web analytics
Thor: Sötét világ - Chris Hemsworth

Thor: Sötét világ

Igazán lelkes filmes rajongóként a sajtóvetítés előtt megnéztem itthon az első Thor filmet, mert őszintén szólva nem emlékeztem minden pillanatára. Alig két év telt el a bemutató óta, és bizony a második részben tényleg mást kapunk, mint az elődben. Jó e ez nekünk? Azt hiszem, nem lesz olyan egyszerű eldönteni, hogy milyen is a Sötét világ.

Thor (Chris Hemsworth) éppen azon dolgozik, hogy eltakarítsa mindazt a fekáliát, amit tesója, Loki (Tom Hiddleston) okozott még New Yorkban, és eszkalálódott az egész univerzumban. Harcol is becsülettel, és amikor már kezdene úgy tűnni, hogy rend lesz az összes helyen, persze beüt a krach : halandó kedvese, Jane Foster (Natalie Portman) tudtán kívül felszabadít egy olyan erőt, amire már régóta várt Malekith (Christopher Eccleston), a sötét tündérek vezére, akinek eltökélt szándéka, hogy elpusztítsa a teljes világegyetemet, élén Asgard – dal, és annak királyával Odin – nal (Sir Anthony Hopkins). Ahhoz, hogy kedvenc kalapácsvetőnk meg tudja állítani ezt a csúnya gonoszt, szövetkeznie kell börtönben sínylődő testvérével, és újra meg kell látogatnia a Földet, ahol ezúttal London a célpont.

Thor: Sötét világ - MalekithAhogy néztem a filmet, az járt az eszemben, hogy annak mindenképpen meg kell néznie ezt a mozit, aki az utóbbi 10 évben kihagyott minden, mára kultikussá ért fantasyt, sci-fit és képregény feldolgozást. Kapunk ugyanis egy jókora adag Gyűrűk urát, leöntve jó sok sziruppal, lesz itt kérem Star Wars és bizony, Alan Taylor biztosra akart menni, ezért jól bevált paneleket emelt át a Bosszúállók filmből is. Időnként olyan érzésem volt, hogy maga Tony Stark öltözött be hosszú hajú harcosnak, és dobálja a poénjait. A történet sincs túlbonyolítva, jön egy újabb főgonosz, akivel aztán majd harcol egy nagyot aktuális hősünk. Ha nem Marvel moziról lenne szó, akár azt is mondhatnánk, hogy futószalag megoldás lett a Thor második része, de szerencsére azért nem ennyire rossz a helyzet. A látványvilág ismételten rendben van, bár Asgard időnként úgy tűnt, mintha valamelyik Shrek rajzfilmből került volna elő, és bár Londont nem bontják le annyira, mint New Yorkot, azért kap ez a nagyváros is rendesen (ki tudja, talán a tizenhuszadik részben Amerika kapitány és Hulk együtt bombázza szét majd a Parlamentet is fővárosunkban). Ha már Amerika kapitány : rövid cameoja az egyik legviccesebb jelenet a filmben.

Thor: Sötét világ - Natalie PortmanA karakterek ábrázolásával sem vacakoltak sokat, bár Hemsworth mutat némi jellemfejlődést a történet során. Bámulatos, hogy ismét sikerült Portman-t szinte nullára írni, egy ilyen kvalitású színésznő azért megérdemelne egy kicsivel több törődést, még akkor is, ha képregény adaptációról beszélünk, ahol ugye a főhős csaja ritkán meghatározó személyiség. Azért viszont pirospont (még ha fájó is), hogy volt merszük egy központi figurát kiírni még az első harmadban. Kicsit többet kellett volna dolgozni a főellenség karakterén is, sok mindent el tudtam róla képzelni, csak azt nem, hogy Malekith jön, és lepucolja az egész világot. Persze ezúttal is bent kell maradni a vége főcím alatt is, ez már megszokott Marvel húzás, vagyis megnézhetjük, ki lesz a következő rész egyik új kulcsfigurája (nem lövöm le, hogy ki játsza, de én máris várom, hogy a vászonra kerüljön). Azt persze nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legtöbb energiát azokra a jelenetekre helyezték, ahol Thor és Loki együtt szerepel, ahogy beszólogatnak egymásnak, meglepően drámai tud lenni a sorba elültetett poénok ellenére is, elsősorban inkább Hiddleston játékárt, aki szerintem magasan a legjobb a Sötét világban.

Thor: Sötét világ

Visszatérve a kiinduló gondolathoz, miszerint jó e nekünk a Sötét világ? Nos, tényleg nehéz eldönteni. Egyrészt ez egy nagyon látványos, és egy pillanatra sem unalmas film, de valahogy az az érzésem, hogy ténylegesen olyan panelekből épül, amit aztán majd ki lehet cserélni, és Thor helyett majd színre lép Amerika kapitány, és kész is az újabb kasszasiker. Kétségtelenül lazább és viccesebb, mint az első rész, én csak féltem attól a Marvelt, hogy ez a jól felépített képlet egyszer csak unalmas lesz a rajongóknak, és akkor viszlát az aranytojást tojó tyúkoknak. A következő epizód még biztosan nincs veszélyben, a Sötét világ tarolt az amerikai mozikban, és biztos vagyok benne, hogy itthon is sikeres lesz.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.