web analytics
The Perks of Being a Wallflower - Emma Watson,Ezra Miller,Logan Lerman

The Perks of Being a Wallflower

A film alapjául szolgáló regényt nem ismerem, de amikor megláttam a stáblistán Ezra Miller és Emma Watson nevét, nem volt kérdéses, ezt látnom kell. Miller nagyszerű volt a Beszélnünk kell Kevinről – ben, Emma Watson – ra meg kíváncsi voltam : ki tudott e már lépni véglegesen Hermione szerepéből. A Perks of Being a Wallflower nem okozott csalódást.

Charlie (Logan Lerman) új fiú a középiskolában, egyébként sem egy könnyen megnyíló, bratyizós típus, nem is igazán alakul ki kapcsolata csak az angoltanárával, Mr. Anderson – nal (Paul Rudd), aki hamar felfigyel a srác tehetségére az irodalom terén. A srác végül két végzőshöz csapódik, Patrick (Ezra Miller) és mostohatestvére, San (Emma Watson) pártfogásuk alá veszik Charlie – t, és együtt élik meg az egész évet. Lesz itt minden, Rocky Horror Picture Show, amerikai foci, füves süti, és persze tinik nem maradhatnak meg érzelmek nélkül. Akár egy langyos kis sztori is lehetne az egész, ha nem éreznénk – itt minden szereplő hátterében van valami sötét folt, amit megpróbál ügyesen eltakarni.

Stephen Chbosky 1999-ben írta meg az azonos című könyvét, amivel aztán addig járt a filmforgalmazók nyakára, amíg engedélyezték Neki, hogy saját maga írja meg a forgatókönyvet, majd meg is rendezhette, gyakorlatilag első nagy munkájaként. A neve pár sorozat fanatikusnak lehet ismerős, igen, Neki köszönhetjük a méltánytalanul eltüntetett Jericho – t. Bár 12 év eltelt a regény megjelenése óta, a témája ma is időszerű : a tizenévesek problémái ma is adottak, a szorongás, a depresszió jelei, a hierarchia rendszerek kialakulása az iskolában, és a sajnos egyre gyakrabban erőszak, nem csak egymás irányába. Mindezen karakterek megjelenítésére három nagyszerű színészt sikerült szerződtetni. Lerman fiatal kora ellenére már több stílusban kipróbálhatta magát, volt Ő már D’Artagnan is, Miller – ről már szóltunk, nagyszerű a szabadelvű Patrick szerepében, és akire nagyon kíváncsi voltam : Emma Watson üdítő, elbűvölő, a játéka természetes, tiniként nehéz lenne nem szerelmesnek lenni belé. A 22 éves hölgy felnőtt, és ha ilyen filmekben, így tud teljesíteni, hamar maga mögött hagyhatja Hermione – t, aki azért még jó ideig kísérni (kísérteni) fogja. Hármójuk közös táncjelenete annyira erős képileg, és érzelmileg, hogyha csak azt forgatták volna le, már azért is megérte volna megnézni. Visszagondolva, talán mindannyian ilyen barátságokra vágytunk annak idején, még a suliban.

Ennek a filmnek minden percén érződik, hogy szeretettel csinálták. A rendezőnél jobban senki nem ismerheti a történetet, és a szereplőkön is látszik, hogy élvezték a forgatást. A csattanó a történet végén mellbevágó. Az The Perks of Being a Wallflower az utóbbi idők legjobb tini témájú filmje, a Twilight-ból kinőtteknek is merem ajánlani – már ha beleszaladnak valahol, mert jelen állás szerint hazai bemutatóról semmi hír, pedig jó néhány fesztiválgyőzelmet elhozott már, nagyon sajnálnám, ha nem láthatnák a magyar nézők.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.