web analytics
Családi üzelmek - We're the Millers

Családi üzelmek – We’re the Millers

Az idei év vígjátéki szinten még az utóbbi időket is bőségesen alulmúlta. Egyszerűen nem tudnék felidézni egyet sem a felhozatalból, amit teljes szívből mernék ajánlani. Az előzetesek alapján a Családi üzelmek sem tűnt korszakalkotónak, bár azért Aniston rúdtánca alaposan felkelthette a figyelmet. Számomra a legnagyobb pozitívuma az ennek a filmnek, hogy nem ez a jelenet lett a csúcspontja.

David (Jason Sudeikis) piti kis drogdealer, aki igazándiból még soha életében semmiért nem vállalt felelősséget. Egy házban lakik Rose – zal (Jennifer Aniston), aki rúdtáncosként próbál megélni, miközben az éppen aktuális pasija lelép az összes pénzével. Szintén itt él a 18 éves Kenny (Will Poulter), aki egyedül maradt a pecóban, miután a szülei elutaznak. Egy este David és Kenny meglátnak az utcán egy csapat csövest, akik éppen Casey-től (Emma Roberts) próbálnak ellopni egy mobilt. A fiatal srác közbelép, de hamar lenyomják, ezért David a segítségére siet, Kenny azonban elkotyogja, hogy a férfi hátizsákja tele van finoman szólva sem illegális cuccokkal. Miután a banda lerabolja David-et, annak fő elosztója, Brad (Ed Helms) megbízza, hogy egy “kevéske” füvet csempésszen át Mexikóból, hogy ezzel a melóval rendezze a tartozását. Megszületik a nagy terv : megkéri (lefizeti) Rose-t, Casey-t és Kenny-t, játszák el négyen, hogy ők egy szép és boldog család, aki kirándul egyet a déli országban, persze lakókocsival.

A rendező és a forgatókönyvírók igazándiból sokat még nem tettek le az asztalra eddig. Sudeikis egy megbízható stand up arc, Anistontól viszont kicsit féltem. Az utóbbi időkben borzalmasnál borzalmasabb filmekben szerepelt. Szerencsére a Családi üzelmek nem ebbe a sorba illik, sőt. Igazándiból semmi újat nem mutat ez a mozi, az alapsztori sem újkeletű, amint az sem lesz senki számára meglepő, hogy hova fog vezetni a végkifejlet. Mégis, ezt az egyszerű történetet nagy könnyedséggel, igazán jó humorral adja elő, és ami talán a legjobb az egészben : nem erőlteti a mostanában menő Adam Sandler féle altesti, röfögős hányós büfögős poénokat, még ha az alaphelyzet meg is van ezekhez. Mintha egy vígjátéki paródiát nézne az ember : pofátlanul beleröhög a “nagy nevettetők” szánalmas munkáinak képébe, fricskát mutatva, hogy tessék, így is lehet,  és egy pillanatra sem hagyja, hogy a néző unalomba fulladjon. Az utóbbi időkben ez volt az első olyan vígjáték, aminek egyetlen poénjánál sem fordítottam el a fejem kínomban a vászonról. Egészen szórakoztató, ahogy a filmen végigvonuló erkölcsi fejlődés-szálat is kifigurázza, lásd csak az apa-fiú klasszikus beszélgetést a méhecskékről, nem is beszélve a pókokról.

Családi üzelmek - We're the Millers - Jennifer Aniston

Sudeikis tökéletes választás volt az önző, éppen ezért kellően tapló drogdealer szerepére, akárcsak Emma Roberts, akinek jól áll a duzzogó, de azért legbelül szeretetre vágyó “tinipicsa” karakter. Poulter csak reménykedhet, hogy egyszer majd kap normális szerepeket is, a fizimiskáját tekintve egy ideig Ő lehet az ideális balek szereplő a közeljövőben. A legvégére hagytam Anistont. Mint említettem, féltem Tőle egy kicsit, azonban ebben a filmben kellemes csalódást okozott. Az ok, hogy a táncos jelenetei rendben vannak, és lehet rá csorgatni nyálat, 44 évesen még mindig brutálisan jól néz ki az anyuka szerkóban is. Most viszont még némi színészi játékot is megcsillant, már persze nem elsősorban a mimikára gondolok, azt nehéz lehet oly sok arcvasalás után, viszont érezhető a jól működő kapcsolat közte, és Sdeikis között. Ilyeneket kellene még, Ms. Aniston, többet!

A Családi üzelmek a nyár és az idei év eddigi legjobb vígjátéka, olyan poénokkal, amiket még egy gyengébb lelkületű néző is simán le tud tolni a torkán – semmi gusztustalankodás, csak némi káromkodás, drog, egyszerű sztori és jó színészi játékok : ha jól akarsz szórakozni, ezt ne hagyd ki semmiképpen. Ja, és még valami : a film után egy “szokásos” bakiparádé megy a végefőcím  alatt – ezt mindenképpen várjátok meg, az utolsó hatalmasat szól 🙂

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2013. augusztus 28. szerda

    […] Családi üzelmek Az idei év eddigi legjobb vígjátéka végre feledteti Adam Sandlert, és megmutatja, hogy lehet jó poénokat lökni hányás, büfögés és fingás nélkül is. Ráadásul kapunk vetkőző Jennifer Anistont is! […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.