web analytics
Jégvarázs - Frozen

Jégvarázs – Frozen

A Disney az utóbbi időben megpróbálta újraépíteni magát, mert őszintén megvallva, az elmúlt pár évben nem voltak a topon, legalábbis jó pár, az alapító nevéhez méltatlan mű is kikerült a kezeik közül.  Persze a Pixar tarolt, de ott meg egészen más irányvonalat követnek, mint a klasszikus rajzfilmeknél, amik inkább mesék, a lámpás cég alkotásai meg inkább animációs filmek – már ha érthető, mit is akartam ezzel kifejezni. A Jégvarázs visszatér a gyökerekhez, és bebizonyítja azt, hogy csak nem felejtették el odaát, hogyan is kell ezt csinálni.

Elsa és Anna hercegnő boldog gyermekkorukat élik, mint két jó testvér a királyi házban. Rengeteget játszanak, és kihasználják az idősebb lány, Elsa varázserejét, amivel bármikor, bárhol képes jeget, havat csinálni. Egy este azonban baleset történik, Anna majdnem végzetes sérülést szenved egy ilyen kis móka alatt, apjuk és anyjuk csak a trollok segítségével tudja megmenteni a lányt, és ezek után úgy döntenek, bezárják a palotát és a veszélyes lányt is, hogy ne tudjon több bajt okozni, és persze Annának nem mondják el a valós okokat.  Amikor aztán tragédia történik, és az idősebb hercegnő betölti a felnőtté váláshoz szükséges kort, meg kell nyissák a házat, a koronázásra be kell engedni a vendégeket. Anna persze kitörő örömmel fogadja a bált, össze is ismerkedik Hans – szal, a jóképű herceggel, de aztán beüt a krach, és Elsa az egész birodalmat jéggel és faggyal borítja fel. Amikor rádöbben tettére, elmenekül a hegyekbe. Húga persze nem akar beletörődni ebbe, ezért nekiindul, hogy jó útra térítse a testvérét. Hamar társakat is kap, Kristoff, a jegesfiú, Sven, a rénszarvas és Olaf, a kissé naív, de mindig optimista hóember csatlakozik hozzá.

Jégvarázs - Frozen - AnnaMilyen is egy igazi mesefilm, amúgy, Disney módra? Szépen megrajzolt, emberszerű karakterek, egy nem túl bonyolult, de tanulságos történet, csodás helyek és persze egy adag musical beütés. Na ilyet elég régen láttunk már, a Jégvarázs azonban előveszi ezeket a jól bevált alapelemeket, és milyen jól teszi!  Az alaptörténet Andersen Hókirálynő című meséjére épül, időnként igencsak nagyvonalúan kezelve azt, de ez legyen a legnagyobb baja, kötve hiszem, hogy a mai gyerekek nagy többsége ismerné a dán író művét. Szóval az alaptörténet rendben van, a karakterek megformálása pedig szintén közel tökéletesre sikeredett. Az utóbbi időkben a főhősnek nem kell rettenthetetlennek lenni, lehet akár kicsit ügyetlen, esetlen, de bátor és folyamatosan bizakodó. Pontosan ilyen karakter Anna hercegnő is, akit roppant bájosra rajzoltak, és mindezen tulajdonságokkal fel is ruháztak, maximálisan szerethető. Segítője, Kristoff a nép egyszerű fia, tele rejtett érzésekkel, és ott van Elsa is, aki bár minden gondok okozója, mégsem tud rá haragudni a néző, hiszen nem gonosz, nem tehet arról, hogy milyen természetfeletti képességekkel rendelkezik. Ez talán az egyik legfontosabb momentuma a filmnek : nincsen igazi főellenség, sőt, nem is úgy tekint rá Anna, mintha bármiért is haragudna a nővérére. Itt kapjuk meg a jó kis erkölcsi mondanivalót is, és bár szájbarágós kicsit, de tekintve a célközönséget, egyáltalán nem fáj, sőt.

Jégvarázs - Frozen

Remekül sikerült Olaf, a hóember is, régen láttam már ennyire szórakoztató karaktert, akin nem csak azért nevet az ember, mert ügyetlen és szerencsétlen, mint mondjuk a motkány a Jégkorszakban. Jók a szövegei, és persze énekel Ő is. Igen, ez egy klasszik Disney mese, ahol bizony jó néhány dal is elhangzik. Egészen jól sikerültek a fordítások is (láttam már eredeti nyelven és szinkronnal is), a magyar énekhangok rendben vannak, de miért is várnánk mást, amikor a főbb szerepekben az Operett ismert musicalszínészei hallhatóak? Lehet, hogy a mai tiniket, mondjuk 12 felett már zavarja ez az elem, és cikinek tűnhet, de szerintem az igazán kicsiket, és az őket elkísérő anyukákat-apukákat le fogja kötni. Én ugye halmozottan hátrányos vagyok, mert imádom a klasszikus meséket (és itt most azokra a történetekre gondolok, amik tényleg mesék, nem pedig egy animációs filmhez írt kaland) és a musicaleket is : engem a Jégvarázs teljesen elvarázsolt, és egy rövid időre visszahozott pár szép emléket a gyerekkoromból.

Kell e ecsetelnem azt, hogy a képi megvalósítás mennyire rendben van? Ezt még a legrosszabb Disney filmeknél sem lehetett megtenni soha, mostanra pedig már ott tart a CGI technológia, hogy az ember csak ámul, és csodálkozik. A hó és a jég ábrázolása mindig is nagy kihívás volt a számítógépes grafikusoknak, a Jégvarázs azonban tökéletesen hozza a hangulatához illő képeket, a 3D általában zavarni szokott, de most nem volt annyira tolakodó, de nem kell félni a 2D vetítéstől sem, annyit szerintem nem tesz hozzá. Talán csak  a felvezető animáció, amiben a Disney megmutatja, honnan indult, és hova tart : Miki egér klasszikus történetében megint Minnie-t kell megmentenie. A fekete-fehér kezdéstől eljutunk a 3D teljes kihasználásáig, majd a két technika keveredik – remélem, ez lesz az az út, amin a cég tovább megy, és sok hasonlóan jó filmmel fog megajándékozni miket.

Jégvarázs - Frozen

A Jégvarázsban minden megvan ahhoz, hogy taroljon, ha beindul a téli szünet, tessék megfogni a lurkót, ha van, és elmenni moziba, mert ezt a filmet biztosan élvezni fogja az egész család. Kicsit szentimentálisabb felnőtteknek, mint pl. én gyerek nélkül is ajánlott, a mai menő tiniknek meg azért érdemes megnézni, hogy ismerjék meg azt a világot, amiben apa meg anya felnőtt. Talán nem lesz annyira ciki, mint gondolják.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.