web analytics
Django elszabadul - Christoph Waltz, Jamie Foxx

Django elszabadul – Django Unchained

Quentin Tarantino – t lehet imádni, de akár fikázni is, egy valami viszont eltagadhatatlan : ha filmet csinál, arra érdemes odafigyelni. Az 1994-es, mára már klasszikus Ponyvaregény óta minden új alkotását nagy várakozás előzi meg, én is szerettem volna szeretni a Django elszabadul – t, merthogy a Becstelen Brigantik ugyan nem volt rossz film, de közel sem érintett meg annyira, mint a nagynevű elődök.

Két évvel az amerikai polgárháború előtt járunk, ahol Dr. King Shultz (Christoph Waltz) fejvadászként járja a vidéket, bár kinézetre inkább tűnik egy jámbor utazónak, mint hidegvérű gyilkosnak. Szeretne elkapni három embert, ehhez viszont szüksége van egy rabszolga segítségére, aki személyesen is ismeri a leendő áldozatokat. Kisebb csete-paté után meg is vásárolja Django – t (Jamie Foxx), majd felszabadítja, és még társul is vele : ha Django segít Neki pár munkát elvégezni, a doktor is segít megtalálni imádott feleségét, Broomhilda – t (Kerry Washington), aki néger rabszolgáktól nem egészen elvárhatóan tökéletesen beszél németül. A nőt végül egy kegyetlen hírű földbirtokos, bizonyos Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) farmján találják meg, aki rajong a korabeli pankráció olyan vállfajáért, ahol nem a bíró háromig tartó kiszámolásáig, hanem az egyik fél haláláig tart a küzdelem. A doki és Django kitalál egy történetet, amivel Candie közelébe kerülnek, és közel kerülnek a nagy célhoz : Broomhilda felszabadításához.

Mondhatnánk azt is, hogy Tarantino tiszteleg egyik legnagyobb kedvence, a western filmek előtt, de nem a nagy elődöket másolja, hanem inkább saját magát, vagyis korábbi történeteit ülteti át a vadnyugati környezetbe. Az, hogy a történet hihetetlenül pontosan és logikusan van felépítve, illetve nagyszerűen megírt párbeszédeket kapunk már nem újdonság, sőt inkább elvárás volt felé, ezekben most sem csalódunk. Persze megvan a kis kikacsintás, nem véletlen Franco Nero vendégszereplése, akárcsak Ennio Morricone dallamai. A panelek már ismertek lehetnek a korábbi filmjeiből, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy pillanatra is unalmas lenne a 165 perces játékidő ellenére sem. A hosszabb beszélgetéseket felváltó óriási hentelések, vagy az a néhány, hirtelen komédiába átforduló jelenet mind kell, egyet sem hagytam volna ki belőle. Megkapjuk a szokásos abszurd fordulatokat, eleve az alapsztori, vagyis egy néger lovon a vadnyugaton, a német származású, fogorvosból lett fejvadász – mind olyan, amit igazándiból csak egy Tarantino szintű ember képes jól a vászonra megálmodni. Persze kereshetünk valódi jelentéseket is, lehet ez akár egy szembesítése is nagy amerikai szabadságnak azzal, hogy nem is olyan régen még egészen másképpen éltek és gondolkodtak, egy olyan világban, ahol a pénz és a fegyver volt az úr – tessék csak megnézni, most hol járunk, lesz e egy elnyomott, aki majd szembeszáll mindezekkel a dolgokkal.

Django elszabadul - Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio

A látványvilággal ismét rendben van minden, a sok külső helyszín jót tett a filmnek, érződik a por és a téli hideg minden képkockán. Ahogy már megszokhattuk, Tarantino nem fukarkodik a művérrel, a “szokásos” leszámolásos jelenetet még Tony Montana is megirigyelhetné. Waltz kiemelkedett a brigantikból, és most elhomályosítja a címszereplő Foxx – ot is. A leginkább emberi karakter annak ellenére, hogy gyakorlatilag gyilkolásból él, igaz, a rosszfiúkra vadászva. DiCaprio élvezi a szadista földesúr kicsit harsány szerepét, és nem említettünk még egy jó karaktert, Stephen, a fekete intéző szerepében Samuel L. Jackson is lubickol, végre egy igazán gonosz szerepet kapott, és láthatóan jól is érezte magát benne. Tarantino, jó szokásához híven, ismét szerepel a filmben, és nem lesz meglepetés karakterének sorsa sem, aki ismeri a rendező ezen ambícióit, tudja, mi fog történni vele.

Zárásként pedig plagizálnék, jöjjön marlen rövid összefoglalója a filmről : a Django elszabadul egy western-eposz Amerika múltjáról, a fekete szuperhősről, leszámolás a rabszolgatartó Amerikával, élő lelkiismeret-furdalás az államalapító ősök miatt, mert az európai humanizmus legendás, legszebb örökségét képviselő német férfi a legemberibb figura ebben a kegyetlen világban, ahol az emberiesség gyilkosságokon keresztül érvényesül csupán, s ahol csupán a feketéknek vannak érzéseik, s végén minden szimbólum elég a tisztítótűzben. A legjobb Cseresznyéskert Csehov óta.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Filmklubos szerint:

  Lassan eltűnnek az értékes művészfilmek a mozikból. Önmagában is riasztó jelenség, hogy mekkora rajongótábora (és bevétele) van viszont az üres, és jelentéktelen filmeknek, mint a Django, vagy az Alkonyat sorozat. Úgy látszik, az emberi faj egyre inkább szemetet fogyaszt szó szerint és mentálisan is.
  Az viszont tagadhatatlan, hogy Leonardo DiCaprio és Samuel L. Jackson hiteles alakítást nyújt.

  Filmklubos

  • lippije szerint:

   Kedves Filmklubos,

   Lehet, hogy eltűnnek az értékes művészfilmek, az viszont jó kérdés, hogy mi a művészfilm, és elsősorban mi a mozi “feladata”. Én pontosan azért indítottam el ezt az oldalt, hogy a szerinted üres, jelentéktelen filmekről is legyen olyan leírás, amit nem “szakmabeli” írt, vagy legalábbis nem szakmázós szemmel. Az én véleményem mindig is az volt, hogy a mozi elsődleges feladata az, hogy szórakoztasson, és ha mindezek mellé még ad is valami komolyabb értéket, az csak jó. Az emberek nagyobbik részének az a fontos, hogy egy fárasztó nap-hét után kikapcsolódjon, erre pedig ezek a “jelentéktelen” filmek felelnek meg inkább. Természetesen szükség van művészfilmekre, mélyebb értelmű alkotásokra is, de azt látni kell, hogy ezekre csak egy szűkebb réteg vevő. Szerintem mindkettőnek megvan a létjogosultsága, értékekről pedig szerintem kár vitázni 🙂

 2. filmx szerint:

  @lippije véleményével maximálisan egyetértek, kellemes kikapcsolódást nyújt a film, ami szinte minden QT filmre igaz, és van létjogosultsága, már az imdb szavazatokon is látszik, a díjakról nem is beszélve. Köszi a kritikát!

 1. 2013. február 24. vasárnap

  […] a legjobb film. A 9 jelölt : Szerelem, Pí élete, Argo, Lincoln, Messzi dél vadjai, Napos Oldal, Django elszabadul, Zero Dark Thirty, Nyomorultak. Igazándiból a maguk kategóriájában mind nagyszerű, ezért is […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.