web analytics
A lehetetlen - The Impossible

A lehetetlen – The Impossible

2004 december 26-án, az Indiai Oceán térségében egy földrengést követően cunami csapott le, 14 országban pusztított, és több, mint 230.000 áldozatot követelt. Rengeteg, a térségben karácsonyozó turista is az életét vesztette, és eddig még igazándiból senki nem nyúlt hozzá ehhez a témához. Juan Antonio Bayona, második nagyfilmes rendezésének a katasztrófa megörökítését választotta, egy spanyol család igaz történetét feldolgozva. A lehetetlen – The Impossible.

Henry (Ewan McGregor) és Maria (Naomi Watts) jól megérdemelt karácsonyi vakációjukat töltik Thaiföldön, 3 fiuk társaságában. A szálloda rendben van, a környezet ideális, még Henry aggodalmasságai, és legidősebb fiuk, Lucas (Tom Holland) kamaszkori lázadása sem tudja beárnyékolni az ünnepeket. Akár egy átlagos telelés is lehetne, ha egy, a medencénél töltött délután során nem közeledne valami baljós moraj, ami mögött 10 méternél is magasabb vízfal tör előre megállíthatatlanul. A cunami lecsap az üdülőre, és szétszakítja a családot. Megkezdődik a harc a túlélésért, és a család újra egyesítéséért.

Bayona nem katasztrófa filmet csinált, sőt, inkább azt próbálta kihangsúlyozni, hogy egy család szétszakadása mindennél nagyobb tragédia. Először is, a cunami támadását fantasztikusan jól forgatták le, kevés a számítógép generálta kép, inkább víz alatti felvételekkel mutatja be, mekkora erő is lakozik egy ilyen természeti jelenségben. Magát a pusztulást sem ecseteli részletesen, de megmutatja, mekkora károk is keletkeztek, és hogy milyen tragédiák sorát élték meg akkor emberek, kortól, nemtől, származástól függetlenül. A két felnőtt más-más helyzetbe kerül, Maria komoly sérülése meggátolja abban, hogy aktívan részt vegyen a férje keresésében, de vele tartó fia, Lucas mindenben megpróbálja támogatni Őt, sőt, magára veszi sok, ismeretlen ember sorsát is. Szívszorító látni és végiggondolni azokat a jeleneteket, amiket ennek a fiúnak meg kellett élnie. Henry nehéz döntést kényszerű meghozni annak érdekében, hogy bebizonyosodjon róla, felesége talán még életben van valahol – ez az, amikor az egyszerű kisemberből egy csapásra hős lesz – McGregor nagyszerű ebben a szerepben. Watts a film nagy részében már alig van eszméleténél, ezek a jelenetek viszont roppant erősek, az arcán ott van minden fájdalom és aggódás – nem véletlen a Golden Globe jelölés, azonban mindkét nagynevű sztárt lejátszik a vászonról Tom Holland, aki egyszerűen zseniális. Tettei megmutatják a természeti terror igazi arcát, azt, ahogy kisgyerekként egyedül kell megoldani olyan feladatokat, amik még egy felnőttnek is nehéz lenne – mindezt hiteles, őszinte játékkal teszi. Erre a srácra érdemes lesz odafigyelni, hatalmas tehetség.

Bayona remek ritmusú filmet készített, a kiválasztott színészek mind remekeltek, még azt is meg lehet bocsájtani Neki, hogy enyhén hollywood-i befejezést forgatott a végére, de ezt betudhatjuk annak is, hogy egy valós eseményt dolgoz fel, ami szintén így ért véget. Igaz, a spanyol családból angolszász lett, talán így több nézőt vonzhat majd be a mozikba, de nem ettől függ a sikere. A lehetetlen, címéhez méltó történetet tár elénk, ha ezzel kezdjük a 2013-as évet a nagy vásznak előtt, nem fogunk csalódni, jó kis szezon lesz ez is!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

3 hozzászólás

  1. duckit szerint:

    Azt gondoltam, hogy a Flight-ban a repülőgép zuhanásának feszültségét nehéz fokozni, de ennek a filmnek a “cumis” jelenetének sikerült. A film végének pont 10 p-el kellett volna rövidebbnek lennie. Nekem egy kicsit sok volt már. Tényleg jól kezdődik az év!

  2. atomrigó szerint:

    Érdekes a sok pozitiv hsz-t olvasni, én szenvedtem ezen a filmen, annyira rossz volt…csöpögős, nyálas, nem vagyok érzéketlen tipus, de nem jött át ez a nagy szenvedés…a sok kiabálás, hogy LUCas!!!LUCASSSS! meg MOM!!!!MOM!!!!…stb…minden masodik percben már irritáló volt, szó szerint, a szimfonikus zenekar is sok volt minden jelenetnél…és hát semmi katarzis a végén, senki nem halt meg a főbbszereplők közül, még a csaj lábát sem vágták le…nekem ez egy hatalmas 3/10, nemtehetek róla, kidobott idő volt a megnézése…Nekem nem tetszett…ja, meg még ezt útálom, mikor 10 év alatti gyerekek szájába ilyen szövegeket adnak, hogy: “Anya ki kell tartanod!Nem adhatjuk még fel! Erősnek kell maradni” meg egyéb…hát, ez teszi rém hiteltelenné számomra ezt a filmet a leginkább….

  3. poki szerint:

    Atomrigo te egy h.lye agyhalott vagy. Ez a film mindent visz. Bar tenyleg volt par resz ami mar sok volt es uncsi. De atjott nagyonis.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.