web analytics
Egyesült Állatok - Animal United

Egyesült állatok – Animals United

Animációs filmek között manapság ritkán rúg labdába nem az amerikai nagyok által készített alkotás. Az Egyesült állatok 2010-ben készült, német mozi, ki tudja, miért csak most ér el hozzánk. Próbáltam némi “lokálpatriotizmussal” nekiállni, mégiscsak európai, de nem sikerült úgy végignézni, hogy ne vonjak szinte folyamatosan párhuzamot amerikai társaival.

Az Okavango Deltában járunk, a forró Afrikában. Itt él Billy, a szurikáta, és legjobb barátja Socrates, aki történetesen oroszlán. Megszokták már, hogy minden évben jön az áradás, és azzal az éltető víz, ezúttal azonban valamiért elmarad ez a várva várt esemény. A két haver úgy dönt, utánajár a dolognak, és elindulnak felkutatni, mi az oka a szárasságnak. Menet közben találkoznak egy igen érdekes társasággal, akit egy kakas vezet, és van köztük kenguru, jegesmedve, tasmán ördög és két galapagosi teknős. A csapat minden tagjának élőhelyén az ember okozott olyan gondokat, ami miatt vándorútra kényszerülnek. Amikor Billy és Socrates rájön, hogy azért nincs áradás, mert az emberek egy szállodát, és mellé egy duzzasztó gátat építettek a sivatag közepére, összeáll a társaság, és megpróbálják megoldani a problémát.

Egész estés, számítógép generálta animációs film, amit nem az amerikai nagy stúdiók készítettek. A képi világra panasz nem lehet – az európai grafikusok is ügyesek, a komputerek meg ugyanolyanok itt is, mint a tengerentúlon. Talán néhol kicsit plasztikusabb a látvány. A figurák sajnos sok újat nem hoznak, sőt, időnként némi hasonlóságot is felfedezhetünk korábban látott rajzfilmekből. A téma egyszerű és manapság igencsak népszerű is : a környezetvédelem ilyen formában való bemutatása szerintem sokkal hatékonyabb lehet a gyerekeknél, mintha a suliban  a tanárnéni próbálná elmagyarázni, mi is az a globális felmelegedés. A film egyébként Erich Kastner Az állatok konferenciája című könyve alapján készült, persze más korba áthelyezve, és igazándiból az alapsztorin is változtattak, de a mondanivaló megmaradt, és itt jön az első, és talán legnagyobb különbség a mostanában látott rajzfilmektől. Az egyesült állatok mesefilm, a szó szoros értelmében. Kevesebb a poén, és ez bizony teljes egészében gyerekeknek készült. A csemetéjét moziba vivő felnőtt ne is várjon kikacsintásokat, vagy idősebbek által érthető vicceket – kap viszont néhány dalt, és kisiskolások számára készített szövegeket. A gyerekek könnyen azonosulni tudnak Maya-val, aki a szálloda vezetőjének a lánya, és az egyetlen, aki a gonosz emberek világában segíteni próbál az állatoknak. Mi felnőttek meg örüljünk, hogy a srácok jól szórakoznak, és tanulnak is, de készüljünk fel : lesz kérdés bőven, ahogy azt kollégám említette is, miközben jöttek ki a sajtóvetítésről, és hallották a gyerekek kérdéseit a szülőkhöz.

Az Egyesült állatok semmivel sem gyengébb, mint amerikai társai, bár a felnőtt(ebb) nézőknek minden bizonnyal kevesebbet ad, én viszont imádom ezeket az igazi meséket. Hétvégére nagyszerű családi program lehet ezt megnézni a srácokkal moziban.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2013. február 4. hétfő

    […] zene után kultúrkritikába torkollott a beszélgetés, először az Egyesült Állatok című német egész estét animációért lelkendezett Feri, majd Tasnádi István és Jeli […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.