web analytics
Halálos iramban 6

Halálos iramban 6.

Ha egy filmes franchise megér hat epizódot úgy, hogy minden részét moziban mutatnak be, és nem csak egy eldugott dvd kölcsönzőből lehet megszerezni a legfrissebb részt, az már jelent valamit. Nem feltétlenül azt, hogy maga a film jó, de azt minden bizonnyal, hogy termelt eleget a pénztáraknál. A Halálos iramban széria legutóbbi epizódja összefoglalja az eddig látottakat, és megpróbál mindent belesűríteni egy filmbe – meglepő, de mégis működik.

A legutolsó balhé óta a banda szétszéledt, Dominic Toretto (Vin Diesel) az előző részből megismert Elenával (Elsa Pataky) él, Brian (Paul Walker) boldog házasságban Mia-val (Jordana Brewster) éppen első gyereküknek örül, Gisele (Gal Gadot) és Han (Sung Kang) Hong Kong-ba költözik, Roman (Tyrese Gibson) éli a milliomos playboy életet, Tej (Ludacris) meg igyekszik vigyázni a megszerzett pénzére. Megjelenik azonban Hobbs (Dwayne Johnson), aki megkéri Toretto-t, segítsen neki elkapni Owen Shaw-t (Luke Evans), aki igencsak veszélyes fegyvert próbál megszerezni, bámulatos tehetségű sofőrjeinek segítségével. Hősünknek nem nagyon fő rá a foga, hogy ismét vásárra vigye a bőrét, de amikor Hobbs belengeti, hogy egy sikeres akció esetén amnesztiát kaphat az egész csapat, Toretto gondolkodóba esik. Hobbs kezében van azonban még egy adu : egy fénykép, ami bizonyítja : Letty (Michelle Rodriguez) nem halt meg, sőt, a jelek szerint most a rossz fiúk csapatát erősíti. Nem is lehet kérdés : újra összeáll a legendás társaság, és kezdetét veszi az autók 23. sebességbe pakolása.

Justin Lin rendező már készített F&F részt, Ő jegyzi a Tokyo Drift-et – ami szerintem a sorozat egyik leggyengébb darabja. A mostani részben sem erőlteti meg magát, már ami a filmes alapfeladatok egy részét illeti. A gárda adott, a személyiségek adottak, azokon sokat nem is változtat – sőt. Minden karakter megmarad a saját kis skatulyájában, a macsó srác csak macsó, a vicces csávó csak vicces, a dögös csak meg csak dögös, maximum egy kicsit amnéziás. Igen, ezt a “bődületes” fordulatot sikerült kitalálni arra, hogy mi is történt Letty-vel – és ezzel azt hiszem, le is írtam, milyen mélységű történetet kapunk. Ahogy mondani szoktam : faék egyszerűségű forgatókönyv, kb. ugyanilyen alakításokkal. A trükkök, az autós üldözések a túlsó véglet : hihetetlenül eltúlzott, időnként már burleszki magasságokba emelkedő képsorokkal – és mégis működik.

Halálos iramban 6

Miért, mitől? Azért mert ennek a filmnek megvan a halálpontosan meghatározott célközönsége : fiatal pasik, akik megkapják a csillogó autócsodákat, hozzá a dögös cicákat, és fiatal csajok, akik megkapják az egy négyzetméternyi vászonra benyomható tesztoszteron és izomköteg közel maximumát. Ami érdekes : The Rock jobb, mint Vin Diesel, mert bár mindkettejük karaktere hasonló, a volt pankrátor világbajnok hozza most azt a shármot, amiért korábban az egy mérettel kisebb szereplő társát. Soha nem lesz igazi drámai színész, de képes megtölteni élettel a vásznat – érződik rajta, hogy minden jelenetet szívből és teljes odaadással csinál meg, ezt pedig mindenképpen tisztelni kell. A többiek azt hozzák, amit várunk tőlük, bár azért én szívesebben láttam volna többet Rodriguez – től.

Ok, az üldözések jelenetek között időnként felröhögtem akkor is, ha nem volt poén, de azért közben azon gondolkodtam : lehet ezt még fokozni? Van még ebben a szériában annyi, hogy ezt a részt felülmúlják? Nem tudom, szerintem nagyon nehéz feladat lesz elkészíteni a hetedik epizódot (mert egy cseppnyi kétségünk se legyen, látva a bevételi adatokat, hogy látjuk még Vin Dieselt óriási amerikai vasakat hajtani a vásznon). A Halálos iramban 6 bemutat mindent, amit a sorozat képviselt valaha, aki egyetlen részt sem látott eddig, ezt megnézve látta az összeset, és ha megérti, hogy ez a film időnként saját magát, és a franchise-t sem veszi komolyan, mi több, ezt még az orrunk alá is dörgöli időnként, jól szórakozhat. Aki pedig eltalálja, milyen hosszú lehet a kifutó a grandiózus záró jelenetben, vendégem lesz egy sportszeletre 🙂

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.