web analytics
Megtört város - Broken City

Megtört város – Broken City

Jó zsaru a Nagy Almában zűrös ügybe keveredik, amiből nem sikerül tökéletesen kimosnia magát, de aztán lehetőséget kap, viszont beleszalad a politika mocskába, korrupciós ügyeket fedez fel, és leleplezi a gonoszt. Ugye milyen eredeti történet? A Megtört város ugyanezen a vonalon indul el, három nagyszerű színésszel.

Billy Taggard nyomozó (Mark Wahlberg) gyilkossági ügybe keveredik, ráadásul, mint gyanúsított. Barátja, Fairbanks kapitány (Jeffrey Wright) a polgármester, Hostetler (Russel Crowe) segítségét kéri, akinek közbenjárása után “eltűnnek” a bizonyítékok Billy ellen, felmentik, de le kell szerelnie. 7 évvel később, sikeres magán-nyomozói praxisát viszi, amikor is telefonhívást kap a még mindig a város élén álló Hostetler-től, aki egy zsíros megbízást ad Neki. Úgy gondolja, hogy csinos feleségének, Cathleen – nek (Catherine Zeta-Jones) viszonya van, Taggard feladata pedig ennek a kapcsolatnak a felderítése lesz. A feladat egyszerűnek tűnik, amíg ki nem derül, hogy a nő egy bizonyos Paul Andrews – zal (Kyle Chandler) találkozgat, aki történetesen Hostetler polgármester legnagyobb riválisának, Jack Valliant – nak (Barry Pepper) a kampányfőnöke. Ráadásul úgy tűnik, Cathleen nem egészen a gyönyört keresi a másik férfi mellett.

Allen Hughes rendező és Brian Tucker forgatókönyvíró biztosra ment. A politikai témájú krimik, thrillerek jól bevált alapsémáját elővéve, bemutatják, milyen mocskos és korrupt is New York. Mindezzel még nem is lenne gond, hiszen alapvetően lehet ebből a témából jó filmeket csinálni, csak újat mutatni nehéz. Itt most adott volt több nagy kaliberű színész is, akik tisztességesen teszik a dolgukat. Még azt sem lehet mondani, hogy a forgatókönyv rosszul lenne megírva, bár van pár észvesztően modoros és hosszú párbeszéd, aminél azért elgondolkodtam, hogy biztosan akarom e ezt én? Mivel járt utat nem akartak (vagy lehet, hogy nem tudtak) feladni, ezért sikerült egy igencsak könnyedén kiszámítható filmet összerakniuk. Igyekeztek persze némi noir hatást belevinni, de ettől még nem lesz eredeti, vagy más, mint a társai.

Crowe – t legutóbb énekelni láttuk (nekem egyébként ott is tetszett, kritika hamarosan!), itt most nem kell dalra fakadnia, viszont egy igencsak genyó szerepet kell eljátszania. Egészen jól sikerül is ez Neki, bár számomra ebben a filmben is Wahlberg a jobb, egyszerűen bírom azt, ahogy kevés színészi eszközből építkezik, de azokat nagyon tudatosan, és jól használja fel. Zeta-Jones meg egy jelenség : lehet szeretni vagy utálni, de ez a nő, ahogy idősödik, úgy lesz egyre jobb és egyre vonzóbb, mint egy jó Scotch. Nem hinném, hogy bármelyikük is kiemelkedő helyen kezelné majd a karrierjében a Megtört város – t, de igazándiból szégyenkezniük sem kell.

Mi a baj a filmmel? Az, hogy semmi újat, frisset nem ad, sokszor látott alapsztorit, még többször látott formában dolgoz fel. Félreértés ne essék, nem rossz, csak beállt abba a sorba, amelyben azok a mozik vannak, amikről ha egy fél év múlva kérdezel, valószínűleg nem sokat tudok majd mondani. Se jót, se rosszat. Azt meg mindenki eldöntheti, hogy ez mit jelent.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.