web analytics
Szörny Egyetem - Monsters University

Szörny Egyetem – Monsters University

2001-ben a Pixar óriásit dobott a Monsters Inc. – el. Olyan látványvilágot kaptunk, hogy az állunk a padlót verte – elég csak arra gondolni, hogy Sulley, a nagy kék szörny minden egyes szőrszála önálló életet élt. Most, 12 évvel később a Disney ismét elővette a két haver történetét, és megcsinálták az előzményt – Mike és Sulley beül a Szörny Egyetem padjaiba, hogy megtanulhassák a rémisztés összes módozatát. Izzottak megint a számítógépek, amire szükség is volt, ha már a forgatókönyvírók nem erőltették meg magukat túlságosan.

Mike Wazowski, az egyszemű kis zöld szörny minden vágya, hogy profi rémisztő legyen. Mindent megtesz, hogy bekerülhessen az egyik leghíresebb iskolába, a Szörny Egyetemre, ahol a szakma legjobbjaitól tanulhat. Évfolyamtársa lesz James P. Sullivan is, aki híres rémisztő família sarja, és valljuk be őszintén, sokkal inkább alkalmas erre a szakmára, mint kis zöld társa. Kezdetben ezért nincs is túl jó kapcsolat köztük. Mike mindent megtanul, fejből vágja az összes módszert, Sulley a nevéből (és alkatából) próbál megélni. Amikor azonban mindketten a kicsapás közelébe kerülnek, kénytelenek összefogni, és az Ocsmánykák igazi lúzereivel egyesülve elindulni a bajnokságon, hogy bizonyítsanak Csúszómászó dékánasszonynak, és legfőképpen maguknak is. Ahogy haladnak előre a versenyben, rájönnek, csak akkor működhet a dolog, ha összedolgoznak, és mindenki a legjobbját hozza.

Az utóbbi időkben már egyre többen temették a Pixart, miszerint csak magát ismételgeti, nem tud már forradalmi, új dolgokat bemutatni, a történetekre sem figyel már annyira oda. A fiúk most alaposan összekapták magukat, és rácáfoltak minden előzetes negatív várakozásra, miszerint akkor csinálnak javarészt előzményfilmet egy történethez, ha nincs értelmes ötlet. Igaz, nem erőltették meg túlságosan magukat, előszedték a már kismilliószor látott ú.n. “college buddy” zsánert, vagyis irány a suli, ahol lehetőség szerint legyen egy menő arc, egy igazi lúzer, aki aztán valami cél érdekében összefog, lehetőség szerint közben lenyomja a legnagyobb fejeket, és persze kell egy adag buli, pia, addicionális csöcs. Mivel ez egy gyerekeknek (is) szóló animációs film, pia és másodlagos női nemi jelleg természetesen nem lesz benne, ellenben minden más, erre a műfajra jellemző elem igen. Azonban ez is elég volt arra, hogy az utóbbi idők egyik legjobb animációs filmjét feltegyék a vászonra.

Szörny Egyetem - Monsters University

Ha már a sztori nem túl erőteljes, a Pixar előszedte azt, amiben a legjobb volt korábban : nagyszerű kiegészítő karaktereket rajzolt és ruházott fel mókás tulajdonságokkal. Az Ocsmánykák minden tagja hordoz magában egy kis defektet, amikből időnként kellően vicces jelenetek alakulnak ki, illetve a két főszereplő jelleme és hozzáállása is úgy változik, hogy közben lépésről – lépésre megérthessük, miként válhatott ez a két, teljesen ellentétes arc a legjobb rémisztő párossá. Mindezek mellé kapunk egy kis Roxfort – os életérzést is, illetve egy zseniális tisztelgést a klasszikus horror műfaj előtt a gyerektáboros jelentnél. Lesz persze nagy tanulság, és igazi mondanivaló gyerekeknek, felnőtteknek, nagy örömömre nem annyira szájbarágósan, mint ahogy mostanában szokás.

Ezúttal is kapunk a Pixartól egy kis animációs rövidfilmet, ezúttal egy kék esernyő szerelmi életéről, ami szokás szerint brutálisan látványos, konkrétan az esőt látva az államat a padlón kerestem, érdemes megnézni azt is. Mag a Szörny Egyetem talán nem szól akkorát, mint az előző rész, de kellemes szünidő indítás lesz a srácoknak, és apa-anya sem fogja magát szétunni a vetítés alatt.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.