web analytics
Erőnek erejével - The Last Stand - Arnold Schwarzenegger

Erőnek erejével – The Last Stand

Az öregedőben lévő akciósztárok nagy visszatérésének idejét éljük, és most már nem csak Stallone aktív igazán. Miután már nem kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger újra a kamerák elé állt, és most már nem csak egy rövidebb szerep erejéig : az erőnek erejével az osztrák testépítő legenda visszatérő filmje, és bár elfogult vagyok, de azt kell mondjam : akinek ez nem tetszik, az ne járjon moziba 🙂

Az FBI egy különösen veszélyes drogbáró, bizonyos Gabriel Cortez (Eduardo Noriega) biztonságos helyre szállításán dolgozik. “Természetesen” a titkos akció terve nem maradt annyira a cég emberei között, a férfi elszabadul, magával viszi túszként Richards ügynököt (Génesis Rodríguez), és egy csodaszép, tuning Corvette C6 ZR1 – el megindul a mexikói határ felé. Banniester ügynök (Forest Whitaker) mindent megpróbál, hogy megállítsa, de sem az útzár, sem a SWAT kommandó nem jár sikerrel. Az utolsó lehetőség egy poros kisváros, Sommerton rendfenntartója, Owens sheriff (Arnold Schwarzenegger), aki Los Angelesben volt valamikor zsaru, de ma már nyugdíjas éveit tölti a határ mentén. Mivel túl sok segítsége nincs, és a kapitányság legénysége is tapasztalatlan emberekből áll, ráadásul hamar szembesül Owens azzal, hogy egy egész hadsereggel áll szemben, segítségül hívja a kissé zavart elméjű Dinkum – ot (Johnny Knoxville), akinek legnagyobb előnye a hatalmas fegyverarzenálja.

A film nemcsak Arnie visszatérése, hanem a koreai rendező, Kim Ji-woon első hollywoodi munkája is. A történet faék egyszerűségű, de nem is az ilyen műfajú moziknál várja azt a néző, hogy iszonyatos dramaturgiai érzékkel összerakott párbeszédeket és óriási csavarokat kapjon. Ha azt mondtuk Tarantinora, hogy a Django tisztelgés a western műfaja előtt, akkor ezt nyugodtan elmondhatjuk az Erőnek erejével – re is. A rendező nagyszerűen használja fel a klasszikus vadnyugati filmek zsánereit, persze áthelyezve a mai korba, de szinte érezzük a poros utcán végigsüvítő forró szelet az arcunkon, és a kezünk önkéntelenül is a csípőnknél babrál, a pisztolyt keresve. A film ritmusa is a klasszikusokat idézi, egy picit lassabban kezd, aztán úgy felpörög, hogy szinte észre sem vesszük, és már vége is. Mindezek mellett visszatekintés és kikacsintás arra a korszakra, amiben főhősünk igazán híres lett : ez bizony a 80-as, 90-es évek akciófilmjei, amiken sok kortársammal együtt én is felnőttem, még a hangalámondásos VHS időkben. Lesz itt hentelés bőven, előkerül egy bazi nagy gépágyú is, ami szerintem mára Schwarzenegger védjegye, de kapunk látványos autós üldözéseket is.

Erőnek erejével - The Last Stand

Mindezeket úgy adja elő a film, hogy egy pillanatra sem feledkezik meg arról, hogy egy nagypapa korú főhős írtja az ellent. Arnie kellő öniróniával áll hozzá a szerephez, bár tőle nagy színészi játékot nem kell és nem is szabad elvárni : pontosan azt hozza, mint a korai akciófilmjeiben, csak lényegesen idősebben. Megvannak azok az egy-két szavas beszólások is, amik mára klasszikusok lettek pl. a Commando című örökbecsűből. Megvoltak megint azok a pillanatok, amikor vinnyogva felröhög az ember, és csapkodja a térdét, hogy peeeersze, anyáád, de őszintén : kell ettől több?

Nekem biztosan nem. Én eddig is imádtam az osztrák bodybuilder akciófilmjeit, és ha ilyeneket készít még, akkor továbbra is rajongó maradok. Persze azoknak a fiataloknak, akik még hírből sem hallottak a Commando-ról és társairól, lehet, hogy gagyi lesz, azoknak meg, akik Fellinin nőttek fel túl erőszakos és sekélyes, de ez nem is nekik készült. Fogjuk fel úgy ezt a filmet, mint egy köszönetet a rajongóknak, akik kivárták, hogy Arnie egy kicsit had játszon politikusosat, és most visszatér ahhoz, amihez leginkább ért. Kétszer néztem meg rövid idő alatt, de biztos vagyok benne, hogyha megjelenik majd DVD-n, ott lesz a polcomon, és sűrűn elő fogom venni. Végül is a kamaszkorom legszebbjeit kaptam vissza 2013-as köntösben az Erőnek erejével – ben. Köszönöm, Arnie, és remélem, több ilyen jön még majd a közeljövőben. Én biztosan ott leszek a nézőtéren, ezt megígérhetem!

 

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. G. szerint:

    Remek film. Engem főleg a kritikában is említett önirónia fogott meg. Halljuk, látjuk és még maga Schwarzenegger is kerek perec megmondja, hogy ő bizony öregszik. Ez valami zseniális húzás és nekem önmagában eladta a filmet.
    Amúgy pedig egy tipikus látványmozi, sok nagy fegyverrel, “úgysem menne a valóságban” jelenetekkel, szóval visszatérve a gyökerekhez. A humor jó, a színészi játék elviselhető, (bár egy két karakter kicsit semmilyen volt) a főgonosz gonosz, az aktuális csajszi(k)nak jó a segge, mi kell még?
    Ajánlom mindenkinek!
    G.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.