web analytics
Kick-Ass 2, Chloe Grace Moretz

Kick-Ass 2

A Kick-Ass (vagy ahogy nekünk “szerencsénk” volt megismerni itthon, a Ha/ver) 2010-ben óriásit szólt. Egyrészt adott egy hatalmas pofont a csúcsra járó szuperhősös képregény adaptációknak, másrészt már-már tarantinoi magasságokba tolt az arcunkba annyi brutalitást és vért, amit nem igazán szoktunk meg a hülye ruhákban és maszkokban ugráló pasiktól és csajoktól. Mivel ennek a sztorinak is képregény az alapja, anyag bőven volt hozzá, hogy készüljön folytatás, a kérdés az volt : mit tud megmenteni a Kick-Ass 2 az előd frissességéből, és mit tud még hozzáadni, hogy ne csak egy silány másolat legyen, amit egyértelműen a bevétel miatt forgattak le.

kick-ass-2-chloeDave Lizewski, vagyis Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) egy ideje felhagyott a szuperkősködéssel, de az általa elindított “mozgalom” szépen termeli a követőit, akik járják a város, és igyekeznek rendet tartani. A vágy azonban erősebb benne, ezért megkéri az egyetlen igazi hőst, akit ismer, hogy álljanak össze, legyenek ők az új Batman-Robin páros. Az egyetlen probléma az az, hogy ez a valaki nem más, mint Mindy Macready, azaz Hit-Girl (Chloë Grace Moretz), aki 15 évesen éppen bekerül a középsuliba, és bár megígérte halott apjának, valamint új gyámjának, Marcus nyomozónak (Morris Chestnut), hogy felhagy a gonoszok üldözésével, azért stikában kerüli az iskolát, és odacsap a helyi drogdílereknek. A lány vállalja, hogy újra formába hozza Kick-Ass-t, azonban erősebb lesz az ígérete – megpróbál “normális”, 15 éves tiniként élni, rajongani Justin Bieber – ért, még a helyi pom-pom csapatba is felvételizik. Dave ezért új társakat keres magának, és hamarosan meg is találja Csillagsáv Ezredest (Jim Carrey), aki pár vicces arcból már összerakott egy kis csapatot, ahová szívesen bevennék a zöld-sárga ruhás szuperhőst is. Egész jól alakulnának a dolgok, azonban Chris D’Amico, alias Vörös Köd, vagyis inkább Mutterbever (Christopher Mintz-Plasse) még mindig neheztel egy kicsit Kick-Ass – re, ami némileg érthető is, hiszen az apját közeli ismeretségbe hozta egy vállról indítható rakétával kedvenc szuperhősünk. A rosszfiú sereget toboroz, és végső összecsapásra készül.

Először is : aki a Motherfucker-t Mutterbevernek fordította, azt addig verném f*szkorbáccsal, amíg csak mozog – hogy a film stílusában maradjunk. Másodsorban : az érződik, hogy Jeff Wadlow rendező/forgatókönyvíró egész jól elkapta a fonalat, és megértette, miért is lehetett sikeres az előző rész. Ez tehát kipipálva. Viszont amivel nekem egy kis bajom volt : a plusz dolog, amiben eltér ez az epizód az elődtől. Már az előd is próbált morális kérdéseket feszegetni, a Kick-Ass 2 pedig erre tesz rá egy jó nagy lapáttal, a gond csak az, hogy erőteljesen szájbarágósan, és a szereplők életkorából fakadóan elég hiteltelenül. Jó, persze, értem én, aki szuperhős lesz tini korára, az hamar felnő, de könyörgöm, ne adjunk már ilyen világmegváltó gondolatokat kedvenceink szájába, főképp ne úgy, hogy mindezt komolyan is gondoljuk, és nem egy stílusparódiát próbálunk csinálni! A poénok persze rendben vannak, erősen odaszólnak a mai facebook-twitter generációnak, akár még társadalomkritikának is beállíthatnánk, de ne próbáljunk meg ilyen dolgokat belemagyarázni. A Kick-Ass 2 egy igazi akció mozi, ami vegyül egy jó adag tini vígjátéki elemmel, és persze ismételten odaszól a nagy elődöknek, pimaszul. A harcok szépen fényképezettek, nincsenek túlkoreografálva, és bizony itt is folyik a vér hektoszámra, csonkolódnak és törnek testrészek nagytotálban.

Kick-Ass 2 MotherfuckerAaron Taylor-Johnson szépen kigyúrta magát ismét a szerepre, de kb. ennyi, amit el lehet mondani a játékáról is, igaz, ebben a forgatókönyv is “partnere” – elég egysíkúra sikerültek a karakterek, talán csak Hit-Girl az, aki komolyabb fejlődésen megy keresztül, de ez meg ugye a friss húsok velejárója az iskolai életben. Moretz ezt egész ügyesen meg is oldja, és 15 éves korára a pedomacik kedvenc célpontja lehet – korát meghazudtolóan jól néz ki a vásznon. Brutálisan sok filmje lesz még idén és jövőre, kíváncsian várom, mi lesz ebből a lányból, szorult bele tehetség bőségesen. A film elkészülte óta kézzel-lábbal kapálózik a szerepe, és a mozi erőszakossága ellen Jim Carrey, pedig legalább akkora jópont ez a karrierjében, mint amilyen volt az Nicholas Cage esetében az előző részben. Minden sallangtól mentes a játéka, és igenis jól áll Neki az egykori bűnözőből megtért jófiú karaktere.

A Kick-Ass 2 stílusosan nem rúg akkorát a hátsónkba, mit az első rész, de nem lett annak silány másolata, igaz, a világot sem váltja meg – az idei nyár végére egy kellemes akció-vígjáték azoknak, akiknek nem okoz problémát nagy vásznon leszakadó kezeket nézni két poén között.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.