web analytics
G.I. Joe - Megtorlás

G.I. Joe – Megtorlás

Minden bizonnyal én már bazi öregnek számítok, mert hogy sosem volt G.I. Joe játékom. Harci jeleneteket én maximum a kis talpas fröccsöntött katonákkal, vagy a Playmobil Soldierekkel toltam. Az előző filmet láttam, végül is az egy nézhető akciófilm volt, ezért gyakorlatilag semmiféle elvárást nem támasztottam a második rész előtt, és igazándiból csak arra voltam kíváncsi, hogy Bruce rá tud e pörögni a sztorira, illetve hogy The Rock lesérül e a hétvégi WrestleMania előtt.

Zlatan (Arnold Vosloo) az alakváltó nem kispályázik : elrabolva, majd felvéve az amerikai elnök alakját, Firefly (Ray Stevenson) segítségével kiiktatja majdnem a teljes G.I. Joe csapatot, kiszabadítja Han Solo-i rabságából Cobra parancsnokot (Luke Bracey), aki jó náci módjára kirakja a Fehér Házra a zászlóját, és finoman rányomul a világuralomra. A megmaradt harcosok, Roadblock (Dwayne Johnson – avagy The Rock, a regnáló WWE világbajnok pankrátor:)), Lady Jane (Adrianne Palicki) és Flint (D.J. Controna), kiegészülve Snake Eyes – al (Ray Park), Jinx-szel (Elodie Yung) és Storm Shadow – val (Byung-hun Lee), valamint minden Joe ösattyával, Colton tábornokkal (Bruce Willis) azonban ezt nem nézhetik tétlenül, és megpróbálják helyreállítani a rendet. Igyekezniük kell, mivel az ál-elnök összehívja a világ legfontosabb vezetőit, egy finom kis atomháborút kirobbantandó, aminek aztán London látja (rendkívül látványosan) a kárát.

G.I. Joe - Megtorlás - Adrianne Palicki

Az első furcsaság a filmmel kapcsolatban a rendező. Jon M. Chu eddig inkább táncos filmeket készített, bár, ha jobban belegondolunk, egy szépen megkoreografált akciójelent sokban hasonlít egy jó ritmusú tánchoz. Márpedig ilyen jellegű képsort bőségesen láthatunk a G.I. Joe második részében. Mert ugye egy mozi, amiben szerepel egy halom ninja is, lassú és unalmas nem lehet. Már persze akkor, ha egy túl sok gondolkodást nem igénylő, inkább a szemnek, mint az agynak készülő alkotást szeretnénk megnézni. A Megtorlás bőven ebbe a kategóriába sorolható : sokat nem kell agyalni azon, hogy milyen csavarok követik egymást, azon sem, hogy az egyes karakterek jelleme, sorsa hogyan alakul az idő előrehaladtával. Itt bizony elkezdődik az akció, és minimális megszakítással pörög is a közel két óra alatt. Használja a korai “B” akciómozik minden zsánerét, próbál poénkodni, ami azért időnként inkább kínos, mint szórakoztató. Azért, hogy ne csak a játékot kedvelők nézzék meg, belerakták Channing Tatum – ot, akinek azért annyira nem áll jól ez a katonáskodás, itt van ugye Rock, aki Amerikában óriási sztár (brutális nézettsége van a pankrációs közvetítéseknek), és persze Bruce Willis, aki azért megpróbálja némileg átélni a szerepét, de inkább csak annak örül a végén, hogy eleve úgy zárták le a sztorit, hogy az könnyen folytatható legyen (a hírek és az első bevételi adatok után már zöld utat kapott a harmadik rész), és várhatóan a következő epizódban nagyobb szerepe lesz. Most be kell érnünk azzal, hogy itt is elsütheti a mostanában szokásos “rohadtul öreg vagyok már, de azért még ha összekapom magam, tudok kemény lenni” figurát. (Mellékszál : írjon már valaki egy igazi tökös szerepet Bruce-nak, megérdemelné, még így is hülyére verné bármelyik, ma futó “akciósztárt”)

G.I. Joe - Megtorlás

A G.I. Joe nem egy okos film, de szerintem nem is kellene annak lennie. Olvastam pár kolléga fanyalgását, és arra gondoltam, mit vártak ettől a mozitól? De most komolyan… egy játékkatonákról készített valami lesz majd a legnagyobb filmtörténeti alkotás? Vagy van, aki egy Kovi rendezte pornófilmtől is komoly történetet és hatalmas erkölcsi mondanivalót vár? Ez nem az a kávéház. Amerikai, igazi patrióta akció, ahol csillagos sávos lobogó ott lesz minden harmadik képkockán, és természetesen pár jenki fogja megmenteni a világot a csúnya, rossz gonosztól. Ha ennek megfelelően ülünk be rá, akkor nagy csalódás nem érhet : a bunyók, a ninják, a lövöldözések szépen kidolgozottak, megállás nélkül rohannak is előre (talán ezen lehetett volna húzni egy kicsit, mármint egy picit időnként lassítani), lesz jócsaj, persze csakis ruhában, merthogy ezt még a műanyag katonákkal játszó kis srácok is megnézik, és megkapjuk azt, amit vártunk. Én legalábbis megkaptam, jól szórakoztam, még a popcorn sem ülte meg a gyomromat, kikapcsolt és ennyi. Komolyan többet kell várni egy G.I. Joe filmtől? Szerintem nem.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2013. április 7. vasárnap

    […] Filmkocka: amit el lehet várni egy ilyen filmtől, azt megadja. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.