web analytics
Amerika Kapitány - A tél katonája

Amerika kapitány – A tél katonája

Még valamikor a télen nekiálltam, és az összes, az utóbbi 15 évben készült képregény adaptációs filmet végignéztem. Visszagondolva a Marvel filmek sorára, Amerika kapitány első jelenése bár látványos volt, de sok kivetnivalót hagyott maga után. Steve Rogers karaktere aztán a Bosszúállókban már jobban alakult, ezért is vártam nagyon a Tél katonáját – és valami egészen mást kaptam, mint amire számítottam.

Steve Rogers (Chris Evans) Washingtonban él a new york-i csata után, és igyekszik bepótolni pár kimaradt évtizedet. A S.H.I.E.L.D. kötelékében a Fekete özveggyel (Scarlett Johansson) különféle küldetéseken vesz részt. Amikor az ügynökség egyik munkatársa kerül bajba, a kapitány és csapata egy hajón lép akcióba. Rövidesen megjelenik egy új ellenfél is, a Tél katonája, de Rogers kapitánynak nem csak vele kell megküzdenie, és persze a világ ismét egy igazi szuperhős segítségére szorul.

Amerika Kapitány - A tél katonájaMiként is szokott ez történni egy “átlagos” hero-movie-ban? Jön egy főgonosz, a hősünk egy kicsit tipródik, de aztán jól odacsap, csihi-puhi, és meg is menekült a Föld/Univerzum, a helyes válasz aláhúzandó. Valami ilyesmire vártam a Tél katonája esetében is, de meglepetésemre Joe és Anthony Russo ezt az alapot olyan elemekkel fűszerezte meg, amelyek pont annyit tettek hozzá a műfaj alapelemeihez, amikkel együtt még egy olyan néző is végigizgulhatja a filmet, aki nem kifejezetten rajongója a képregény adaptációknak. Olyan, a mai globális nagypolitikát is átszövő problémákat feszeget, amit egy modern thriller is megirigyelhetne. Megvannak a kellő csavarok, de azért azok könnyen értelmezhetőek, viszont eléggé meglepők, mindehhez hozzácsapva pár új, és izgalmas karakter, elmaradhatatlan, látványos akciók – kb. így kellene kinéznie minden, ebben a műfajban készült mozinak. Persze megvannak a poénok is, persze nem annyi, mint Tony Stark alakításaiban, de azért pl. a kis füzet a bepótolandó dolgokkal óriásit üt.

Mindezek mellett arra is van ideje a filmnek, hogy némileg árnyalja és jobban bemutassa Rogers kapitány jellemét, egy kicsit többet megtudhatunk a latex ruhás Romanov ügynökről is, ráadásul ott van az az évődés kettejük között, ami egyértelmű, hogy csak játék, de mégis, egy pici pluszt, egy kis extra feszültséget visz az egész történetbe. Persze most is főszerepet lap Fury (Samuel L. Jackson), de külön szeretném kiemelni a Robert Redford által játszott Alexander Pierce karakterét, nagyon kellenek az ilyen arcok a vászonra, de csakis olyan alakítás mellett, mint amit Redford-tól láthatunk. Evans egyre jobban belerázódik Amerika kapitány jelmezébe, Johansson még mindig brutálisan dögös a fekete cuccában, és talán tényleg megérdemelne egy saját filmet a Marvel univerzumtól.

Amerika Kapitány - A tél katonája - Scarlett Johannson

Zseniális ötlet volt a forgatókönyv íróktól és a rendezőktől, hogy egy kicsit mást, egy kicsit többet akartak adni, mint az eddigi Bosszúállók csapattagok filmjei. Nem annyira dark, mint mondjuk a Batman mozik, de ez már nem az az ugrabugra-vicceskedő világmegmentő látványmozi. Persze, az utolsó 20 perc rombolását bármelyik pályatársa megirigyelhetné, kapkodtam is a fejem rendesen, de nem ez az, ami elsősorban megmaradt bennem a székből felállva. Nagyon kellemes meglepetés, és ha következő filmek is ebbe az irányba mennek tovább, akkor nagyon jó kis évek következnek ránk. Az Amerika kapitány – A tél katonája szorosan ott van a Bosszúállók mellett-mögött a legjobb képregény adaptációk sorában.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.