web analytics
Godzilla

Godzilla

Több, mint 15 év telt el azóta, hogy Roland Emmerich alaposan meggyalázta a Godzilla kultuszt, a mai napig nem tudom megbocsájtani Neki azt, amit csinált akkor Jean Reno – val és Broderick – kel. Az új film trailerei egészen biztatóak voltak, de ismét csak bebizonyította magát az örök tény : sose higgy az előzeteseknek!

1999-ben járunk, ahol is Japánban egy földrengés után összedől egy teljes atomerőmű. Joe Brody (Bryan Cranston) az első perctől sejti, hogy ez nem egy “szokványos” természeti katasztrófa volt, ráadásul a felesége, Sandra (Juliette Binoche) is az áldozatok között van, de senki nem hisz Neki. Mindeközben Ishiro Serizawa (Ken Watanabe) professzor egy óriási csontvázat talál a Fülöp-szigeteken, két tojás szerű képződménnyel, megy egy bazi nagy valami nyomával, ami a tengerbe menekült. 15 évvel később Brody még mindig az eseményeket kutatja, miközben fia, Ford (Aaron Taylor-Johnson) éppen hazatér katonai szolgálatából feleségéhez, Elle-hez (Elizabeth Olsen) és kisfiához, amikor is hívást kap Japánból, hogy apja újra bajba került. Útra kel, hogy hazavigye az öreget az Államokba, de Joe meggyőzi a fiát, még egyszer nézzenek körül a lezárt atomerőmű területén. Valami biztosan nincs ott rendben, hiszen alig 15 évvel a katasztrófa után már semmiféle sugárzást nem lehet kimutatni, ráadásul nem ez az egyetlen furcsaság, amivel szembesülnek.

Godzilla - Aaron-Taylor Johnson

Megvallom őszintén, én imádom az ilyen óriási szörnyes filmeket. Törés-zúzás, rombolás, harcok, jöhet minden mennyiségben. Ezért is nagyon vártam ezt a mozit. Még az sem érdelet, hogy Gareth Edwards rendező eddig túl sokat még nem tett le az asztalra, és a castingból is inkább csak Elizabeth Olsen volt az, akinek nagyon drukkoltam, mert eléggé elfogult vagyok Vele kapcsolatban. A forgatókönyvírók tanultak az előző mozi hibáiból, és megpróbáltak visszanyúlni a klasszikus, japán Godzilla filmekhez. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha pl. nem telne el kb. 35 perc, amíg az először feltűnik a vásznon kedvenc óriás szörnyünk. Ezt a több, mint fél órát egy lassú, drámainak szánt felvezetéssel indítják, ami, hogy is fogalmazzak, hogy senkit se bántsak meg … fos. De lehetne szar is. Godzilla - Elisabeth OlsenBorzasztóan buta, egysíkú párbeszédek, még rosszabb karakterek, és brutálisan béna színészi játékok jellemzik ezt a fél órát, és minden olyan jelenetet, ahol nem zúz éppen Godzilla. Egyszerűen nem értem, mi volt ezzel a koncepció. Watanabe gyakorlatilag az első jelenetében kinyitja a száját, a távolba mered, és úgy is marad a film végéig. Taylor-Johnson annyira tűzszerész-katona, hogy attól egy gyengébb képességű ellenséges egység legelső tartalékos embere is röhögve borulna a földre, ráadásul annyira szerelmes Olsen karakterébe, mint egy gyengén eljátszott pornófilm férfi és női szereplője egy felszopó jelenetben. Tényleg dühítő, hogy ennyire nem figyeltek oda erre, miközben a Godzillás jelenetek teljesen rendben vannak.

Mindezek mellett ott van egy komolyabb mondanivaló is a filmben, nem csak agyatlan zúzás a feladata Godzillának, de még ezt is sikerült túlságosan szájbarágósan elmagyarázni. Értem én, hogy természet, meg egyensúly, de azt persze nem sikerült elmondani, hogy miért is fontos kedvenc sárkányos hátú szörnyünknek az, hogy tényleg egyensúly legyen. Azt is vettem, hogy az atom rossz. Már csak az a kérdés, hogy ezek minek kellettek? Persze, ezek az elemek alapvetően részei a Godzilla kultusznak, na de így kifordítva?

Godzilla - Ken Watanabe

Mielőtt még azt hinné a kedves olvasó, hogy csak fikázni akarom a filmet, el kell mondjam, hogy onnantól, ahogy Godzilla megjelenik a színen, és megkezdődik a rombolás és a harc a Muto – k ellen, helyreáll a világ rendje. Az akciók szépen megkoreografáltak, a szörnyek bazi nagyok és látványosak, az emberek meg csak lesnek, miközben mindenhová atomot akarnak dobálni (érted, a gonosz szörny atommal táplálkozik, tehát mivel próbáljuk elpusztítani?).

Godzilla

Kettős érzésekkel tele álltam fel a film végén. Egyrészt az utolsó fél óra teljesen renden volt, azt kaptam tőle, amit vártam, és ha csak ezt nézem, akkor helyreállt a világ rendje Godzilla fronton, viszont ott van az a “töltelék”, ami viszont annyira lehúzott és felidegesített, hogy nem tudom tiszta szívből ajánlani ezt a mozit. Ok, hogy megpróbáltak minden nézői csoportnak megfelelni, kell a bevétel a stúdiónak (ami láthatólag meg is lesz, tarol a film rendesen, kíváncsi leszek, az X-Men – ek le tudják e majd nyomni), de ez egészként nem állt össze. Kár érte.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.