web analytics
A holnap határa

A holnap határa – Edge of Tomorrow

Megvan az a pillanat, amikor kedvenc FPS játékodban rommá lőnek, de Te feléledsz, és a friss tapasztalatokkal már gond nélkül megoldod a pályát? Valami ilyesmi a holnap határa története is. Legutóbb egy hete, az X-Men esetében áradoztam arról, hogy igen, itt a nyár filmje, de azt hiszem, revideálnom kell az álláspontomat, legalábbis a popcorn mozik viszonylatában : Tom Cruise, mint a munkásököl : odacsap, ahova köll.

Bill Cage (Tom Cruise) az idegenek elleni harcban amolyan PR arc, nem igazán első vonalbeli superhero. Ja igen, azt elfelejtettem megmelíteni, hogy a gonosz ufókok megtámadták a Földet, először odacsaptak Európának, és most haladnának tovább. Amikor azonban Bill mégiscsak kikerül a csatatérre, oldalán a kőkemény Ritaval (Emily Blunt), kellemetlen meglepetésben lesz része – meghal. Mivel a film több, mint 110 perc, ezért gáz lenne, ha jönne máris a stáblista, szóval hősünk azon veszi észre magát, hogy feléled, és újra kezdődik az a bizonyos nap, sajnos ugyanazzal a végeredménnyel. Aztán megint él, és persze újra elesik a csatában. Így viszont elég nehéz lesz megmenteni a bolygót az pomogácsoktól idegenektől, ezért a puhapöcsnek ideje összekapnia magát, és rájönni, hogyan is lehet leverni az ellent, és esetleg túlélni azt a bizonyos napot.

A holnap határa

Jó, persze, tudom, láttunk már ilyet, hiszen Bill Murray is mormotázott sok-sok napon keresztül Andie MacDowell kegyeiért, és nem is olyan régen Jake Gyllenhaal is visszajárt ugyanarra pontra sokszor a Forráskódban. Doug Liman rendező, és a a forgatókönyvírók nem vitték túlzásba a kreativitást : fogtak pár jól bevált alapötletet, és szépen felmondták a leckét arról, miként is kell egy pörgős, szórakoztató akció-sci-fit 2014 nyarán a mozikba tenni. Lehetne finnyáskodni, hogy lopás az egész, rengeteg az áthallás, még az idegenek is ismerősek lehetnek egy zöld betűs kezdésű filmből, de a Holnap határa olyan pofátlanul jól lett összerakva, hogy ez eszébe se jut a nézőnek, főleg ha esetleg rajongója is a műfajnak. A sztori faék egyszerű, egy csipetnyi romantika persze kell bele, néhány jól elengedett poén, és az adrenalin adagoló tökig felcsavarva – pontosan az ilyen filmek hiányoztak manapság a mozikból. Nincsenek bonyolult karakterábrázolások, nem kell ide komoly jellemfejlődés, meg ki tudja még milyen kritikus-maszlag, ez bizony két óra akció, a jobbik fajtából.

A holnap határa - Tom Cruise

A látványvilág nagyon rendben van, a harcok monumentálisak, végre egy olyan film, ahol nem azzal akartak feszültséget kelteni, hogy halálba rángatják a kamerát. Adott tehát minden ahhoz, hogy egy igazi nyári kasszasiker lehessen a holnap határa, azonban egy fontos alkotóelemről még nem beszéltünk. Tom Cruise tehetségéről lehet olvasni sokféle véleményt, én alapvetően bírom a filmjeit, és láthatóan szereti a sci-fi szerepeket, amikben rendszerint jól is teljesít. A sármos szépfiú szerepből lassacskán kiöregszik, igazi akciósztár sosem lesz, már csak alkati hiányosságok miatt is (a hitelességről most ne beszéljünk). Kezdi megtalálni az egyensúlyt az időnkénti ripacskodás és a korrekt játék között, nem veszi túl komolyan magát, és ez átjön a vásznon is. Emily Blunt számomra egy talány, eddig főleg romantikus filmekben láttam, bár tény, itt is az az egyik fő feladata, hogy elcsavarja Cage fejét, de azért hentel is közben rendesen. Apropó, hentelés : a film 12-es karikát kapott, ennek ellenére azért van benne bőséggel, persze ne Tarantino szintű fröcsögésre számítsunk.

A holnap határa tényleg nem hoz semmi forradalmit a moziba. Egy már többször látott alapötletet használ, azt viszont a végletekig kimaxolja úgy, hogy egy pillanatra sem unalmas. A poénjai tényleg jók, nincs kínos szájhúzás, Cruise meglepően rendben van, és végeredményként kapunk közel két óra tömény akciót. A nyári szezon eddigi legkellemesebb meglepetése, tessék elmenni megnézni!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.