web analytics
Ölni kíméletesen - Killing Them Softly

Ölni kíméletesen – Killing Them Softly

Vannak olyan filmek, amelyek az amerikai álom csillogó, de nem egészen legális oldalát igyekeznek bemutatni, gondoljunk csak a Sebhelyesarcúra. Az Ölni kíméletesen is ezen mozik sorába igyekszik beállni úgy, hogy a klasszikus krimi-thriller elemeket noir vonásokkal próbálja felvértezni, és áthelyezi a történést a mindennapjainkba, amikor már a gengszterek között is lecsap a nagy gazdasági világválság.

Johnny (Vincent Curatola) úgy dönt, megcsinálja élete balhéját, és lerabol egy, Markie Trattman (Ray Liotta) által szervezett, alvilági pókerjátszmát. Felbérli Frankie-t (Scoot McNairy) és Russell – t (Ben Mendelsohn) – t, a két kisstílű bűnözőt a feladat végrehajtására. Az akció sikeres, ráadásul a gyanú első körben Markie – ra terelődik, akinek volt már korábban olyan húzása, amikor saját maga raboltatta ki a játékosokat, pár évvel ezelőtt. A maffia ezt már nem nézheti tétlenül, ezért Driver (Richard Jenkins) felbérli a halk szavú Jackie Cogan – t (Brad Pitt), hogy mossa ki a szennyest.

A film egy 1974-es George V. Higgins regény alapján készült, csak mint említettem, Andrew Dominik áthelyezte a mai korba a történéseket. Láthatjuk Bush elnököt, Obamát, mint szenátort, é a maffiózók is a recesszióról beszélgetnek. Maga a történet egy klasszikus maffia sztori, nincsenek benne hatalmas csavarok, egyszerűen csak szeretné bemutatni azt, hogyan is működik az alvilág napjainkban. Mindezt egy igencsak szaggatott ritmusban teszi, hosszabb beszélgetéseket látványos akciójelenetek követnek, amikbe aztán szépen használ a rendező super-slow-motion felvételeket. Néhol túlzott a brutalitás, vagyis inkább a hangi és képi elemek keveréke a néző zsigeriig hatol – Brad Pitt rajongó hölgyek bizony el fogják fordítani a fejüket a vászonról. 90 perc, néhol mégis túl lassúnak éreztem, és picit erőltetett az, ahogy a gazdasági válság hatásait belepaszírozzák. Brad Pitt jó, Ray Liottát szeretjük, ha maffiózó, öröm volt látni a nem kicsit beteges Mickey szerepében James Gandolfini – t, de az abszolút csúcs a filmben McNairy, aki kellően szemtelen, laza, jól áll neki ez a piti bűnöző szerep.

Érdekes műfaji próbálkozás lett az Ölni kíméletesen – több séma keveredik, és ami a legnagyobb pozitívuma az az, hogy nem megy a film rovására ez a mix. Aki klasszikus gengszterfilmet vár, talán egy kicsit csalódni fog, de megtekintve egy érdekes lenyomatot kaphatunk az amerikai alvilág jelenlegi helyzetéről. Egyenlőre nem tudom eldönteni, hogy ténylegesen tetszett e, vagy csak megfogott ez az egyveleg. Még egyszer látni kell, bár magyarországi mozis bemutatójáról most nincs hír, ha már magyar címet kapott, DVD – n biztos, hogy meg fog érkezni valamikor hozzánk is.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.