a Magic Mike, amit sokan odaraknak az év legjobbjai közé, nem is véletlenül.

Az ősz Stallone és a nyuggerklub új akciójával indult, jött a Mat Damon nélküli Bourne, ami köszönhetően Jeremy Renner – nek, nem okozott csalódást még a rajongóknak sem, én nagyon szerettem Lazhar tanár úr történetét is, és ekkor szaladtam bele az itthon most futó Végzetes hazugságokba is, amiben  Richard Gere bizonyította be, hogy nem felejtett el színészkedni, és ha kap egy jó forgatókönyvet, még csodákra is képes. A Looper kapott egy jó sztorit, két nagyszerű főszereplőt, de nem lesz klasszikus, Liam Neeson sem volt már elég erős, amikor másodjára is elrabolták a családját, de aztán megjött az Argo-akció, ami szinte biztosan tarolni fog februárban az Oscar gálán. Mozikba került James Bond legfrissebb kalandja is, a Skyfall, ami letarolta a világot, nem várt bevételi adatokat produkál még mindig, persze nem véletlenül, én is nagyon szerettem.

Skyfall

Év végére is kaptunk pár erős filmet, rögtön jött az Utolsó műszak. Megérkeztek a tini vámpírok is a moziba, véget ért az Alkonyat, meglepetésre a legjobb a záróepizód lett az összes többi közül, de azért még így is csak rajongóknak merném ajánlani. Mozikba került a Felhőatlasz, ami, ahogy várható is volt, igencsak megosztotta a nézőket, ráadásul még az év vége előtt bemutatták a Pi életét – ami hasonló hangulatú, és bizony, el tudja homályosítani a Wachowski tesók monumentális művét. Befutott Peter Jackson új trilógiájának, a Hobbitnak is az első része, jelenleg ez uralja a külföldi mozikat, én annyira nem voltam elájulva tőle.

Ezen kívül rengeteg független, moziban be sem mutatott filmet is sikerült megnézni, volt köztük olyan, amit igencsak sajnáltam, hogy itthon nem került jobban képbe, de valahol érthető is : akkora a választék mára, annyi új alkotás kerül ki hetente, hogy ezt egy embernek lehetetlen követni. Mindenesetre 2012 jó év volt, sok kedvenccel, néhány óriási csalódással, remélem, 2013 sem lesz rosszabb.

Nincs olyan számomra, hogy az év legjobb filmje, de hogy legyen miért fikázni, pár stílusból kiemelném az idei kedvenceimet:
Az év thrillere : Beszélnünk kell Kevinről
Az év drámája : Martha Marcy May Marlene

Az év történelmi/politikai filmje : Argo-akció
Az év akciófilmje : Skyfall
Az év képregény-adaptációja : Bosszúállók
Az év hazai filmje : Csak a szél
Az év legjobb, nem amerikai vagy hazai filmje : Szemünk fénye
Az év leglátványosabb filmje : Pi élete
Az év animációs filmje : Lorax
Az év színésze : Tom Hardy
Az év színésznője megosztva : Elizabeth Olsen és Jennifer Lawrence
Az év tévés sorozata megosztva : Walking Dead és Homeland

Ezúttal köszönöm meg Neked is, kedves olvasó, hogy követted eddigi munkánkat, és kívánok Békés, Boldog, jó filmekben gazdag Boldog Új Évet!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. magilla szerint:

    Köszi az éves munkádat. Jó olvasni a kritikákat. Csak így tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.