web analytics
Tökéletes hang - Pitch Perfect

Tökéletes hang – Pitch Perfect

A Glee megvan? Ha nincs, akkor röviden : egy amerikai musical/vígjáték sorozat, ami egy középiskolai énekkar történetével foglalkozik. Itt persze most ne a kis hazánkban megszokott “úttörő kórus” jellegre gondoljuk, ez igazi showbusiness, ahol mostanában slágerlistás dalokat énekelnek a fiatalok mindenféle feldolgozásokban, az előadóknak meg lassan megtiszteltetés, ha írhatnak a sorozatba egy nótát. Ennek a sorozatnak a sikerét lovagolja meg a Tökéletes hang – meglepően szórakoztató módon. Valamikor még 2012 ősszén láttam először, az amerikai bemutatón, nem gondoltam, hogy hozzánk is elkerül, köszi érte a UIP-nek!

Beca (Anna Kendrick) az átlagostól egy picit eltérő, de azért nem teljesen alter csaj bekerül egyetemre, ahol az apja is tanít. Bár a lány minden vágya az, hogy DJ vagy producer lehessen, egyedül nem képes elindítani a karrierjét. Az örege megígéri, ha sikeres lesz az első évben a suliban, és sikerül antiszoc viselkedését némileg levetve beilleszkednie a társai közé, segíti, hogy megvalósítsa álmait. Mivel lemezlovas szakkor ritkán indul egy ilyen iskolában, először is munkát vállal a rádióban, ahol először csak poros lemezeket válogathat, és közben megismerkedik a szintén gólya Jesse – vel (Skylar Astin). Beca végül az egyetem egyik A capella csapatánál köt ki, a Barden Bellas tagja lesz, amelynek kissé diktatórikus vezetője, Aubrey (Anna Camp) elhatározza, a kezdőkkel összerakott csapattal is megpróbál eljutni a Lincoln Centerbe, az országos döntőbe. Az egyik legnagyobb ellenfelük a The Treblemakers, akik történetesen a suli fiúkórusa, élükön a rutinos, és kellően nagy arcú Bumper – rel (Adam DeVine). Talán már mi sem lepődünk meg azon, hogy Jesse ennél a csapatnál mutathatja meg, mennyire tehetséges énekes. Megindul a harc a hangszálakkal, a győzelemért.

Az a capella egy borzasztóan érdekes műfaj lehet annak, aki bírja azt, amikor tényleg csak a hang számít. Itt nincsenek hangszerek, nincsen zenei alap, minden “zörejt” a csapat énekel ki magából. Van némi táncos/mozgás koreográfia is, de inkább a hangé a fő szerep. Amerikában egész komoly hagyománya van, itthon még nem annyira ismert, bár azért láttunk már próbálkozásokat akár tehetségkutató műsorokban is. Ebbe a témába ugrott fejest Jason Moore rendező, akinek igazándiból ez az első nagyfilmes próbálkozása, korábban viszont olyan tvsorozatoknál sertepertélt, mint a Tuti gimi vagy a Dawson és a haverok, vagyis mondhatni, van némi rálátása a tini korosztálynak készülő dolgokra. Az első meglepetést azzal okozza, hogy egy olyan mozi lett a Tökéletes hang, ami az idősebb nézők számára is szórakoztató lehet. Persze, nem kell komolyan kidolgozott történetre gondolni, mint ahogy a végkimenetel miatt sem fogja senki sem lerágni a körmeit – jól bejáratott sablonokat használ mind a sztori, mind a karakterek terén. Megtalálható itt az underdog csapat, igencsak fura arcokkal, mint pl. a Fat Amy-t alakító Rebel Wilson, vagy a kissé nerd guy, Benji (Ben Platt), aki persze végül mégiscsak főszerephez jut, az unszimpi arcos-harcos Bumper és haverjai, akik aztán persze idővel majd megenyhülnek. Persze, ez lehet, hogy spolier, de őszintén, van, akit meglep, hogy így alakul a történet? Ha ennyire kiszámítható, akkor mégis, mitől szórakoztató a Tökéletes hang?

Tökéletes hang - Anna Kendrick

Először is ott van Anna Kendrick, és az általa alakított Beca, aki teljesen hihető karakter, ráadásul a játéka is rendben van, végül is a történelem második legfiatalabb Tony díjra jelölt színésznőről beszélünk. (aki nem vágná : a Tony a talán legnevesebb, zenés színházi világban megkapható elismerés) Énekelni tehát tud a hölgy, és játszani is : ezt láthattuk már az Egek urában, Clooney mellett. Másrészt  a közel két óra ritmusa nagyon jól van felépítve, pont annyi ének van benne, ami még a nem musical hívők gyomrát sem fekszi meg, ráadásul kever pár klasszikus számot a most futó zenékkel. Mindezek mellé becsempész egy keveset az oly “népszerű” hányós-büfögős poénokból is, de ez sem zavaró, sőt, inkább dob az élvezeti értéken (már ha egy sugárban hányást lehet annak nevezni). Lesz kötelező romantikus szál is, vagy több, de hát lehet tini vígjátékot ezek nélkül csinálni?

Ok, rendben, eddig sem volt titok, elfogult vagyok a zenés filmekkel kapcsolatban. A Tökéletes hang azonban tényleg egy olyan mozi lett, amit bátran merek ajánlani mindenkinek, aki nincs beoltva a zene ellen. A soundtrack pedig fergeteges, ha tetszett Anna Kendrick éneklése, mindenképpen szerezd be!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.