web analytics
Oscar gála 2013

and the Oscar goes to …. 2013

Idén is összegezzünk egy kicsit, mint minden korszerű filmes oldal – itt az Oscar, az összes jelölt filmet láttuk (najó, az idegen nyelvűek és a dokumentum filmek közül pár kimaradt), a pletykákat hallottuk. Idén úgy döntöttem, nem azt próbálom megtippelni elsősorban, hogy ki fogja megkapni az arany szobrocskát, hanem inkább megírom, én kinek adnám az egyes kategóriákban. Kezdjük a végéről.

Vizuális effektek. Jelölték a Hobbitot, a Bosszúállókat, a Prometheus-t, a Hófehér és a vadászt (WTF????), és a nyertest, a Pi életét. Ez szerintem nem kérdés, olyan látványvilága van a filmnek, ami még azokat is elvarázsolt, akiket esetleg a túlságosan spirituális sztori taszított. Erőteljes meglepetés lenne számomra, ha nem Adele és a Skyfall hozná el a legjobb betétdal címét, a gálán élőben is láthatjuk, ráadásul ez tényleg egy jó dal lett. A filmzene kategóriában John Williams ismét versenybe száll a Lincoln-nal, és a Skyfall itt is kap jelölést, de a szobrot én Dario Marianelli – nek adnám az Anna Karenina – ért. Esetleg befuthat még itt is a Pi.

Nézzük a forgatókönyveket. Az adoptáltak között ott van az Agro, a Messzi dél vadjai, a Pi a Lincoln és a Napos oldal. Nehezen sikerült dönteni ezek közül, de végül is Chris Terrio nyert nálam, és az Argo. A Pi még sanszos lehet, hiszen egy olyan könyvet próbáltak vászonra rakni, amiről azt mondták, nagyjából sansztalan megfilmesíteni, ennek ellenére egész jól sikerült, de én jobban szeretem a politikai témájú mozikat. Az eredeti könyvek között indul a Szerelem, a Django, a Kényszerleszállás, a Holdfény királyság és a Zero Dark Thirty. Imádtam Wes Anderson filmjét, de kb. az esélytelenek nyugalmával indul. Nagy harc lehet Bin Laden és a fekete rabszolga között, bár erősen meglepődnék, hogyha Tarantino elhozná a szobrot, de én neki szurkolok. Sanszos azonban, hogy Mark Boal és a ZDT nyer.

A legjobb idegen nyelvű filmek között szerintem kár a borítékkal is játszani, Haneke és a Szerelem az abszolút befutó, azt viszont nem igazán értem, hogy a mindenki által imádott Életrevalók hogy a francba nem tudott odaférni a listára – mint ahogy azt sem, hogy hazabeszélve, de a Csak a szél nem tudott eljutni a normális jelölésig és beválasztásig. A legjobb animációs filmek között ott a Merida,  a Frankenweenie, a ParaNorman, a Rontó Ralph és a Kalózok. Én részemről az utóbbit díjaznám, a szobrocskára sanszos azonban a Merida, ami nem volt rossz, csak semmi új nem volt benne.

Jöjjön egy tuti kategória, a legjobb női mellékszereplő. A jelöltek : Amy Adams a Master – ért, Sally Field, mint Lincolnné, Helen Hunt vetközései a Kezelésből, Jacki Weaver a Napos oldalból és a győztes, Anne Hathaway a Nyomorultakban nyújtott alakításáért. Musical, a jobbik fajtából, és ha egy menő színésznő nyílt színen nyírja le a saját haját, az azért mindig hatásos – de nem csak ezért nyer Hathaway. Egyrészt tényleg jó volt, másrészt a többiek közel sem voltak ennyir erősek. Ugyanez a kategória a férfiaknál már jóval neccesebb. Alan Arkint az Argoért mindenki leírta, és ez most nem az Ő, hanem a mezőny erősségének a hibája. Robert De Niro-nak én szívem szerint nagyon szurkolnék, végre, a Napos oldalban letett valamit az asztalra, amivel megmutatta, tud Ő még az idióta vígjátékok és thrillerek mellett jól is játszani. Itt van Philip Syemour Hoffman és a Master – az év egyik legjobban várt filmje volt számomra, nem is okozott csalódást, de őszintén, nem is volt akkora katarzis, ennek ellenére Hoffman is megérdemelné a szobrot. Akárcsak Christoph Walz a Django bérgyilkos fogorvosáért, aki annyira átütő volt, hogy elvitte az egész filmet egymaga. A legnagyobb problémája az, hogy egy gyakorlatilag ugyanilyen szerepért, és ugyanúgy Tarantino rendezésében 3 éve már kapott egy szobrot ugyanebben a kategóriában a Becstelen brigantikért. Tommy Lee Jones éppen ezért elviheti a díjat a Lincolnban nyújtott alakításáért. Én azért underdogként szurkolok De Nironak 🙂

Legjobb rendező. Nos, itt sem rossz a mezőny : Haneke és a Szerelem, Benh Zeitlin és a Messzi dél, Ang Lee a Pi életével, David O. Russell a Napos oldallal és persze Steven Spielberg és a Lincoln. Ha a szívemre hallgatok, akkor Haneke, ha az eszemre, akkor Ang Lee, ha pedig az Oscar szavazóira, akkor Spielberg a nyertes. Egyszerűen az amcsik nem tehetik meg, hogy Steven mester szinte direkt a gálára készített, fúdenagyon hősies és történelmi filmjét ne díjazzák.

