web analytics
A galaxis őrzői

A galaxis őrzői – Guardians of the Galaxy

Nincs mese, dübörög a Marvel birodalom ezerrel, a sikerekre való tekintettel már olyan témákat is elővesznek, ami talán annyira nem is ismerős a szélesebb nézőközönség számára. Ez magában hordozza persze azt a veszélyt, hogy esetleg nem lesznek kíváncsiak rá, de a galaxis őrzői esetében ettől nem kell tartania a készítőknek, feltéve, ha elolvasnak néhány olyan lelkendező írást, mint amilyen ez is lesz. Márpedig mindezt egy olyan “kritikus” fogja megírni, aki igazándiból sosem volt képregény-fan, és erről az ágról sem tudott szinte semmit, amíg egy minimálisat utána nem olvasott a premier előtt. Nyugi, Neked még ennyire sem lesz szükséged.

1988-ban indulunk, a kis Peter Quill (felnőttként Chris Pratt) édesanyja éppen távozik az élők sorából, amikor is a srácot űrkalózok elrabolják, és elviszik egy picit odébb a Földről. Amikor is felnő, Yondu (Michael Rooker), a mentora számára ellop egy titokzatos gömböt. Eddig rendben is lenne az egyszerű fosztogató élete, azonban a nagy és csúnya és gonosz Ronan (Lee Pace) is szeretné megszerezni ezt a titokzatos valamit, nem is beszélve a galaxis mindenféle kereskedőiről. Star-Lord, vagyis Peter éppen ezért elég sok ember/zöld emberforma/mosómedve/alacsony szókinccsel megáldott fa célpontjává válik. Amikor aztán börtönbe kerül, kénytelen szövetséget kötni Gamorával (Zoe Saldana), aki Yondu bérgyilkosaként indítja a történetet, de egészen más céljai vannak, Rockettel, aki egy elég durva génmódosított mosómaci igen komoly intelligenciával, Groot – tal, aki nem sokat beszél, viszont annál inkább fából van, és Drax – szel (Dave “The Animal” Bautista), akinek a családját történetesen Yondu irtotta ki, szóval van némi dühkezelési problémája. A szökés ráadásul csak a kezdet, ennek 5 arcnak hamarosan már az egész galaxis megmentéséért kellene harcolni.

A galaxis őrzői - Rocket

Kezdjük akkor a legelején : a Galaxis őrzői semmi újat nem hoz a már eddig is megismert Marvel birodalomban, egyszerűen csak fogja azok legjobb alkotóelemeit, és összerakja úgy, hogy abból egy hihetetlenül szórakoztató és látványos mozi kerekedik ki. Mivel alapvetően új történetet és karaktereket kapunk, féltem, hogy esetleg beleszaladnak egy túlzott magyarázkodásba arról, igazándiból ki-kicsoda, és miért is van ott, ahol, de sikerült megtalálni azt a szűk mezsgyét, ahol még nem kap túl sok új információt a néző az arcába, viszont nincsenek is túlságosan elnagyolva a szereplők. A cselekmény feszes, nincs egy pillanatnyi üresjárat sem, a látványvilág lenyűgöző, bár az IMAX most annyira nem üt, mint a Gravity esetében. Ráadásul a Galaxis őrzői igazi csapatként jelennek meg a vásznon, nem egy Marvel Real Madrid, mint ahogy az a Bosszúállók esetén, igazándiból egyetlen főhős sem emelkedik ki a többiek közül, még Star-Lord sem (szándékosan nem írok Űrlordot – ritkán szoktam fikázni a magyar szinkront, ezúttal igazándiból okom sem lehet rá, a hazai mezőny nagyágyúi, mint Galambos Peti vagy Kálloy Molnár Peti tolják a hangokat – de azért azt a szolid bzmeget, ami egy kolléga szájából csúszott ki hangosan a vetítésen, amikor is elhangzott, hogy a Star-Lordot lefordították Úrlorda – tökéletesen meg tudom érteni 🙂 ) Jó, mondjuk ezt annyira nem is volt nehéz megoldani, elvégre az öt hősből kettőt CGI kelt életre (Rocket hangját eredetileg Bradley Cooper adja, Groot pedig Vin Diesel talán legkönyebb pénzkereseti lehetősége volt karrierje során azzal a három szóval, amit használ ez a kedves fa a film során). Ráadásul ezek az arcok (minden defektjük ellenére) sokkal “szerethetőbbek”, mint pl. a Bosszúállók csapata.

A galaxis őrzői - Zoe SaldanaKét nagyon fontos alkotóeleme van még a Galaxis őrzőinek. Az egyik a zene: a főhős még gyerekként kap az anyukájától egy kazettát, amin mami tini korának kedvenc dalai vannak, ergó kapunk egy kellemes kis 70-es, 80-as évekbeli soundtracket, ami különösen nagyon tud ütni, elég csak megnézni a főcímet. Annak, aki nem ismeri ennek a kornak a muzsikáit, egy kellemes oktatóanyag is lehet. A másik a humor. Ok, eddig is kaptunk viccelődéseket a Marvel filmekben, néhány Tony Stark poénon egész jól lehet vigyorogni, itt viszont többször nyílt színi röhögésbe fulladt a nézőtér, pedig ugye szőrösszívű szakmabeliek ültek a vászon előtt. Rengeteg apró utalás, kőkemény beszólások, idióta poénok úgy, hogy egy pillanatra sem válik erőltetetté – régen láttunk már ilyet.

A színészekről igazándiból nem sok mindent lehet elmondani : hozzák a karakterüket, de semmi extra. Én igazándiból csak Bautista – t emelném ki, persze nem a játéka miatt, de ezt nézzétek el nekem, az elborult agyú WWE fanatikusnak. Igen, Dave is profi pankrátor, volt többszörös bajnok, aki megirigyelte Dwayne “The Rock” Johnson sikereit, és rögtön egy komoly filmben robbantott – látva az eddigi bevételi adatokat és a sikert, nem is utoljára. Amit viszont meg kell említeni, az a mellékszereplő gárda. Olyan arcok tűnnek fel, mint Glenn Close, akit azért ritkán látunk/hallunk köcsögözni, vagy John C. Reilly, nem is beszélve Benicio Del Toro – ról vagy Christopher Fairbank – ról, akik ugyan csak pillanatokat kapnak a filmben, de ezek mind kellenek ahhoz, hogy sikeres legyen a Galaxis őrzői.

A galaxis őrzői - GrootIgen, eddig kijelenthető, hogy ez a nyár filmje, bár ugye a Sin City még előttünk van, de igencsak fel kell kötnie a gatyát, ha labdába akar rúgni, és annak szűkebb rajongói tábora miatt talán nincs is sok sansza. Ha egy igazán szórakoztató, látványos mozit szeretnél megnézni, akkor mindenképpen vegyél jegyet, a Galaxis őrzői nem okoznak csalódást talán még az igazi hardcore rajongóknak sem. A kérdés már csak az, hogy merre tovább? Tudja ezt a Marvel még fokozni, vagy mi lesz az új irány? Mindenesetre én nagyon remélem, hogy lesz folytatás. Ja igen, ezredszer is elmondom : tessék szépen végigülni a záró főcímet, kapsz még pár olyan másodpercet, amitől elhomályosodik a tekintet. Feltéve, ha elmúltál 30, és kicsit járatosabb vagy a filmekben 🙂

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.