web analytics
Z világháború - World War Z

Z világháború – World War Z

Danny Boyle 28 nappal későbbje óta, és különösen az utóbbi időkben nagyon pörögnek a zombis filmek/sorozatok, volt már humoros akció, igazi tini love sztory, vagy a hentelés hardcore rajongóinak ott van a Walking Dead. Max Brooks könyve alapján Brad Pitt összerakott egy újabb apokaliptikus mozit, a Z világháborút – de hiteles tud e lenni egy igazi szépfiúnak indult, mára lassan igazi sztárrá nőtt férfi a világmegváltó szerepében?

Gerry Lane (Brad Pitt) az ENSZ egyik legjobb felderítője volt, de családja kedvéért otthagyja a munkáját. Amikor azonban a világ több helyén is különösen kezdenek el viselkedni az emberek, és egy vírusnak hitt valami tombolni kezd, menekülnie kell. Akit megfertőz ez a vírus, hirtelen tombolni kezd, és csak egy cél lebeg a szeme előtt : megharapva egy még élő embert, azt is átváltoztassa. Igen, jönnek a zombik, hihetetlen erővel és gyorsasággal, elárasztják a Föld nagyvárosait, az emberiség megmaradt része pedig elkeseredett harcot indít, hogy megvédje magát, és hogy megtalálja az okát, mitől és honnan indult el ez a halálos kór. Lane segítője Segan (Daniella Kertesz), a hivatásos katona lesz, akinek életét a férfi menti meg. Ketten bejárják a fél világot, annak reményében, hogy válaszokat kapnak a kérdéseikre.

Az első kérdésem az volt, hogy Brad Pitt hiteles tud e lenni, mint a világot megmentő szuperhős? Igen, lehet, főképpen úgy, hogy ebben a filmben egy esendő, a családjáért bármit megtevő, de a munkájában vérprofi karaktert alakít, aki inkább ésszel mint sem erőből oldja meg a dolgokat. A történet egy egészen érdekes irányból járja körbe a zombivilágot, inkább arra a kérdésre próbál koncentrálni, hogy miként is törhetett ki a járvány, a hentelés másodlagos, éppen ezért nem is nagyon látunk szinte semmi horrorszerű jelenetet. Igaz, később elkanyarodik a történet, és egészen más irányt vesz, de mindvégig feszült marad. Ez talán az egyik legnagyobb erénye a filmnek : szinte mindvégig nyomás alatt tartja a nézőt, de azért nem diktál akkora őrült iramot, mint a mostanában menő akciófilmek. A látványvilág rendben van, és tényleg nem a véren és a repkedő testrészeken van a hangsúly.

Z világháború - World War Z

A könyvet (még) nem olvastam, szóval nem ismerem az eredeti sztorit. Az különösen tetszett, hogy nem egy amolyan patrióta film, mint mondjuk a Világok harca : a Z világháborúban ténylegesen összefog a földgolyó minden lakója, és bár amerikai a főhős, de az ENSZ alkalmazottja, nem egy sokcsillagos US tábornok-közkatona-átlagember, ahogy azt megszoktuk. Rengeteg kérdést felvet, amiknek aztán a nagy részét nyitottan hagyja, de ezúttal ez nem idegesítő, és bár benne van a folytatás lehetősége, nagyon remélem, hogy egyetlen okosnak sem jut majd eszébe második részt készíteni. Ez így volt kerek, a maga tökéletlenségével együtt. Igen, tökéletlen, mert van benne néhány nehezen felfogható logikai hiányosság, és talán Brad sem hozza a legjobbját. Furcsa, de érződik benne Angelina Jolie “hatása” is, az összes, számára fontos téma szerepet kap, még ha csak említés terén is. Walking Dead rajongók minden bizonnyal csalódottak lesznek, ha megnézik, mert itt bizony nem jön Rick Grimes egy bazi nagy machetevel, nincsenek szuperközeliben leröppenő fejek, sőt, a zombik sem csoszognak, sőt, és még csak nem is hörögnek, inkább fejhangon visítoznak. Ez pedig előnye is lehet a Z világháborúnak : az is nyugodtan megnézheti, aki irtózik a klasszikus horror filmektől, lévén ez a mozi inkább akció-thriller.

Kellemes csalódás volt a Z világháború, így még azt is megbocsájtom neki, hogy az összes, Magyarországon forgatott jelenet kimaradt belőle. Hibái ellenére egy izgalmas, grandiózus képekkel teli film, ami bebizonyította : Brad Pittnek még ez a stílus is jól áll, ha nagyon akarja.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.