web analytics
40 és annyi - This is 40

40 és annyi – This is 40

40 évesnek lenni talán még nagyobb trauma, mint amikor az ember eléri a 30-at. Ahogy a filmben egy idős hölgy meg is fogalmazza – csak egyet pislant az ember 40 fölött, és már elérte a kilencvenet. Judd Apatow ráadásul egy házaspár mindkét tagját egyszerre vezeti be ebbe a korba.

Pete (Paul Rudd) és Debie (Leslie Mann), néhány évvel azután, hogy megismertük Őket a Felkoppintva című filmben, szinte egyszerre tölti be a 40-et. Szép házban élnek, van két lányuk, Saddie (Maude Apatow) és Charlotte (Iris Apatow) – de a mázas felszín alatt rengeteg probléma feszíti az életüket. Pete lemezkiadója a csőd közelében, ráadásul apja is állandóan pumpolja, Debie meg éppen azt próbálja kinyomozni, butikjuk melyik alkalmazottja lopott el 12000 dollárt az üzletből. Ráadásul itt van mindkettejük negyvenedik születésnapja (még akkor is, ha Debie 38 gyertyát rakat a tortájára). A rejtett és kevésbé takart gond éket ver a pár életébe, befurakodik az ágyukba is, és még a cseperedő gyerekekkel sincs könnyű dolguk, ráadásul Debie úgy dönt, a neves alkalom ürügyén alaposan megreformálja a család életét, kiterjedve annak minden részletére. Nem mindenki örül azonban a csokimegvonásnak, akárcsak a wifi korlátozásának. Menthető még ez a kapcsolat? Főképp, ha kiderül : a feleség ismét állapotos….

Apatow arról híres, hogy olyan vígjátékokat ír és rendez, amelyek igyekeznek az élet kevésbé napfényes oldalát bemutatni. Mindezekhez általában nagyon jó karaktereket kreál, megfűszerezi némi trágársággal (de még nem a full-tapló verzióval), és általában kedvenc színészeivel dolgozik, köztük becses nejével, Leslie Mann – nal. Ezúttal még a gyerekeket is felpakolta a vászonra, gyakorlatilag az egész család játszik a filmben. Érezhető, hogy rengeteg jelenet igencsak személyes, megélt helyzet, minden bizonnyal a viták nagy részét tényleg lezavarták Mann-nal otthon. Mondhatnánk, hogy életszerű problémákról is harcokról van itt szó, azonban az alapfigurák közel sem átlagemberek, lévén kevés embernek van egy családban lemezkiadója és ruházati üzlete egyszerre. Persze őket is érinti a negyvenes kor, a fitness mánia az álladóan kanos edzővel (Jason Segel), a tökéletes testű eladócsajjal (Megan Fox) , akit lehet bámulni a pasinak és persze lehet rá irigykedni a nőnek, az álladóan kéregető apával (Albert Brooks), akárcsak a sok év után újra feltűnő másik szülővel (John Lithgow). Ezek a gondok hullámokban törnek rá a történetre, az egyik pillanatban még óriási a vita, majd egymás nyakába borulnak a szereplők, és minden kezdődik elölről. Talán ez a legnagyobb hibája ennek a filmnek : volt egy rakat jó ötlete Apatow – nak, de most nem sikerült egy jó ritmusú, egységes mozit csinálni belőle. Az egész olyan, mint egy több, mint 2 órásra elhúzott sitcom rész. Túl sok szál indul el benne, amiket aztán persze megpróbál összefűzni a rendező, de ez most nem sikerült tökéletesre. Kapunk drámai szálakat, egy-két igazán ütős poént is persze, de túlságosan is csapong össze-vissza a sztori.

Rudd és Mann már összeszokott párosnak mondható, van köztük kémia is, bár ezzel a kapkodó forgatókönyvvel ők is megküzdenek. A lányok néhol kicsit kevésbé természetesek, de azért látható, nem csak azért szerepelnek a filmben, mert apu és anyu csinálta. Saddie szerepével bele lehetett csempészni egy rakat hipszter poént, amivel meg lehet fogni a fiatalabb nézőket, lévén az alapsztori inkább szól az idősebb korosztálynak, egy 18 éves talán még nem foglalkozik azzal, mi lesz, ha betölti a negyvenet. A mellékszereplők, mint Brooks vagy Segel jók, akárcsak a két jelenetet kapó Melissa McCarthy – aki viszont hozza a tőle megszokott lendületet ebben a két rövid részletben. Megan Fox melle rendben van, ahogy azt Mann le is teszteli, de számomra ez a nő még mindig nem több, mint biodíszlet a filmekben.

Talán azért is kötött le jobban a 40 és annyi, mert magam is közeledek ehhez a korhoz, de visszagondolva Apatow eddigi filmjeire, talán az egyik leggyengébb azok közül. Nem rossz, sőt, még így is kiemelkedik a nagy amerikai átlagból, de ez most valahogy nem állt össze. Kár érte, mert az alapsztori rendben van, és a gárda is adott volt ahhoz, hogy egy nagyszerű vígjátékot kapjunk.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.