web analytics
Itt a vége - This Is the End

Itt a vége – This Is the End

Manapság Hollywoodban összeállt egy olyan, fiatal színészekből álló csapat, akiknek ha bármelyik tagja beszáll egy filmbe, az nagy valószínűséggel nem okoz majd csalódást. Ráadásul ezek a srácok egész jóban vannak egymással a való életben (nagy részük egy bizonyos Judd Apatow – hoz köthető). Ha ez a banda összeáll egy közös filmre, ott nagy gáz már nem lehet. Még akkor sem, ha ez itt a vége – mármint a világnak.

Jay Baruchel meglátogatja régi haverját, Seth Rogen – t, hogy egy pár napot együtt lógjanak. Némi fű elfogyasztása és egy kis konzolozás után úgy döntenek, elmennek James Franco házavató bulijára, ahol persze ott van az álomgyár fiatal tagjainak krémje, itt nyomja Jonah Hill, Michael Cera, Craig Robinson, Danny McBride, Christopher Mintz-Plasse, de feltűnik Emma Watson és Rihanna is a tömegben. Alakul a hangulat, aztán egyszer csak beüt a világvége, de szó szerint.

Itt a vége - This Is the End - Emma WatsonA rendezést / forgatókönyvírást Rogen és megszokott társa, Evan Goldberg vállalta magára. Mi lehetett a koncepció? Eresszünk össze egy halom tehetséges és karakteres színészt, akinek azt a feladatot adjuk, hogy saját magukat kifigurázva, vagy éppen halál komolyan játszanak, de igyekezzenek mindig a lehető legtermészetesebbek lenni, akárcsak a mindennapok során. Engedjük őket improvizálni is, hagyjuk, hogy csipkelődjenek egymással (bár, ha McBride – ra gondolunk, akkor inkább a legdurvább genyózásra kell felkészülni), és egy csak egy csipetnyit komolykodjunk, pár izgalmas témával arról, mivé is vállhat egy ember, ha bedarálja a szórakoztatóipar. Ez így leírva elég száraznak tűnik, pedig nagyon is szórakoztató az Itt a vége. Ezeknek a srácoknak van öniróniája bőségesen, és ezt meg is mutatják, ráadásul úgy, hogy mindenki lubickol, miközben esetleg saját magát (vagy a róla kialakított képet) alázza porig. Mert mit is várhatnánk el egy csapat önző kis majomtól, ha kitörne a világvége? Persze, mindenki a saját seggét próbálná menteni, nem törődve semmivel és senkivel. Mindezt így bemutatni ma csak Rogen és csapata képes.

A nagy szabadságban azért érződik, hogy a rendezőpáros igyekezett egy picit terelni a bandát, és a műfaj minden eleméből adagolni egy kicsit. Rengeteg az utalás, főleg a szereplők eddigi filmjeire, egymást, vagy saját magukat szívatva, vagy csak egyszerűen emlegetve azokat. Éppen ez az, ami néhány nézőben az értetlenséget válthatja ki, amikor kijön a moziból : mi a francot örömködött egy ilyenért annyi kritikus, miért röhögött a szomszéd néhány beszóláson, amikor abban semmi vicces nem volt? Nos igen, aki nem ismeri alaposan a srácok eddigi munkásságát, vagy a róluk kialakult képet, sok poént, mondatot, jelenetet nem fog érteni – ez bizony egy bennfentes alkotás lett. Ez talán a legnagyobb hibája, egyszersmind a legnagyobb erőssége is. Ha járatos vagy az Apatow-istálló köreiben, rommá fogod magad röhögni, és bizony kedved lesz újra elővenni olyan filmeket, mint pl. az Ananász expressz. A kisebb cameok (mint pl. Channing Tatum) még inkább feldobják az egészet, és azoknak is szórnak kisebb morzsákat, akik nem annyira járatosak a fent említett filmekben, sorozatokban.

Itt a vége - This Is the End

Ellent fogok mondani magamnak, de a miért mindjárt érthető lesz. Aki olvasta már az írásaimat, tapasztalhatta, hogy az Adam Sandler féle hányós-büfögős filmektől kiver a víz, és rendszerint jól le is húzom őket. Miért örömködöm akkor most, az Itt a vége kapcsán, amikor időnként úgyanúgy undorító, véres és tapló, mint az említett filmek? A válasz az intelligencia és az önirónia. Aki ezt a két szót szem előtt tartva nézi meg ezt a mozit, nagyot nem csalódhat. A csapat rajongóinak meg egész egyszerűen kötelező.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.