web analytics
Gyilkos Joe - Killer Joe

Gyilkos Joe – Killer Joe

William Friedkin nem ma kezdte a szakmát. 1971-ben már Oscar díjas rendező volt a Francia kapcsolattal. 78 évesen az ember már ritkán szokott friss, sokkoló dolgokat készíteni. Neki ez ismét sikerült : bár 2011-ben mutatták be, hozzánk még csak most jut el a mozikba a Gyilkos Joe : jobb később, mint soha.

Chris (Emile Hirsch) 21 éves texasi drog-dealer. Anyja állítólag ellop tőle egy adag cuccot, ezért nem tud fizetni a hitelezőjének, sürgősen szüksége lenne pénzre. Anyuci új pasijától megtudja, hogy a nőnek egy komoly életbiztosítása van, ami 50.000 dollárt fizetne halál esetén, és a kedvezményezett Dottie (Juno Temple), aki Chris hugicája. A srác úgy dönt, megbeszéli apjával, Ansel – lel (Thomas Haden Church), hogy fogadjanak fel egy bérgyilkost, aki elvégzi a piszkos munkát. Mivel egy vasuk sincs, a felkeresett “szakember”, a főállásban zsaru Joe Cooper (Matthew McConaughey) elvállalja úgy is a feladatot, ha amolyan zálogként Dottie közelében lehet, vagyis inkább dughatja az egyébként még szűz lányt. Egyszerűnek hangzik, nem?

A film nyitójelenetében előbb látjuk Gina Gershon szőrös punciját, mint az arcát – és ez azt hiszem, elég sok mindent elmond a Killer Joe hangulatáról. Ő egyébként Chris mostohaanyját alakítja. Friedkin alkotását figyelve, először nem értettem, hogy mit is akar ezzel. Egy egyszerű krimit csavar meg valami elképesztő fekete humorral, ritkán látható abszurd jelenetekkel. Elmerül a texasi lakókocsi parkok nyomorában, és bemutatja az igazi redneck életforma sztereotípiáit. Főhősei finoman szólva sem túl okosak, ráadásul érzelmileg sem nevezhetők túlságosan stabilnak, éppen ezért adott, hogy ez a cselekmény időnként igencsak furcsa fordulatokat vegyen. Mindezt úgy, hogy maga a történet finoman szólva sem bonyolult, még a kellő csavar mellett sem. Nehéz eldönteni, hogy ki az, aki egy picit is normális ebben a csapatban. Ezeknek a szereplőknek ad a szájába nagyszerű párbeszédeket Friedkin és szerzőtársa, Tracy Letts, amiket azok bőven meg is hálálnak. Haden Church annyira hülye, hogy az már fáj, rendkívül szórakoztató a játéka, Temple is nagyon jó a láthatóan nem teljesen komplett csaj szerepében, szellemi állapotára kapunk is némi magyarázatot majd később, Gershon emberemlékezet óta nem volt ennyire erős, sőt, talán még sosem, Hirsch szétesik, ahogy kell, és próbál morális fordulatot végrehajtani, de a legjobb magasan McConaughey. Ezerszer leírta már mindenki, hogy mennyire gáz romantikus vígjátékokat vállalt el, és villogtatta kockahasát, holott ez a pasi őrülten tehetséges – és ezt ezúttal is bebizonyítja. Killer Joe szerepében egyszerrre hideg, számító bérgyilkos és beteges, érzelmileg sérült figura. Próbál úrrá lenni a helyzeten, amolyan szellemi fölénybe kerülni a család fölött (amihez, valljuk be őszintén nem kell túl sok), mindezek mellett igyekszik udvarias lenni Dottie-val. A sok helyen emlegetett KFC – s csirke jelenetet pedig látni kell, zseniális!

Killer Joe - Matthew McConaughey

Friedkin megint megmutatta, kicsit sem csökkent a tudása, és képes még most is megdöbbentően jó és szórakoztató filmeket csinálni. A Killer Joe durván morbid, véres és erős tükör a társadalomnak : ennyire egyszerűek (is) tudunk lenni, és még csak nagyon akarni sem kell. Kétségtelen, ez nem az a mozi, amire nyugodt szívvel elviheted a csajod, még akkor sem, ha McConaughey rajongó – de ha vevők vagytok a fekete humorra és az abszurd jelenetekre, a Gyilkos Joe tökéletes választás lehet.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.