Jennifer Lawrence

A legjobb színésznő kategória megint kérdéses. Egyrészt két rekorder is a jelöltek között van : Quvenzhané Wallis a legfiatalabb jelölt és győztes lehet a Messzi dél vadjaiért, másrészt Emmanuelle Riva a legidősebb lehet. Mindketten csodásak voltak : a fiatal lány a természetességével hatott és varázsolt el, Riva pedig megmutatta, 55 évvel az első filmje után is tud még zseniális lenni. Ráadásul ma ünnepli a születésnapját, esetleg meglephetik egy szoborral. Naomi Watts bár jó volt a Lehetetlenben, de kb. teljesen esélytelen. A nagy harc Jessica Chastain és Jennifer Lawrence között lesz. Chastain Bin Landent üldözte a ZDT-ben, Lawrence pedig kissé zakkant, fiatal özvegyként táncolgatott a Napos oldalban. Ha a szívemre hallgatok, akkor Lawrence hazaviszi a szobrot, Ő a mai modern sztár tipikus esete : elvállal kevésbé komoly, de nagy népszerűséget hozó filmeket, mint pl. az Éhezők viadala, és mellé megcsinál olyan filmeket, mint a Hallgatás törvénye, vagy a mostani Silver Lining Playbook. Ellene szólhat az, hogy még mindig csak 22 éves, és persze Chastain, aki egy igazi amerikai hőst alakít, egy törékeny, emberközeli nőt, aki nélkül nem lehetett volna a legnagyobb ellent legyőzni. Bár én Jennifernek drukkolok, de véleményem szerint Chastain hozza el a szobrot.

A legjobb férfi kategóriában nem nagyon van kérdés, és nem azért, mert gyenge lenne a felhozatal. Bradley Cooper berobbant a Napos oldalban, Denzel Washington nagyszerű volt az alkoholista pilóta szerepében a Kényszerleszállásban, sajnos a film nem sikerült annyira jól, hogy beleszólhasson érdemben ebbe a kategóriába, Hugh Jackman-t értékelik az éneklés miatt, mert egyébként annyira nem volt jó a Nyomorultakban. Joaquin Phoenix átégette a néző retináját a Master főszerepében, de annyira nehéz volt az a film, hogy szerintem az Oscar szavazók fele végig se nézte. Én Neki adnám az Oscart, de szinte biztos, hogy ennek a kategóriának a győztese Daniel Day-Lewis lesz, és nem érdemtelenül. Nagyszerű volt, mint Lincoln, ráadásul ez egy olyan film, amit az akadémia tagjai is szerettek.

Végül pedig, amire kb. hajnali 5-ig várnunk kell : a legjobb film. A 9 jelölt : Szerelem, Pí élete, Argo, Lincoln, Messzi dél vadjai, Napos Oldal, Django elszabadul, Zero Dark Thirty, Nyomorultak. Igazándiból a maguk kategóriájában mind nagyszerű, ezért is hülye az Oscar rendszere : egy musicalt nagyon nehéz összehasonlítani egy történelmi drámával, vagy egy ütős kis dramedyvel. A legnagyobb esélyesnek a Lincoln-t, a Zero Dark Thirty-t és az Argot tartják. Ha nem ebből a hármasból nyer valaki, akkor az óriási meglepetés lenne. A ZDT egy olyan témát feszeget, ami Amerikának (és közvetve az egész világnak) nagyon fontos – Bin Laden alapvetően változtatta meg a világot. A kezdeti dicshimnuszok után megtámadták több helyről is a filmet, firtatták bizonyos jeleneteit annak ellenére, hogy ez nem egy dokumentum film, de érezhető a különböző szervezetek nyomása – ez elveheti az esélyét a győzelemtől. A Lincoln a tipikus Oscar film – Spielberg tudja, hogy kell ilyet csinálni, és annyiszor nekifutott már, hogy lassan ideje lenne az akadémiának adni egy szobrot az öregnek – hátha akkor nem erőlködik minden évben egy ilyennel, és esetleg készít kevésbé grandiózus, de jobban élvezhető filmet is. A Lincoln nem mond túl sokat a nem amerikai nézőknek – bár tudjuk, ez nem sokat nyom a latba a díj odaadásánál. Az Argo halomra nyerte magát az eddigi fesztiválokon, és ha már sikeresen kihagyták Ben Affleck Gézát a legjobb rendezők közül, a filmnek illene nyernie. Én mindenesetre ennek szurkolok.

Argo - Ben Affleck

Magyar idő szerint hajnali egykor indul az Oscar gála a vörös szőnyeges vonulással, majd kettőkor elindul a show, aminek idén Seth MacFarlane lesz a műsorvezető, aki a Family Guy és pl. a Ted szellemi atyja is volt – remélem, lesz egy kis frissesség, mert az utóbbi években igencsak lapos átadókat láthattunk. Természetesen élőben követjük az eseményt, valószínűleg facebook aktivitás is lesz, reggel pedig jön az összegző post. Addig is, készítsünk egy adag kávét, popcornt, és drukkoljunk a kedvenceknek!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.