web analytics
Született gengszterek - Stand Up Guys

Született gengszterek – Stand Up Guys

Christopher Walken – ről már többször áradoztam, az egyik legjobb karakterszínész jelenleg az álomgyárban. Al Pacino meg kb. egy szinten van nálam De Niro – val, szóval Neki még azt is elnéztem mostanság, hogy tragikusan rossz filmeket is elvállalt. Nos, ha egy filmbe ezt a két embert összeeresztik, és egy rövid kis szerepre még Alan Arkin is szerepet kap, akkor ott születhet olyan film, ami miatt érdemes beülni a moziba. A Született gengszterek mára kissé megöregedtek, de azért még tolják az ipart, ha kell.

Val (Al Pacino) 28 év után szabadul a sittről. Egy balhé után lövöldözésbe keveredik két társával, és nem elég, hogy el is kapják, de a golyózáporban a helyi maffia főnök fia és meghal. A kóter előtt régi harcostársa, Doc (Christoher Walken) várja, aki magához veszi öreg cimboráját, és megpróbálja a lehető leggyorsabban visszarántani az életbe, kezdve egy tartalmas éjszakával. Persze Val sem hülye, tisztában van vele, hogy Claphands (Mark Margolis) csak arra várt, hogy Ő kijöjjön, és megbosszulhassa a fia halálát. Az is hamar kiderül, hogy ki kapta a “nemes feladatot”, hogy végezzen Val – lel, illetve az is, hogy gyakorlatilag egy éjszakája van arra, hogy kiélvezze hátralévő életét. A két haver felkerekedik, hogy emlékezetes maradjon ez a pár óra, még harmadik társukat, Hirsch – t (Alan Arkin) is kimentik az öregek otthonából, hogy újra összeálljon a legendás csapat. Közben előkerül egy fiatal lány egy csomagtartóból, lesz némi sírásás, szükség lesz egy nagy halom Viagrára, és többször is megfordulunk egy kis pub szerű helyen, ahol egy mindig mosolygós pincérlány, Alex (Addison Timlin) szolgálja ki a fiúkat, akiről később szintén kiderül egy s más.

Fisher Stevens rendező eddig inkább mint színész jeleskedett, tulajdonképpen ez a második egész estét mozifilmje. A forgatókönyvet Noah Haidle írta, Neki ez az első ilyen jellegű alkotása – és a két vezető tapasztalatlansága meg is látszik a filmen. Általában, ha két ilyen zöldfülű összeáll, abból ritkán sül ki jó dolog, és meggyőződésem, ha nem Pacino és Walken a két főszereplő, akkor ez a film is halott lenne. Mint ahogy bizonyos szempontból az is : aki nem vevő arra, hogy két zseniális öreg már-már improvizált jeleneteit nézze, és nem bírja a fekete humort, meglehetősen unalmasnak is találhatja a Született gengszterek történetét. Végül is mit kapunk? Öreg ember nem gyorsvonat, még akkor sem, ha lélekben fiatal – ráadásul ez sem igaz a hőseinkre. Val 28 év sitt után eléggé megtört, főképpen mert tudja, csak azért maradhatott ott bent életben, hogy végigszenvedje ezt a baromi sok időt, majd szabadulása után, amikor újra megérzi a friss levegőt, meg kell halnia. Doc is tudta ezt a legelső perctől, ráadásul az a 28 év benne is mély nyomokat hagyott, a bűntudat odáig vezette, hogy inkább csak festeget, és nem csinál semmi mást. Maga a sztori első órája gyakorlatilag Pacino és Walken óriási párbeszédeiből és néha bugyuta tetteikből áll : ha nem tudod élvezni a két zseni fantasztikus játékát, itt halálra is unhatod magad, hiszen a poénok nem olyan fergetegesek, a helyzetek időnként inkább kínosak, mint komikusak – de ez a két ember még itt is, így is brillírozik. Elég csak ránézni Pacino kacsázására az öreg öltönyében, vagy megfigyelni azt a kimértséget, amit Walken mozdulatai sugároznak. Az utolsó 20 percre aztán ritmust vált a film, sőt, a zárójelent kicsit túl is pörög – de kit érdekel az már akkor? Arkin keveset szerepel, akkor viszont Ő is a topon van, én szívesen vettem volna még pár ütős jelenetet a triótól is.

Sokan azt mondták, jutalomjáték ez a két öregnek, ezzel viszont nem értek egyet. Jutalomjátékot azoknak szoktak adni, akik már kifelé tartanak a szakmából, vagy éppenséggel be is fejezik azt. Én viszont nagyon szeretném, ha ez a két ember még nagyon sok filmben játszana, akár együtt is. Amit ők tudnak a színészetről, azt nagyon kevesen tudják így ma a világban, mert ők nem csak született gengszterek, született őstehetségek is.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.