web analytics
X-Men - Az eljövendő múlt napjai

X-Men – Az eljövendő múlt napjai

A nagy téli-tavaszi képregényfilm újranézés közben természetesen nem maradtak ki az X-Men filmek sem, szépen sorban mind a hat. Először is az a megdöbbentő, hogy az első jövőre 15 éves lesz. A sztori erejét mutatja, hogy képes volt túlélni rendezőváltásokat, és gyengébb epizódokat is. Az új részben Bryan Singer rendező visszatér, és szép feladatot vállal : összehozza az új és a régi generációt egy filmben.

A jövőben járunk, amikor a mutánsok kiirtandó fajjá váltak a Földön. Dr. Trask (Peter Dinklage) a 70-es években kifejlesztett egy óriásrobotot, amit aztán X tulajdonságokkal ruháznak fel, gyakorlatilag elpusztíthatatlan ellenfelet gyártva a mutánsok ellen. Az a pár arc, aki még életben maradt a csapatból, Xavier professzor (James McAvoy és Patrick Stewart) és Magneto (Michael Fassbender és Ian McKellen) vezetésével úgy dönt, hogy Logan (Hugh Jackman) lelkét és tudatát visszalövik a 70-es évekbe, az akkori testébe, megakadályozandó ennek a tervnek a kibontakozását. Abban a korban azonban a prof és régi cimborája finoman szólva sincs jóban, a történet kulcsfigurája, Raven, vagyis Mystique (Jennifer Lawrence) éppen kezd öntudatára ébredni, és nem igazán befolyásolható. A Farkas és Charles elővehetik a bőrjakót, ismét menő a nagy pajesz, és közben még a nagypolitikába is beleszólhatnak kicsit. Najó, nem kicsit.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai - Jennifer Lawrence

Azt kár tagadni, hogy pl. az utolsó Farkas film is többször volt unalmas, mint jó. Ezért is vártam azt, hogy Singer visszavegye a karmesteri pálcát, és egy kicsit rendet vágjon az X-Men univerzumban. A kezdés nem is lehetne jobb, azonnal egy akció közepébe csöppenünk, ahol sikerül egy csipetnyi Mátrixot keverni egy olyan T-1000 – el, amitől még Swarczi is összecsinálta volna magát, majd hozzácsapunk még egy adagot a Terminátor alapfelállásból, csak ezúttal nem John Connor, hanem egy jóval szőrösebb figura ugrik vissza az időbe, hogy elpusztítsa a Skynetet Sentinel programot. Máris megvan a kapocs a régi és az új karakterek között, már csak valahogy azt kéne megoldani, hogy a reunion rendben megtörténjen. El lehetett volna vinni a filmet mindenféle filozófiai mélységekbe, és bár egy picit kapunk ebből is, azért a jól bevált alapsémát követi a film, és őszintén megvallva, nekem ez bejött. Bár elsőre akár bonyolultnak tűnhet, hogy most akkor kit is kellene/nem kellene kiiktatni, de tényleg nem az, nincsenek óriási csavarok, dark hangulat, csak egy alaphelyzet, amit néhány mutáns tulajdonsággal a főhőseink igyekeznek megoldani. Persze van mondanivaló, és plusz pont, hogy bár rengeteg karakter feltűnik a színen az eddigi filmekből, sikerült nem elaprózni a karakterek között a történetet. Persze ez azzal is együtt jár, hogy néhány kedvencünk éppen csak megjelenik a vásznon, de bőségesen elég az, hogy Xavierből és Magnetoból kettőt is kapunk egyszerre.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai

Mivel Jackman eddig is a hátán vitte ezt a produkciót, természetesen most is Övé elviekben a főszerep, de igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni Mystique karakterére is (hogy ez most Lawrence népszerűségének, esetleg a rebesgetett saját filmnek köszönhető, azt nem tudom). A megfelelő mennyiségű poént meg is kapja Logan, annyit, ami még nem fárasztó, és még az ütemezésük is rendben van. Érdemes odafigyelni, mert jó pár klassz kikacsintás is megtalálható a filmben, az egyikhez még a CBS televízió engedélye is kellett, tessék majd megtalálni. A látvány jelenetekre nem lehet panasz, van 1-2 “húbazz” pillanat, és az alapvetően elmondható, hogy a fő hangsúlyt ezekre helyezte Singer. Időnként azért a határán jár annak, hogy agyatlan akciómozivá váljon, de szerencsére megmarad a “jó” oldalon, és hagyja azt, hogy izguljunk a hőseinkért, ugrálva az idősíkok között egy időben akár több helyen is. Megkapjuk a kötelező, funkció nélküli férfisegget is (by Haláli fegyver), megnézhetjük JLaw – ot a 70-es évek ruháiban (a reptéri jelenetben különösen jól néz ki), látható a filmtörténet egyik leginkább cool szöktetési jelenete a Pentagonból, és persze megtudhatunk érdekes dolgokat még akár John Fitzgerald Kennedy – ről is.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai

Visszagondolva, az eljövendő múlt napja a legjobb X-Men film, amit készítettek. Minden megvan benne ahhoz, hogy igazi blockbuster legyen, bár mivel nem vagyok hardcore képregény fan, azért kíváncsi lennék a rajongók véleményére is – én ezt mint mozikedvelő mondom csak. Azon már nem is morgok, hogy a néző közönség igen nagy hányada még mindig nem tanulta meg, hogy Marvel filmek esetén tessék bent maradni a stáblista végéig, mert pár kockát mindig kapunk abból, ami következik, és igen így már érthető is, hogy miért is egyesül az eljövendő múlt napjaiban az X-Men – ek serege : Apokalipszis nehéz ellenfél lesz jövő májusban. Addig már csak alig párat kell aludni 🙂

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2014. május 27. kedd

    […] megoldod a pályát? Valami ilyesmi a holnap határa története is. Legutóbb egy hete, az X-Men esetében áradoztam arról, hogy igen, itt a nyár filmje, de azt hiszem, revideálnom kell az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.