web analytics
Sinister - Ethan Hawke

Sinister

Láttunk már idén pár rémisztgetős, horror szerű filmeket, és még a jobbakkal is ugyanaz volt a problémám : alapvetően jól indult, aztán ellaposodott, jobb esetben látványorgia lett belőle, de semmi egyéb. Az idei évet itthon ebben a kategóriában úgy tűnik, a Sinister zárja a mozikban, aminek adtam egy esélyt, de inkább csak Ethan Howke miatt.

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) író, aki csúnya bűneseteket dolgoz fel könyveiben, bár az utolsó átütő sikerét 8 éve alkotta meg, azóta csak gyengébb művei születtek. Most is egy új anyagon dolgozik, ezért feleségével, Tracy – vel (Juliet Rylance) és két gyermekével egy elhagyottnak tűnő házba költözik, ihletet keresve. A nő és a gyerekek persze nem tudják, hogy az épület mögötti kertben egy négytagú családot akasztottak fel korábban, és eltűnt egy kislány. Miközben Ellison felfedezi a házat, a padláson talál egy dobozt, amiben Super 8 – as felvételek vannak, rajtuk boldog családok, majd hirtelen vágás, és minden szereplőt valami igencsak durva módon gyilkolnak le. A férfi megpróbálja feldolgozni a látottakat, és fel is fedez egy rémisztő figurát, ami minden felvételen megjelenik, illetve különböző rajzokat, amiket a helyi tanár, Jonas (Vincent D’Onofrio) segítségével próbál megfejteni. Kapcsolatot próbál keresni a gyilkosságok között, azonban a ház azonban furcsa hangokat kezd magából kiadni, és már egyáltalán nem biztos, hogy jó helyen van Ellison, és a családja.

Scott Derrickson nem először nyúlt a horror témájához, csinált Ő már ördögűzést is Emily Rose kedvéért, a Sinisterben a forgatókönyvet is maga jegyzi. A nyitó jelenet elég jó alaphangot ad a filmnek, majd, ahogy beindultak a történések, azt gondoltam, végre, egy jó kis mozit kapunk. Ehhez hozzájön még Hawke játéka, akinek jól áll az egoista, de saját sikertelenségétől egyre jobban rettegő író karaktere. Ahogy Ellison egyre többet bevállal, és már a családja biztonsága elé is helyezi azt, hogy végre sikeres könyvet írjon önmagában is hátborzongató, a padláson talált kisfilmek csak fokozzák a nyomást a nézőn. Ez a csúcspont, ami nem kifejezetten jó hír, lévén a film felénél sem járunk – innen több úton is elindulhatott volna a történet, Derrickson azonban biztosra ment, és elővette a természetfeletti horror összes kliséjét, és ezek mentén fejezi be a cselekményt. Nem mondom, hogy nem paráztam a jelenetek többségénél, de egy horror rajongónak semmi újat nem fog nyújtani ez a mozi. Azt is meg merném kockáztatni, ha nem Hawke játsza a főszerepet, lehet, végig sem nézem.

Félreértés ne essék, nem rossz film, csak végre már szeretnék valami frisset, újat látni ebben a stílusban – sajnos, a Sinister sem adta meg ezt nekem.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.