web analytics
Börni, az eszelős temetős - Jack Black

Börni, az eszelős temetős

Jack Black az egyik legeredetibb komikus jelenleg Hollywoodban. Nagyszerű a humora, fantasztikusan énekel, és többé-kevésbé jól is választ, amikor forgatókönyveket kap. A Bernie is jól beleillik ebbe a sorba, még ha kicsit más is, mint amit a főszereplő rajongói várhattak.

Egy texasi kisvárosban, Carthage – ben él Bernie Tiede (Jack Black), aki a helyi temetkezési vállalkozónál dolgozik. Rendkívül megnyerő modora, és az, hogy bárkinek, bármiben, bármikor kész segíteni rendkívül közkedveltté tette, megbecsült tagja a közösségnek. Még a városszerte utált, mogorva, de baromira gazdag Marjoire Nugent (Shirley MacLaine) is a bizalmába fogadja, idővel még a pénzügyeit is a férfi kezdi intézni. A nő azonban beteges ragaszkodásával szép lassan megmérgezi a kapcsolatukat, aminek nem lehet jó vége. Amikor Marjoire eltűnik a lakók elől, Bernie mindig tud megfelelő magyarázatot adni, azonban a feltörekvő ügyész, Danny “Buck” Davidson (Matthew McConaughey) nem veszi be a mesét, és komolyan nyomozni kezd.

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel úgy, hogy a forgatókönyvíró – rendező, Richard Linklater még a neveket és a helyszíneket sem változtatta meg. Fekete komédia ez, jó adag amerikai társadalom-kritikával. Ezzel meg is bukik azoknál, akik a megszokott, sírva röhögős Jack Black figura miatt ültek be a moziba. Lényegesen kevesebb az ilyen jellegű poén, sokkal inkább az intellektuális humor kap főszerepet, jó adag morbiditással fűszerezve. Kap egy áldoku keretet, vagyis a történet egy részét, illetve a szereplők jellemét mini interjúkból ismerhetjük meg – ez nekem nagyon bejött, de tény, aki nincs ráhangolódva, annak lassú és akár unalmas is lehet. A dráma igazándiból abban van, ahogy hozzááll a közösség mindahhoz, amit Bernie tett – kap egy alapos kokit az amerikai, kisvárosi átlagember figurája, bár azt hiszem, ez akár nálunk is alkalmazható lenne néhány embertársunkra.

Jack Black nagyszerű választás volt erre a szerepre, kifejezetten örültem, hogy igazi színészi játékot láthattunk Tőle, és azért egy-két éneklés is belefért. Shirley MacLaine néha talán kicsit idegesítő és sok, de ezt az általa játszott karakter meg is követeli, talán ellenkező esetben nem is érthetnénk meg Bernie igazi indítékait, McConaughey meg lassan rutinból hozza ezeket a figurákat, egyre érettebb a játéka.

Összegzésként : aki folyamatosan röhögős, idézhető poénokkal teli Jack Black filmet keres, az inkább hagyja ki a Bernie – t. Azonban ha vevő a fekete humor amerikai, nem túlzottan cukormázas változatára, annak bőszen ajánlom, kellemes szórakozás lehet így az év végére!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.