web analytics
A Föld után - After Earth - Will Smith,Jaden Smith

A Föld után – After Earth

Vannak rendezők, akik szinte berobbannak a köztudatba, majd jön még 1-2 jobb próbálkozás, aztán pedig jön a lejtő. M. Night Shyamalan amolyan csodagyereknek indult, mára pedig az egyik leggiccsesebb alkotó lett, akit ma Hollywood odaenged a húsos fazék közelébe. Egy rossz rendező persze még csinálhat egy akár jó filmet is, ha kap egy normális forgatókönyvet, azonban ha a mostanában egyre inkább a szcientológia felé forduló, korábban szebb napokat is látó Will Smith úgy dönt, összerak egy filmet azért, hogy a fiából sztárt faragjon – akkor jöhet a menekülés : kifelé a moziból. Ez a Föld után.

A csúnya és gonosz emberiség persze tönkretette a Földet, ezért már jó ezer éve összecuccoltak, és elköltözött a teljes népesség az anyabolygóról. Az űrben teljesít szolgálatot Cypher Raige tábornok (Will Smith), harcol a hódító idegen lények ellen. Nem is igazán marad ideje családjára, pedig komoly tragédia övezi mindennapjaikat : lányát, Senshi-t egy Ursas ölte meg, ráadásul fia, Kitai (Jaden Smith) önmagát hibáztatja a húga haláláért. Jelentkezik a flottába, hogy megpróbáljon megfelelni apjának, ami nem megy zökkenőmentesen. Faia (Sophie Okonedo), Cypher felesége meggyőzi a tábornokot : nyugdíjazása előtti, utolsó küldetésére vigye magával a fiát, és próbáljanak ott egymásra hangolódni. Az űrhajót azonban baleset éri, és pontosan a Földre zuhannak le, ahol bár alacsony az oxigénszint, egy óriási, burjánzó őserdőn kellene Kitai – nak megtalálni a lezuhant gép többi részét, ahonnan segítséget kérhet, merthogy apja súlyos sérülést szenved. Elkezdődik a fiatal srác küzdelme az elemekkel, óriási élőlényekkel, és legfőképpen saját magával, valamit az apjáról kialakított képpel.

Apa – fia zsánerfilmet láttunk már bőségesen, igaz, még az űrben is, elég csak Darth Vader és Luke kapcsolatára gondolni. Lehet ezekből egészen jót is kihozni, bár, az esetek 99%-ban tudjuk, mi lesz a végkifejlet – a nagy összeborulás. Meg lehet ezt úgy is csinálni, hogy kellőképpen izgalmas legyen, vagy legalábbis hasson az érzelmeinkre, esetleg elgondolkodjunk a saját apánkkal meglévő kapcsolatunkon is. Ha mindezt átpakoljuk az űrbe, és teszünk köré egy kis sci-fi-t, meg szörnyeket, még jobb lehetne az összkép. Lehetne. De….

Will Smith elhatározta, a fiából sztárt farag akkor is, ha a srác betonból van, Neki meg csak egy műanyag kése van a mekiből a művelethez. A gond az, hogy a srác nemhogy betonból, de valami olyan anyagból van, amit plutóniummal sem lehetne tehetségesnek robbantani. Ok, kigyúrta magát egy kicsit a Karate kölyök óta (ahol még Ralp Macchio – t is megszégyenítően csenevész és vézna volt a mindenkit laposra verő karatéka szerepében – btw, Macchio cameo-ját láttátok a How I Met Your Mother – ben?), de tehetséget azt sajnos nem sikerült örökölni. Azt pedig már Hofi is megmondta, hogy tehetséget tanulni nem lehet, ahhoz bizony anyukájának nunája kell, ami a jelen állás szerint nem adott. Steven Seagal sírva könyörög a srácnak a receptért : az egész filmet egy arckifejezéssel, egy hanglejtéssel végignyomja – erre még a mester is csak a legjobb formájában volt képes.

Ok, de ott van támogatásnak apuci, aki azért már elért ezt-azt a filmes és a zenei iparban. Megvallom, én kedveltem is jó pár filmjét, lásd Legenda vagyok, Hancock vagy akár a Bad Boys mozik – a Föld után – ban azonban valószínűleg nem akart kilógni a fia mellől, mert kb. ugyanazt az egy arcos játékot hozza, mint Jaden. Mindehhez jön további nehezítésként az, hogy maga a forgatókönyv is rendkívül egyszerű, mondhatni buta, logikát ne nagyon keressünk benne, ahogyan történetet sem. Ok, jellemfejlődés van, de okozhat ez meglepetést egy apa-fia zsánerfilmben? Shyamalan meg eladta magát, erre nincs jobb szó : bár igazándiból azon csodálkozom, Will Smith miért nem ült be maga a székbe, és rendezte meg ezt a mozit. Ettől gyengébbet talán Ő sem tudott volna ebből kihozni.

Óriási csalódás, azt hiszem, ez a legjobb kifejezés erre a filmre. Vártam, hogy Big Willie ismét odacsap egy jót, de ez bizony csak nyálas, unalmas, és még csak nem is látványos kínlódás, amiben megpróbálja elhitetni a világgal (és a fiával), hogy a srác sztár lesz – lehet. Súgok, innen a távolból : ennyi tehetséggel soha. A Föld után egy tragikusan rossz mozi lett.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. lala szerint:

    Ezeket a feltetelezéseket meg cáfolnám..!! Ez a film ugyanus fantasztikus lett nem értem mi a baj vele!? Ha nem tetszik ne nézd meg mindenkinek más a stilusa mit vártatok hogy zombikeg vérfarkasok fogják meg ölni a szereplöket vagy mi?! Egy nagyon tehetséges fiú jaden akár csak az apja én az alakitásánál majd nem el sirtam magam.. Nem hiába apja tehetsége csörgedezik az ereiben..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.